Sanatate si frumusete

Tot ceea ce voiai sa stii despre dinti si nimeni nu ti-a explicat

Publicat: 15 iun. 2018

„Ma doare maseaua!” „Care?” „Cum care? Una dintre ele, mai din spate, prima dupa aia mai ascutita…” Va suna cunoscut? Nu e nicio rusine ca nu stiti sa-i denumiti, din acest motiv exista medic stomatolog! Tocmai de aici trebuie sa porneasca o educatie in medicina dentara, si anume cunoasterea si intelegerea aparatului stomatognat. Inceputul: in mod normal, la varsta adulta avem intre 28 si 32 de dinti, molarii de minte aparand sau nu pe arcada in general, dupa varsta de 18 ani. Ei sunt dispusi astfel:

In termenii populari, “maselele” sunt dintii laterali pe care nu ii vedem adesea in zambet. ”Maselele” sunt trei la numar si sunt: – Molarul 1, care apare in jurul varstei de 5- 6 ani in spatele ultimului dinte temporar aproape o data cu incisivii centrali si este, de obicei, primul dinte care creeaza probleme. Trebuie sa stim ca pentru a erupe molarul de 6 ani, nu trebuie sa cada nici un dinte temporar.
– Molarul 2 care apare pe arcada in jurul varstei de 12 ani completeaza si, de obicei, inchide dentitia definitiva pana aproape de 18 ani, cand isi face aparitia Moalrul 3.
– Molarul 3 sau molarul de minte (denumit astfel, probabil, datorita aparitiei lui la maturitate) de cele mai multe ori fiind nefunctional, aparitia pe arcada in anumite pozitii incorecte creand probleme ocluziei si tesutului moale din jur.

In afara de molari, “masele” mai pot fi si Premolarii care sunt situati inaintea Molarului 1, sunt 4 la numar si au acelasi rol de maruntire a hranei, ca si molarii. Grupul frontal si totodata dintii care alcatuiesc zambetul, sunt cate 6 pe maxilar si 6 pe mandibula si sunt reprezentati de doi incisivi centrali, doi incisivi laterali si doi canini. Toti incisivii sunt lati, in forma de lopata, avand o muchie subtire pentru sfasierea alimentelor in bucati.

Caninii sunt cei mai lungi si “longevivi” dinti din cavitatea bucala. Ei sunt ascutiti, grosi si spre baza se subtiaza, fiind ideali pentru hrana mai greu de consumat. Acum, ca stim numarul si ordinea dintilor, ar trebui sa stim si cum arata un dinte pe interior, care sunt straturile ce il compun: Dintele este format din doua zone, coroana si radacina. Coroana are ca strat de invelis smaltul, un strat protector foarte eficient in apararea impotriva factorilor fizici si mecanici. Este de culoare alba, alb galbuie sau alb gri atunci cand este sanatos, igiena corecta pastrandu-l apt pentru masticatie.

Stratul subiacent, Dentina – care se gaseste si in partea radiculara a dintelui, este mult mai galbuie, mai poroasa, nefiind conceputa pentru rezistenta mecanica, reprezentand un strat de invelis al camerei pulpare ce impiedica transmiterea socurilor fizice. Camera pulpara se gaseste profund in dinte, sub cele doua straturi. Aici se gasesc nervi si vase de sange care patrund in dinte printr-un canal apical al radacinii.

Pulpa este adesea denumita si “nervul dintelui”, iar afectarea acestuia duce la durerea pe care o resimtim atat de puternic atunci cand avem o carie. Radacina este formata din cement si dentina, este sub nivelul gingiei, bine integrata in os si reprezinta fundatia dintelui, ce permite masticatia. Cementul este conectat printr-un ligament cu alveola din os, ligamentul avand rolul unui amortizor. Indiferent ca vorbim despre un incisiv, canin, premolar sau molar, ei toti au aceeasi structura, diferind doar ca forma, fiecare avand un rol diferit pe arcada – de la taierea si maruntirea alimentelor, pana la zdrobitul, macinatul si mestecatul alimentelor.

Igiena este cea care pastreaza integritatea structurii dentare, pentru ca dintii sa ramana intacti, multa vreme in cavitatea bucala. Asadar, un periaj corect efectuat minim 3 minute, de doua ori pe zi, completat de folosirea atei dentare Essential Floss de la Oral B si a apei de gura Oral-B Pro-Expert Multiprotection, cu aroma de menta ar trebui sa tina sub control placa bacteriana si acizii ce ataca smaltul dentar car altfel pot patrunde in dentina, dand startul procesului carios.

In plus, folosirea unei paste de dinti care sa protejeze complet dintii, Blend-a-Med Pro-Expert All in 1,prin prevenirea formarii cariilor, distrugerea bacteriilor si prevenirea respirasiei neplacute, intregind tabloul unui ritual complet de curatare a cavitatii bucale.loading...

Adauga un comentariu