Eveniment-Social

Tot mai multe iesence nasc copii cu handicap

Publicat: 17 feb. 2012
1

@ Tot mai multe iesence aduc pe lume copii cu diferite forme de handicap @ Potrivit actelor medicale eliberate de pediatri, fenomenul a crescut cu pana la 35 la suta in ultimul an @ La Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi au fost depuse 227 de dosare prin care parintii cer comisiei de evaluare prelungirea perioadei de crestere a copilului, pe motiv ca micutul sufera de un anumit grad de handicap

Situatie ingrijoratoare in judetul Iasi. Tot mai multe mamici aduc pe lume copii cu diferite forme de handicap. O statistica arata ca, numai in ultimii doi ani, au fost inregistrate doar in judetul Iasi peste 200 de asemenea cazuri. Mai ingrijorator este faptul ca micutii nu s-au nascut cu handicap, ci l-au dobandit pe la varsta de aproximativ un an si sapte-opt luni. Cel putin asa arata cele 227 de dosare depuse de parinti la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi, care au cerut comisiei de evaluare prelungirea perioadei de crestere a copilului pe motiv ca micutii sufera de un anumit grad de handicap. Acest lucru e demonstrat cu acte eliberate de pediatri. Din documente reiese ca, intr-adevar, copilul care pana nu demult era complet sanatos, s-a dovedit a fi subnutrit dupa ce a implinit varsta de 2 ani. Comisia superioara de evaluare din cadrul DGASPC se confrunta zilnic cu astfel de cazuri si, chiar daca din punct de vedere clinic copiii arata destul de bine, nu pot respinge dosarele, datorita actelor medicale.

Ciudat este faptul ca, spre surprinderea tuturor, majoritatea copiilor sufera de aceeasi boala, si anume malabsorbtie. Practic, ei nu au voie sa manance produse fainoase si zilnic este obligatoriu sa inghita doua pastile. Pentru acest lucru, parintele care se ocupa de cresterea copilului mai primeste lunar, timp de un an, intre 800 si 1.000 de lei. „Ne-am pus un semn de intrebare cand am vazut ca tot mai multi parinti se prezinta la noi in apropierea varstei de 2 ani a copilului. Dar nu am avut cazuri in care sa respingem vreun dosar, datorita faptului ca documentele medicale demonstrau ca acei copii sufera de o forma de handicap. Chiar daca simptomatologia copilului, vizibil nu se potrivea cu actele medicale, din pacate comisia de evaluare nu a putut decat sa scurteze perioada de prelungire a cresterii copilului, de la un an la trei sau maxim sase luni. Am avut cazuri in care parintii se plangeau ca nu-si pot lasa copiii la crese intrucat acestia sufera de malabsorbtie si au nevoie de un regim stric alimentar”, a declarat Niculina Karacsony, membra a comisiei de evaluare.

Prejudiciu de 2 miliarde de lei vechi

Medicii care elibereaza astfel de acte, fara ca micutul sa sufere de vreo boala, risca dosar penal. „Acest fenomen dateaza inca din anul 2008, dar a luat amploare anul trecut. Astfel, in aceasta perioada s-a inregistrat o crestere de aproximativ 35 la suta. Pentru cei 203 beneficiari inregistrati pana anul trecut, statul a platit 205.281 de lei, ceea ce reprezinta aproximativ 20 la suta din suma totala platita pentru astfel de cazuri. De la inceputul acestui an, inca 24 de parinti au solicitat prelungirea perioadei de crestere a copilului. Daca descoperim ca acesti doctori nu au respectat procedura medicala de eliberare a acestor documente, se vor putea alege cu sesizare penala din partea institutiei noastre”, a declarat Andrei Buiceag, director executiv la Agentia pentru Plati si Inspectii Sociale Iasi.

Comentarii
  • Si eu cunosc doua puturoase care au supt de la stat inca un an de indemnizatie,cu toate ca au copiii sanatosi tun.Au dat in jur de zece milioane la un pediatru si si-au rezolvat inca un an de concediu.

  • Din pacate mamele care isi „fabrica” handicapul propriului copil il eticheteaza pe acesta de mic copil.

    Si apoi se mai supara pe ceilalti cat sunt intrebate daca cel micut are probleme.

Adauga un comentariu