Boli si tratamente

Tot ce trebuie sa stiti despre transpiratia excesiva

Publicat: 06 iul. 2012
7

Unele persoane transpira mai mult decat altele fara un motiv aparent. Dar exista factori care pot declansa transpiratia excesiva. Acestia includ:
– Ereditatea. Unele persoane mostenesc tendinta de a transpira excesiv, in special pe palme si pe talpi.
– Unele alimente si bauturi. Consumarea de bauturi fierbinti si a celor care contin cafeina sau alcool pot determina transpiratie, la fel ca si ingerarea de mancaruri foarte iuti.
– Anumite medicamente. Medicamentele care pot determina transpiratie in exces includ antipsihotice folosite pentru tratarea tulburarilor mentale, morfina si doze in exces de hormon tiroidian, tiroxina. Analgezicele cum ar fi aspirina si acetaminofen determina de asemeni transpiratie in exces.
– Menopauza. Femeile care intra la menopauza pot avea bufee – cresterea temperaturii corpului insotita de transpiratie si senzatie de caldura intensa – datorate scaderii nivelului de estrogen. Unele femei se pot trezi noaptea foarte transpirate pentru ca apoi sa aiba frisoane.
– Nivele scazute de hormoni masculini. Barbatii cu nivel scazut de hormoni masculini, testosteron sau cu hipogonadism – determinat de reducerea functionarii testiculelor – pot, de asemeni, sa prezinte bufee.
– Hipoglicemia (nivel scazut al glucozei in sange). Aceasta apare cand nivelul de glucoza din sange scade sub un anumit nivel. Este mai frecventa la persoanele cu diabet care isi administreaza insulina sau iau medicatie care creste secretia proprie de insulina. Semnele si simptomele precoce includ transpiratia, tremuraturi, stare de slabiciune, senzatie de foame, ameteli si greturi. Unele persoane pot face hipoglicemie dupa ce mananca, mai ales daca au suferit interventii chirurgicale la nivelul stomacului si al intestinului. In rare cazuri, poate exista o secretie spontana crescuta de hormon pancreatic, insulina, care sa determina aparitia hipoglicemiei.
– Febra. Febra apare cand temperatura corpului creste peste o anumita limita. Ea apare in cazul multor tipuri de infectii bacteriene si virale. Cand temperatura corpului reuseste sa revina la normal, pacientul poate avea transpiratie profuza, care reprezinta modalitatea organismului de a scapa de caldura in exces. Episoade repetate de febra urmate de transpiratii si frisoane pot indica o infectie severa sau alte afectiuni.
– Hipertiroidism (functionare in exces a tiroidei). Uneori glanda tiroida produce cantitati in exces da hormon numit tiroxina. Aceasta afectiune poate avea o serie de semne si simptome:pierdere in greutate, puls rapid si neregulat, nervozitate si sensibilitate la caldura. De asemeni poate determina aparitia unei transpiratii in exces.
– Infarctul miocardic. Acesta apare cand lipsa de vascularizatie lezeaza si distruge o parte din muschiul cardiac. Semnele si simptomele infarctului miocardic includ: durere de tip strangere sau presiune in piept care dureaza cateva minute sau durere care iradiaza de la torace spre umar, brat si spate si transpiratie excesiva. La aparitia acestor simptome se recomanda solicitarea de urgenta a ajutorului medical. Orice minut conteaza in cazul unui infarct miocardic.
– Tuberculoza. In Romania tuberculoza este o afectiune endemica. Netratata, tuberculoza poate fi fatala. Printre semnele si simptomele acesteia se regasesc tusea, febra si transpiratiile nocturne.
– Malaria. Malaria afecteaza milioane de oameni in toata lumea. Boala apare in special in tarile tropicale si subtropicale, dar este prezenta si in alte tari, in special la persoanele care se intorc din calatorii in tarile cu endemie de malarie. Semnele si simptomele sunt in legatura cu ciclul de viata la parazitului care determina malaria, si pot apare intre 8 zile si un an de la infectare. Initial, apar frisoane, cefalee (dureri de cap), varsaturi si greturi, dar odata cu cresterea temperaturii corpului apar transpiratii profuze. Ciclul poate reapare la fiecare 48-72 de ore.
– Unele tipuri de cancer. Leucemia si limfoamele pot determina aparitia unui pattern neobisnuit de transpiratie.

 

Adauga un comentariu