Boli si tratamente

Tot ce trebuie sa stii despre ruptura uterina

Publicat: 19 aug. 2014
7
Ruptura uterina este rara in UK (1:1500 de nasteri) ativ cu alte tari (1:100 in unele regiuni din Africa). Mortalitatea materna asociata ei este de 5%, iar mortalitatea fetala 30%. Aproape 70% din rupturile uterine din UK se datoreaza dehiscentei cicatricelor operatiilor cezariene (cicatricele segmentului inferior sunt mult mai putin susceptibile de a produce ruptura uterina) decat cicatricele clasice (6,4%), p.146). Alte afectiuni predispozante: obstacol in progresia travaliului la multipare, in special cand este administrata ocitocina, chirurgia colului uterin in antecedente; nastere cu aplicare inalta de forceps, versiunea interna, extractia pelvina. Ruptura uterina se produce de obicei in cursul celui de-al treilea trimestru sau in travaliu.

Vezi si: Un nou medicament pentru fibromul uterin
 

Semne si simptome La majoritatea femeilor, ruptura se produce in cursul travaliului. In putine cazuri (de obicei in dehiscenta cicatricei operatiei cezariene) ruptura uterina poate preceda travaliul. Durerea este variabila, unele paciente prezentand doar durere usoara si sensibilitate pal-patorie la nivelul uterului. La alte paciente durerea poate fi severa. Hemoragia vaginala este variabila si poate fi usoara (hemoragie intraperi-toneala). Tahicardia materna inexplicabila, socul matern subit, disparitia contractiilor uterine, disparitia prezentatiei de la nivelul pelvisului sau suferinta fetala reprezinta alte modalitati de prezentare a rupturii uterine. Indicatori post-partum de ruptura uterina: HPP continua cu un uter normal contractii; hemoragie care continua post-partum dupa corectia chirurgicala; ori de cate ori este prezent socul.

Vezi si: Sfatul ginecologului: Fibromul uterin in timpul sarcinii
 

Conduita Daca ruptura uterina este suspectata in cursul travaliului, trebuie realizata laparotomia, copilul trebuie nascut prin operatie cezariana, si uterul explorat intraoperator. » Administreaza O2 151/min pe masca -etansa cu rezervor » Instaleaza o perfuzie I» Fa testul de compatibilitate pe lama pentru 6U de sange si corecteaza socul prin transfuzie rapida. Pregateste laparotomia. Tipul de operatie realizat trebuie hotarat de catre obstetricianul specialist; daca ruptura este mica, poate fi realizata corectia chirurgicala (posibil cu ligatura tubara); daca colul uterin sau vaginul sunt implicate in ruptura, poate fi necesara histerectomia. Este necesara o mare atentie la identificarea ureterelor si excluderea lor din suturi. Administreaza postoperator antibiotice de acoperire, de ex. ampicilina 500 mg/6h Isi netilmicina 150 mg/12 h I(numai daca nu exista afectare renala). 85% din rupturile spontane necesita histerectomie, dar > 66% din cicatricele dehiscente sunt reparabile.
Adauga un comentariu