News Flash:

Tot ce trebuie sa sti daca vrei sa pui mana pe banii Europei

24 Decembrie 2010
1072 Vizualizari | 1 Comentarii
• Conform calendarului propus de Ministerul Agriculturii, un numar de patru sesiuni se vor desfasura in cazul Masurii 221 • Fonduri in valoare de 333 milioane euro se vor acorda in cazul Masurii 125 - Îmbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii agriculturii si silviculturii • Vezi beneficiarii eligibili pentru fiecare dintre Masurile de dezvoltare agricola

Anul viitor, dezvoltatorii agricoli pot accesa fonduri europene si bugetare pentru investitii in valoare de peste 1,6 miliarde euro. Conform calendarului propus de reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), un numar de patru sesiuni se vor desfasura in cadrul Masurii 221, Prima împadurire a terenurilor agricole. In acest caz, intreprinzatorii vor putea depune primele proiecte in sesiunea cuprinsa intre 1 - 28 februarie. In cazul fiecarei sesiuni a Masurii 221, valoarea fondurilor alocate este de 50 milioane euro. Aceasta ramura de investitii se adreseaza fermierilor si detinatorilor de teren agricol. Pentru a fi clasificat ca fermier, solicitantul trebuie sa demonstreze ca veniturile din agricultura reprezinta cel putin 25 la suta din veniturile totale si ca timpul destinat muncii în agricultura reprezinta cel putin 25 la suta din timpul de munca total efectuat. "Este benefica stabilirea acestui calendar inca de pe acum, astfel dezvoltatorii isi pot organiza mult mai eficient resursele. Suma totala alocata nu va acoperi intrega cerere de proiecte de investitii, conform experientei de anul acesta", a declarat Liviu Bulgaru, directorul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Nord-Est. Pentru proiectele de investitii privind Masura 112 - Instalarea tinerilor fermieri au fost stabilite doua sesiuni, demarate in luna iulie respectiv octombrie. Suma totala alocata este in valoare de 100 milioane euro. In acest caz, beneficiarii eligibili sunt fermierii in varsta de pana la 40 de ani, persoane fizice sau juridice care practica activitati agricole si a caror exploatatie agricola are o dimensiune economica cuprinsa intre 6 si 40 unitati de dimensiuni economice (UDE1). Valoarea unei UDE este de 1.200 euro.

Fonduri de 333 milioane euro in cazul Masurii 125

Pentru Masurile 121 - Modernizarea exploatatiilor agricole si 123 - Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere se va desfasura cate o sesiune de proiecte, la inceputul lunii aprilie respectiv martie. In cazul Masurii 121, beneficiarii eligibili sunt fermierii definiti conform Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) ca fiind persoane fizice sau juridice, care practica în principal activitati agricole si a caror exploatatie are o dimensiune de cel putin 2 UDE1. Beneficiarii eligibili in cazul Masurii 123 sunt persoanele fizice autorizate si persoanele juridice înregistrate legislativ ca microîntreprinderi, IMM, precum si întreprinderile cu mai putin de 750 angajati sau cu o cifra de afaceri sub 200 milioane euro. De asemenea, sunt eligibile cooperativele agricole, societatile cooperative de valorificare, precum si asociatiile familiale. Fonduri in valoare de 333 milioane euro se acorda in cazul proiectelor Masurii 125 - Îmbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii. In acest caz, perioada de depunere a proiectelor a fost stabilita in intervalul 2 - 31 mai. Masura cuprinde doua submasuri, privind imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii agriculturii respectiv silviculturii. In cazul primei submasuri, pot depune proiecte unitatile administrativ-teritoriale detinatoare de terenuri agricole, prin reprezentantii lor legali; Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) detinatoare de terenuri agricole si/sau de infrastructura de acces la exploatatiile agricole, precum si organizatiile de utilitate publica ale proprietarilor de terenuri agricole. Sunt eligibili pentru a doua submasura proprietarii privati de padure, asociatiile de proprietari, precum si unitatile administrativ-teritoriale detinatoare de padure.

Calendarul Masurilor 141, 312, 313 si 322

Pentru proiectele aferente Masurii 141 - Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta au fost alocate fonduri in valoare de 210 milioane, in cadrul a doua sesiuni. Acestea au fost stabilite pentru perioadele de 1-29 iulie si 3-31 octombrie. Sunt eligibile pentru aceasta Masura persoanele fizice în vârsta de pâna la 62 ani,  care desfasoara activitati agricole si a caror exploatatie agricola are o dimensiune cuprinsa între 2 si 8 UDE1. Proiectele aferente Masurii 312 - Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi vor putea fi depuse in perioada 2-31 mai, valoarea fondurilor fiind de 89 milioane euro. In acest caz, sunt eligibile microintreprinderile si persoanele fizice autorizate cu mai putin de 10 angajati, care realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pâna la 2 milioane euro. In cazul Masurii 313 - Incurajarea activitatilor turistice, MADR a stabilit doua sesiuni, in perioadele de 1-31 martie si 1-30 septembrie, cu o valoare totala a fondurilor de 170 milioane euro. Pentru aceasta Masura, sunt eligibile microîntreprinderile, comunele, prin reprezentantii legali, asociatiile de dezvoltare intercomunitara realizate între comune si ONG-urile. Pentru Masura 322, cu privire la renovarea si dezvoltarea satelor, a fost stabilita o perioada provizorie pentru depunerea de proiecte, luna martie. Aceasta data este provizorie pana in momentul obtinerii acordului Comisiei Europene, conform cu propunerile de modificare a PNDR. Beneficiarii eligibili acestei masuri sunt reprezentantii legali ai comunelor, autoritatile locale, Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitare (ADI) realizate între cel putin doua comune, ONG-urile, asezamintele culturale, precum si persoanele fizice care detin obiective de patrimoniu cultural.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

troll  | #137058
In primul rand tre' sa "sti" sa scrii .
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2487 (s) | 23 queries | Mysql time :0.129801 (s)