Magazin

Tot ce trebuie sa stii despre BERE

Publicat: 01 mai 2012
1

Blonda, neagra, imbuteliata in PET-uri, la doza sau la sticla, filtrata sau nu… Afla care este cea mai sanatoasa bere.

O bere de calitate, autentica, trebuie sa respecte reteta originala. „Conform legii puritatii berii (Germania, anii 1500), aceasta nu poate fi obtinuta decat din malt, hamei, drojdie si apa”, spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.

Berea care este obtinuta conform acestei recomandari contine o cantitate importanta de vitamine (B1, B2, B5, B6, B9, PP, H, inozitol), saruri minerale (potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, zinc, fluor si mangan), aminoacizi, glucide si proteine.

Vitamina B si potasiul, aliati ai inimii

Mai ales in aceasta perioada in care termometrele au inregistrat valori cu pana la 10 grade mai mari decat cele normale, berea este la mare cautare si de mare ajutor. Ea contribuie la refacerea rezervelor de apa si de saruri minerale ale organismului pierdute prin transpiratie.

De asemenea, ca urmare a continutului ridicat de vitamine din grupul B, specialistii spun ca berea, consumata cu moderatie, poate fi utila pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. In plus, datorita potasiului din continut, berea ajuta la scaderea nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale.

Conform specialistilor, un consum moderat de bere poate reduce considerabil riscul de aparitie a pietrelor la rinichi si determina eliminarea nisipului si a calculilor de mici dimensiuni.

Chiar daca este pura si are multiple beneficii asupra sanatatii, este recomandat ca barbatii fara probleme de sanatate sa consume 500 ml (o sticla) de bere pe zi, iar femeile – 300 ml.

Ingrediente pe care trebuie sa le evitam

Pentru a beneficia de efectele berii, specialistii ne sfatuiesc sa fim atenti ce tip de bere alegem. Exista pe piata formule de bere care au in compozitie aditivi – care sunt folositi pentru mentinerea spumei. Potrivit specialistului, berea poate fi falsificata prin adaos de apa sau alcool, prin utilizarea surogatelor de malt (pir-glucoza) sau de hamei (pelin, gentiana, etc.), adaos de indulcitori naturali (zahar, dextrine, glucoza) sau artificiali (zaharina – E954, ciclamati – E952, aspartam – E951), adaos de antiseptici si neutralizanti (dioxid de sulf E220 si sulfiti, acid salicilic, acid boric E284) si prin adaos de coloranti, cum ar fi caramelurile – E150.

„Zaharificarea cu acid sulfuric este o alta practica. Ea este extrem de periculoasa pentru ca acidul sulfuric contine urme de arsenic”, spune profesorul Mencinicopschi.

Blonda sau bruna, dupa gust

Compozitia celor doua tipuri de bere nu difera prea mult, asa incat nu se poate spune ca una este mai buna decat alta din punct de vedere nutritional. Berea blonda se obtine din malt blond, iar cea bruna din malt torefiat sau din malt brun, care da culoarea specifica. De aceea, alegerea berii se face in functie de preferinte.

PET sau doza?

Nu ar trebui sa tinem totusi cont de preferintele individuale cand vine vorba despre recipientele in care este imbuteliata berea. Acest lucru deoarece consumul regulat de bauturi acide ambalate in sticle din plastic devine periculos in timp, putand favoriza aparitia cancerelor de san, uterin si de prostata. „In componenta ambalajelor de plastic se gasesc ftalati, iar acestia pot migra in lichidele din sticla. Anumite bauturi sunt mai «extractive» decat altele, atragand o concentratie mai mare de ftalati din ambalajul de plastic. Este vorba despre cele acide, cum este alcoolul”, atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Aceasta migrarea a ftalatilor din plastic este mai puternica atunci cand PET-urile sunt expuse direct la soare, lucru care se poate intampla uneori chiar inainte ca berea sa fie cumparata, din cauza depozitarii necorespunzatoare.

De aceea, chiar daca nu renuntam sa bem bere la sticla din plastic, este bine ca acest consum sa fie redus. In plus, berea care a fost tinuta la temperaturi mai mari de 30 de grade Celsius nu ar mai trebui bauta.

Specialistii atrag atentia si asupra berii la cutie. In acest caz, pericolul este reprezentat de ionii de aluminiu, care au au un efect toxic si pot favoriza aparitia bolilor Alzheimer si Parkinson, dar si a anemiei si a afectiunilor pulmonare. In plus, aceste substante impiedica absorbtia calciului, crescand astfel riscul de osteoporoza sau de osteomalacie (oase moi si casante).

Filtrata sau nefiltrata?

Berea nefiltrata are mai multe substante nutritive. Desi, prin filtrare, berea devine mai limpede, acest proces inlatura drojdia si aroma bauturii.

Sursa: adevarul.ro




Adauga un comentariu