Local

Tot mai mulți copii infectați au nevoie de îngrijiri medicale în secțiile ATI! Medicii au observat o creștere a ratei de îmbolnăvire în rândul minorilor. „Cel mai mic pacient are doar o lună, iar, din păcate, avem și un copil intubat”

Publicat: 29 sept. 2021
Clădirerea spitalului, managerul și COVID-19
Managerul Spitalului pentru Copii "Sfânta Maria" vorbește despre numărul tot mai mare de infectări în rândul copiilor

Doisprezece copii infectați sunt internați cu forme medii și ușoare la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria”, iar unul dintre aceștia este intubat în secția ATI. În total, 5 minori cu vârste cuprinse între o lună și 14 ani se află internați în secția ATI a Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria”, din Iași

Tot mai mulți minori infectați au nevoie de îngrijiri medicale de specialitate la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași. Ieri, 28.09.2021, erau internați 12 pacienți cu forme medii și ușoare, iar, din nefericire, medicii spun că numărul acestora este în creștere, în special tot mai mulți bebeluși sunt infectați. Cel mai mic copil internat în secția de Anestezie și Terapie Intensivă din Iași are puțin peste o lună, iar cel mai mare – 14 ani. Aceștia prezintă forme ușoare și medii ale infecției, însă unul dintre ei a avut nevoie de intubare.

„În acest moment, în secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului pentru Copii «Sfânta Maria» sunt internați 5 pacienți, cel mai mic având doar o lună și câteva săptămâni, iar cel mai mare – 14 ani. În sectorul roșu se mai află alți 7 pacienți cu vârste cuprinse între un an și 17 ani. Am observat o creștere a ratei de infecție în rândul copiilor mici. Din nefericire, unul din cei 5 pacienți din ATI este intubat, dar sperăm ca toți să se facă bine și să se întoarcă acasă”, a declarat ieri, Alina Belu, managerul Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași.

Patologie severă post-COVID-19 la copii

Specialiștii de la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași trag un semnal de alarmă pentru părinți. Un nou sindrom greu de diagnosticat apare la copiii cu vârsta medie de 8 ani care au fost infectați cu COVID-19. Sindromul inflamator multisistemic post-COVID-19 apare între 4 și 6 săptămâni după infectare. Copiii pot prezenta multiple simptome asemănătoare altor boli, cum ar fi febra mare și frisoanele. Părinții sunt rugați să vină de urgență cu cei mici la spital. Noul sindrom este greu de diagnosticat chiar și de cei mai pricepuți medici. Un criteriu de identificare este numărul crescut al anticorpilor pozitivi după infectare.

La Spitalul „Sf. Maria” s-a prezentat un caz cu simptome de apendicită acută care ascundea de fapt noua patologie. Medicii ieșeni au descoperit la timp, în urma unei intervenții chirurgicale, noua patologie la un băiat de 11 ani, transferat de la Piatra Neamț. Cel mai întâlnit simptom al noii patologii este febra mare. Copiii diagnosticați cu sindromul multi inflamator sistemic post-COVID-19 trebuie tratați în primele zile de evoluție a bolii în secția ATI. Medicii susțin vaccinarea adolescenților și spun că aceasta este o soluție pentru evitarea noii patologii.

Bilanțul infectărilor după primele săptămâni de școală

Ieri, au fost raportați peste 300 de elevi și 15 preșcolari/ antepreșcolari! Așa arată bilanțul infectărilor în rândul școlarilor după primele săptămâni de la începerea anului 2021-2022. Dintre cei 330 de elevi infectați, 72 sunt din clasele I-IV, 254 – clasele V-VIII, 3 la școala postliceală și unul la școala profesională. În cazul cadrelor didactice, 65 sunt confirmate, 24 de cazuri fiind la personal didactic auxiliar/ personal nedidactic. Aproximativ 60 de grupe de învățământ preșcolar, primar au cursurile suspendate din cauza confirmării unor cazuri de infectare cu noul coronavirus. De asemenea, 169 de clase de învățământ gimnazial, liceal, profesional sau postliceal au cursuri suspendate. Aceeași situație este întâlnită și la Grădinița cu Program Prelungit „Cuv. Parascheva”, Iași. În unitățile școlare menționate, s-au luat următoarele măsuri: izolarea cazurilor confirmate; igienizarea și dezinfecția spațiilor unităților școlare (clase, holuri, toalete); reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală și portul măștii de protecție.

Adauga un comentariu