Secretele istoriei

Tortionarul Franz Tandara: «Oamenii curati la suflet n’au scapat. I’am terminat pe toti»

Publicat: 28 ian. 2019

Si a fost comunismul, a durat aproape 50 de ani… La o schimbare sociala de o asemenea anvergura, dupa cum s-a intamplat de atatea ori in istorie, la suprafata au iesit gunoaiele. Ca si dupa '89.

Tortionarul Franz Tandara, fost copil de trupe, vagabond. Inchis in anii '50 pentru ca si-a ucis tatal, gratiat de scriitorul Mihail Sadoveanu, dupa propria-i marturie, a ajuns un instrument al sistemului comunist.

Nu poti sa nu te intrebi din ce au fost construiti acesti oameni, din ce plamadeala s-au nascut aceste unelte ale raului indreptat impotriva semenilor lor, cum se poate naste placerea de a chinui, e a schingiui.

Daniel Dumitrica a postat pe Facebook un interviu realizat in 2002, in care te izbeste seninatatea cu care curge marturisirea tortionarului.

Sa privim si sa invatam, daca putem, din greseli. Probabil ca intr-o societate in degringolada cum e cea romaneasca, sute de Franz Tandara sunt dispusi sa faca acelasi lucru, nu doar pentru comunism, ci pentru orice i-ar abilita sa faca acest lucru.

Tortionarul Franz Tandara, fost copil de trupe, vagabond, inchis in anii '50 pentru ca si-a ucis tatal, gratiat de scriitorul Mihail Sadoveanu (dupa propria-i marturie) si ajunge instrument al sistemului criminal comunist.

"Cate capatani ai facut luna asta?"
"Era o placere de a tortura; era o distractie."
"Oamenii curati la suflet n'au scapat. I'am terminat pe toti."

Fabian Anton, realizatorul interviului: "Citeva saptamini mai tirziu i-am trimis filmarea. M-a sunat apoi sa imi spuna ca dupa ce ai lui au vazut interviul l-au dat afara din casa si nu mai vorbesc cu el. Dormea la un prieten, la stupina, si nu, nu ii parea rau de starea in care a ajuns ci de faptul ca nu a avut puterea sa marturiseasca totul mai intii familiei si abia apoi noua."

Nebunie curata…

Interviu din anul 2002.
Tandara a murit in 2004.loading...

Adauga un comentariu