Economic Local

Tot mai multe locuri de muncă vacante în domeniul HoReCa din Iași! Cei interesați se pot angaja ca barmani, ospătari, bucătari sau cameriste

Publicat: 21 oct. 2021
Un ospătar care servește clienții
În domeniul HoReCa este o criză de angajați, numărul de locuri de muncă vacante fiind în creștere. În această perioadă sunt disponibile 45 de posturi în hotelurile și restaurantele din Iași

În domeniul HoReCa este o continuă criză de angajați, numărul de locuri de muncă vacante fiind în creștere. În această perioadă sunt disponibile 45 de posturi în hotelurile și restaurantele din Iași. Potrivit AJOFM Iași, angajatorii au nevoie de 904 angajați în diverse domenii de activitate

Patronii din domeniul HoReCa din Iași fac angajări în această perioadă. Se caută barmani, ospătari, bucătari sau cameriste, în restaurantele și hotelurile din Iași. Salariile oferite de angajatorii ieșeni sunt cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, în funcție de experiență și vechimea în câmpul muncii. Companiile Fadis Time Holding, Gran Panino sau Ses Media Food caută ajutor de bucătar. Hotel Orizont SRL are nevoie de cameristă, iar Bizantiq SRL – de bucătar.

Anunțurile de angajare sunt publicate pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași. Domeniul HoReCa este unul dintre primele afectate de pandemia COVID-19, astfel că patronii din Iași s-au confruntat cu o fluctuație de personal. Barmanii, ospătarii și bucătarii care munceau în restaurantele și cafenelele din Iași au plecat să lucreze în străinătate ori s-au reprofilat. Nici la Centrul de Recalificare al AJOFM, unde se fac cursuri de reconversie profesională, nu mai sunt cerute aceste meserii.

„Nu am mai organizat cursuri în ce privește aceste domenii, pentru că nu s-au cerut. Au scăzut foarte mult solicitările din partea angajatorilor”, susțin reprezentanții Centrului de Recalificare.

Creșterea salariilor nu a fost o măsură suficientă

Chiar dacă au mărit salariile cu 20 la sută pentru a atrage angajații, patronii nu au avut succes. Nimeni nu mai vrea să lucreze în acest domeniu din cauza nesiguranței financiare generată de pandemie. Pe de altă parte, numărul de locuri de muncă vacante din Iași a crescut în ultimele 3 luni cu aproximativ 20 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai multe posturi disponibile în această perioadă sunt pentru cei cu studii medii, fiind înregistrate 905 oferte de angajare pentru aceste persoane. De asemenea, pentru persoanele cu studii superioare, patronii din Iași oferă 105 posturi. În continuare, domeniile servicii și construcții sunt cele mai ofertante. Astfel, mai mult de jumătate din numărul total de posturi disponibile este destinat sectorului serviciilor.

Zeci de ieșeni s-au angajat în 2021 după ce au finalizat cursurile de reconversie profesională

AJOFM Iași organizează în această perioadă cursuri de calificare profesională pentru persoanele care vor să se angajeze ca inspector resurse umane, electrician, manager proiect sau lucrător în cultura plantelor, dar care să fie șomeri înregistrați, ce primesc indemnizație. În funcție de cerințelele din partea angajatorilor, sunt organizate periodic cursuri pentru diverse meserii cerute pe piața muncii.

Potrivit reprezentanților AJOFM Iași, rata succesului acestor cursuri organizate la Centrul de Calificare Profesională este de 60 la sută. Cei mai mulți dintre ieșenii care obțin diplomele recunoscute la nivel european reușesc să se angajeze în timpul practicii sau imediat după ce au finalizat cursurile de reconversie profesională. Una dintre ieșencele care s-a angajat la scurt timp după ce a terminat cursul de coafeză este Elena Știrbu.

Adauga un comentariu