Boli si tratamente

Tot ce trebuie sa stii despre edemul pulmonar, boala care l-a ucis pe Corneliu Vadim Tudor

Publicat: 15 sept. 2015

Edemul pulmonar este o afectiune reprezentata de trecerea de lichid din vasele de sange ale plamanului in tesutul pulmonar si in alveolele pulmonare (mici saculeti umpluti cu aer la nivelul carora se face propriu-zis absorbtia oxigenului din aerul inspirat si eliminarea dioxidului de carbon din aerul expirat ).

Cauzele de aparitie sunt multiple iar urmarea principala este alterarea capacitatii plamanului de a-si exercita principala functie – aceea de a oxigena sangele din intregul organism. Astfel apare o stare numita hipoxie (adica o concentratie prea mica de oxigen in sange). Ea este principala responsabila de aparitia simptomelor.

Edemul pulmonar acut constituie o urgenta medicala iar tratamentul trebuie instituit cat mai repede si corect.

Edemul pumonar. Simptome si tratament

Cauzele edemului pulmonar

Aceasta afectiune poate avea mai multe cauze si, din acest punct de vedere, edemul pulmonar se clasifica cel mai frecvent in doua mari categorii :

1. Edem pulmonar cardiogenic (de origine cardiaca)
Asa cum sugereaza si denumirea, cauza aparitiei acestui tip de edem este o disfunctie a inimii. Fiziologic, sangele incarcat cu oxigen in plamani este transportat la nivelul camarutelor stangi (mai intai in atriu si apoi in ventricul) ale inimii si de aici mai departe in tot organismul.

In momentul in care inima stanga nu mai poate pompa sangele eficient (din diverse cauze : stenoza mitrala, insuficienta cardiaca stanga, infarct miocardic, aritmii cardiace etc), apare o crestere a presiunii sangelui in plamani. Astfel, apare o forta care scoate fluid din vasele de sange in plaman.

2. Edem pulmonar noncardiogenic are multiple cauze printre care se numara: afectiuni pulmonare, inhalarea unor gaze toxice, afectiuni hepatice, afectiuni renale, tulburari imunologice, supradoze de narcotice, postanestezie, la altitudini mari, traumatisme puternice, malformatii ale vaselor sangvine, etc.

Simptomele edemului pulmonar

Semnele principale sunt:
– dispneea, adica senzatia de dificultate in a respira, senzatie de sufocare
– senzatie de sufocare in pozitie culcata – bolnavul e nevoit sa stea cu capul pe mai multe perne sau chiar asezat pentru a putea respira
– tuse cu eliminarea unei spute rozate
– tahicardie: inima bate cu viteza foarte mare
– anxietate : senzatie de neliniste, de frica
– paloare si transpiratii

Tratament

Tratamentul bolii se incepe de urgenta, chiar de la domiciliul bolnavului si se continua in spital intr-o unitate de urgente cardiace. Masurile terapeutice de prima linie includ:

– pozitia semisezand (valabila pentru toti pacientii cu dispnee)
– oxigenoterapia cu masca sau sonda nazala
– morfina sau mialgin-reduc excibilitatea exagerata a centrului respirator care duce la ameliorarea dispneei.
– diureticele cu actiune rapida – pentru scaderea tensiunii arteriale
– vasodilatatoare cu actiune rapida.loading...

Adauga un comentariu