Eveniment-Social

Tot mai multe tinere se vaccineaza impotriva cancerului de col uterin

Publicat: 29 mai 2008
1

• Lunar, cel putin 10 femei tinere, cu varste intre 16 si 25 ani, se adreseaza medicului ginecolog pentru administrarea vaccinului Silgard ce previne aparitia cancerului de col uterin • Vaccinul poate fi administrat si femeilor pana in 45 de ani, deoarece confera imunitate organismului • Costurile pentru cele trei doze de vaccin sunt suportate de pacienta, aproximativ 1.400 lei

Lunar, cel putin zece tinere apeleaza la medicii ginecologi pentru a-si face vaccinul impotriva cancerului de col uterin. Silgard este singurul vaccin impotriva virusului papiloma uman (HPV) si previne cancerul de col uterin, leziunile precanceroase. Acest vaccin se administreaza tinerelor cu varste intre 16 si 25 de ani inainte de debutul activitatii sexuale. Medicii ginecologi au precizat ca vaccinul poate fi administrat si femeilor cu varsta pana in 45 de ani.

„Am observat de la inceputul anului ca tot mai multe femei tinere au inceput sa foloseasca acest vaccin impotriva cancerului de col uterin. De asemenea, sunt si mame care vin sa ceara sfatul medicului pentru a-si vaccina fiicele. In momentul de fata, vaccinul este administrat femeilor tinere, intre 16 si 25 de ani, care nu si-au inceput viata sexuala. Studiile au demonstrat ca femeile cu varsta pana in 45 de ani care si-au facut acest vaccin au un nivel de anticorpi de 11 ori mai mare fata de nivelul de anticorpi determinat de infectia naturala, confera imunitate organismului. Vaccinarea previne evolutia spre aparitia cancerului de col uterin. Lunar, cam 10 femei incep vaccinarea. Nu pot preciza acum o cifra exacta a femeilor tinere care si-au procurat acest vaccin si sunt in schema de vaccinare. Chiar daca femeile peste varsta de 25 ani se vaccineaza, lunar trebuie sa se prezinte la un examen genital si sa faca testul Babes Papa Nicolau„, a declarat prof. dr. Mircea Onofriescu, director de cercetare-dezvoltare la Maternitatea Cuza Voda. Vaccinul impotriva cancerului de col uterin se gaseste in farmacii, iar schema de vaccinare cuprinde trei injectii administrate pe parcursul a sase luni. Dupa cum a afirmat prof. dr. Mircea Onofriescu, in functie de farmacie, costul unei doze variaza de la 370 lei la 450 lei. Vaccinul nu este compensat de Casa de Asigurari de Sanatate. „Exista sperante sa se introduca la anumite categorii de populatie vaccinarea gratuita impotriva cancerului de col uterin. Deocamdata acest proiect este la nivel de discutie. Este adevarat ca toate cele trei doze de vaccin sunt scumpe si nu oricine isi poate permite achizitionarea acestora”, a spus medicul Onofriescu. Cancerul de col uterin reprezinta a doua cauza de mortalitate la femeile din Romania. Infectia cu virusul papiloma are o mare incidenta la adolescenti si adultii tineri.

Comentarii
Adauga un comentariu