National

Tortionarul Alexandru Visinescu cere expertiza psihiatrica

Publicat: 27 ian. 2016
1

Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca, miercuri, un nou termen in dosarul in care fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu, a fost condamnat in prima instanta la 20 de ani de inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de tratamente neomenoase. Sentinta a fost data pe 24 iulie 2015 de Curtea de Apel Bucuresti, insa Visinescu a atacat decizia cu apel. Avocatul lui Alexandru Visinescu a sustinut la termenul de miercuri, de la ICCJ, ca fostul sef de penitenciar are nevoie de o expertiza psihiatrica, pentru a se vedea daca avea sau nu discernamant atunci cand a comis faptele de care este acuzat. Visinescu este considerat responsabil pentru moartea a sase detinuti de la Penitenciarul Ramnicu Sarat. Intrebat de instanta, Alexandru Visinescu a spus ca vrea sa fie expertizat psihiatric, insa procurorul si rudele detinutilor s-au opus. In urma deliberarilor, judecatorii au ajuns la concluzia ca nu se impuse efectuarea unui astfel de examen.

Vezi si Tortionarul Visinescu „a pus in executare un program eficient de exterminare a detinutilor

Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a fost trimis in judecata pe 18 iunie 2014, de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind acuzat de savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in legatura cu abuzurile exercitate asupra detinutilor politici. Procurorii sustin ca, in perioada 1956 – 1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a savarsit actiuni si inactiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentate de detinutii politici incarcerati, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic. Astfel, detinutii erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate.

Totodata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv, conditiile de detentie inumane, relele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de detinuti erau tot atatea actiuni menite a duce la exterminarea fizica a persoanelor incarcerate. Principalele categorii de detinuti aflate in penitenciar, asa cum reiese chiar dintr-o nota a lui Visinescu adresata Consiliului Securitatii Statului din anul 1967, erau: fosti conducatori in guvernele burghezo-mosieresti si in conducerile PNT si PNL; fosti conducatori ai diverselor organizatii subversive; foste cadre de conducere dupa 23 august 1944; foste cadre MAI dupa 23 august 1944; fosti conducatori ai diverselor secte religioase; alte cazuri mai izolate. „Conditiile de viata din Penitenciarul Ramnicu Sarat, asa cum reies din documente si au fost descrise si de fostii detinuti, au creat premisele aparitiei unor afectiuni deosebit de grave, soldate in cateva cazuri cu decesul, proband natura abuziva si tratamentul neglijent aplicat de comandantul inchisorii, lt. col. (r) Visinescu Alexandru. Regimul impus nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, avand in vedere ca de cele mai multe ori sentintele se intindeau pe o perioada care depasea 10 ani. Decesul detinutilor survenea, astfel, in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic”, sustin procurorii. Au fost identificati 138 de detinuti care au trecut prin Penitenciarul Ramnicu Sarat in timpul mandatului lui Alexandru Visinescu.

Adauga un comentariu