Boli si tratamente

Tot ce trebuie sa stii despre pancreas

Publicat: 09 apr. 2014
7
Pancreasul este după ficat, a doua glandă ca mărime din sistemul digestiv şi reprezintă un organ vital, fără de care nu se poate trăi.
Hormonii secretaţi de pancreas sunt implicaţi în controlul metabolismului intermediar al glucidelor, lipidelor şi proteinelor.
Pancreasul este principalul organ implicat în digestia glucidelor, dar şi a lipidelor, prin lipaza produsă, astfel că lipsa acestei enzime va duce la eliminarea grăsimilor nedigerate din organism şi la deficite de vitamine liposolubile (care au nevoie de lipide pentru a putea fi absorbite din intestin).

Vezi si: Alimente care vindeca pancreasul
 

 In structura sa intră insule de celule endocrine secretorii: celulele A (20%) care secretă glucagon; celulele B (60-70%) care secretă insulina; celulele D (10%) care secretă somatostatin (un neurohormon ce reglează activitatea celorlaţi) şi celulele F care secretă polipeptidul pancreatic al cărui functie nu este certă, dar care se pare că menţine o homeostazie locală.

Vezisi: Fumatul creste riscul de cancer pancreatic
 

Insulina este un hormon anabolic, proteic, ce conţine 51 de aminoacizi fiind secretată sub forma unor precursori prin a căror transformări succesive rezultă insulina ce se depozitează la nivelul granulelor din celulele B. Insulina acţionează la nivelul ficatului şi ţesutului adipos. In ficat, ea are rol hipoglicemiant şi stimulează sinteza de proteine şi lipide. La nivelul ţesutului adipos stimulează pătrunderea glucozei.
Glucagonul este un hormon catabolic proteic, format din 29 de aminoacizi. Are un rol antagonic insulinei şi influeţează de asemenea, metabolismul glucidic, lipidic şi proteic, scrie csid.ro.

Vezi si: Cancerul la pancreas, o boala foarte agresiva
 

Enzimele pancreatice intervin în digestia alimentelor prin sucul pancreatic, ce constă într-un amestec de enzime şi soluţii apoase bogate în bicarbonat de sodiu. Pentru făinoase, avem α-amilaza, iar pentru grăsimi, pancreasul produce lipaza.
Cele mai cunoscute enzime pancreatice din suplimente sunt extrase din pancreasul animalelor, mai ales porc sau vită, şi se adminstrează ca pastile, capsule, pulbere, însoţind mesele bogate în lipide şi proteine şi ajutand la digerarea acestora, mai ales la pacienţii cu litiază biliară, afecţiuni duodenale, pancreatice, hepatice.
Pancreatitele acute sau cronice şi cancerul pancreatic sunt bolile pancreasului exocrin, pe cand diabetul zaharat este o deficienţă a pancreasului endocrin.
Pancreatita acută înseamnă o inflamaţie acută a pancreasului, cu grade variate de severitate, afectand funcţionarea întregului organism în stadiile grave. Deşi se consideră că este o afecţiune specifică celor care iubesc alcoolul, pancreatita acută poate avea şi alte cauze: antrenarea unei pietricele din vezicula biliară pe canalul coledoc, la pacienţii cu litiaza biliară, infecţii virale, bacteriene sau parazitare, trigliceride crescute, hipercalcemia, unele medicamente, leziuni ce comprimă calea biliară principală.
Simptomele pancreatitei sunt reprezentate de: durere abdominală în capul pieptului, ce merge în spate, în coloana vertebrală, rezistenţa la analgezicele uzuale, greaţă şi vărsături alimentare ce nu cedează la medicaţie, febră, tensiune arterială scăzută, puls ridicat, dificultăţi la respiraţie.
Diagnosticul include testele sangvine ce arată: amilaza şi lipaza crescute, leucocitele, fibrinogenul şi CRP crescute, transaminazele, bilirubina şi fosfataza alcalină mărite în cazul pancreatitei biliare.
Testele imagistice pentru pancreatita acută sunt ecografia abdominală care evidenţiază mărirea în dimensiuni a pancreasului şi eventual, cauza pancreatitei (litiaza biliară cu dilataţia coledocului). Tomografia computerizată este indicată cand se face extracţia calculului în cazul pancreatitei biliare severe.
Atacuri recidivante în cazul litiazei biliare impun, după remisiunea unui puseu de pancreatită, extirparea colecistului pentru prevenirea recurenţei pancreatitei.
In pancreatita acuta se pot forma chiste, adică zone fluide fără o delimitare precisă, ce apar la aproximativ o lună de la atac şi evoluează în funcţie de dimensiunile lor şi pot necesita drenare chirurgicală.
După un puseu sever de pancreatita acută sau după numeroase atacuri pe fondul unei pancreatite cronice, funcţia pancreasului poate să fie compromisă, necesitand supliment de lipaza pancreatică.
Adauga un comentariu