Local

Tot mai mulți ieșeni își doresc să devină părinți adoptivi. 215 dosare depuse în anul 2020 în instanță pentru deschiderea procedurii de adopție. Creșterea comparativ cu anul 2019 este cu peste 70 la sută mai mare

Publicat: 22 feb. 2021
DGASPC Iași
Numeroși ieșeni au început în anul 2020 demersurile în instanță cu scopul de a putea adopta un copil abandonat

Sute de copii orfani din cadrul centrelor DGASPC Iași ar putea fi adoptați. Numărul de dosare depuse în instanța de judecată a Tribunalului Iași în vederea deschiderii procedurii de adopție a crescut cu peste 70 la sută în anul 2020, comparativ cu 2019. Totodată, numărul de gravide minore a scăzut cu 34 la sută în 2020 față de anul precedent

În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași a încredințat, în vederea adopției, 27 de copii. Dintre aceste cazuri, 24 de copii au fost încredințați persoanelor sau familiilor adoptatoare, din care șase cazuri provin din sistemul de protecție DGASPC din alte județe, fiind încredințați în vederea adopției persoanelor sau familiilor adoptatoare din evidența DGASPC Iași. De la începutul anului 2020, trei copii au ieșit din sistemul de protecție al DGASPC Iași, fiind încredințați în vederea adopției familiilor adoptatoare aflate în evidența DGASPC din alte județe.

Pandemia de COVID-19 a scăzut însă numărul cursurilor organizate de către DGASPC Iași pentru familii care doresc să adopte un copil. La aceste cursuri, anul trecut au participat 66 de persoane, cu aproape jumătate mai puține decât în anul 2019. De asemenea, au fost atestate 75 de familii, din care 63 sunt familii aflate la primul atestat, iar 12 familii au reînnoit atestatul.

Mai puține mame minore în anul 2020 în spitalele ieșene

Numărul cazurilor sesizate de către unitățile medicale scade în 2020 față de anul 2019. De asemenea, a scăzut și numărul de gravide minore cu 34 la sută, fiind sesizate doar 78 în maternitățile ieșene. În urma sesizării unităților sanitare, pentru un număr de 15 copii s-a stabilit instituirea unei măsuri de protecție. Astfel, anul trecut, 9 copii au ajuns în asistență maternală, 2 în centrele rezidențiale și patru în plasament familial. DGASPC Iași monitorizează evoluția copilului adoptat și acordă suport și asistență de specialitate atât lui, cât și familiei adoptatoare.

Totodată, organizează cursuri pentru dezvoltarea capacităților parentale și oferă informații și consiliere copiilor și părinților adoptivi. În perioada anului 2020 au fost monitorizate 138 de familii, iar 61 de cazuri au fost finalizate. Totuși, dacă la încheierea monitorizării persoanele adoptate vor să își identifice părinții firești sau rudele biologice, DGASPC Iași le asigură servicii de sprijin și suport în acest demers. De asemenea, instituția mai oferă și consilierea și pregătirea părinților, a rudelor biologice, dar și a adoptatului.

Comentarii
  • E o adevarata bataie de joc, o adevarata mafie!!!! Esti tratat ca ultimul om cand te duci acolo si spui ca vrei sa adopti, ca tu nu poti sa faci……….ca doar nu te duci de nebun….si dupa ce suporti de toate, trebuie sa astepti….eu am aproape 3 ani de cand astept, dar, probail daca nu am un sfant si nu dau nimic….ca nu stiu cui, o sa mai astept…..pana o sa ma las probabil de aceasta binefacere a lua un copil de la stat

  • Mafie in frunte cu Florin Ion si Karacsony si Budai si Macarie si…si….si…Isi bat joc de copii in interesul lor personal, nu al copiilor. Isi fac interesele cu unii asistenti maternali de care se folosesc, orgolii peste orgolii, hartii facute de umplutura sa duca in eroare instantele de judecata. Vine in curand scadenta sa plateasca pentru tot ce au facut in defavoarea copiilor. Bubuie in curand….DNA nu doarme.

  • Cei care cunoasteti despre abuzurile de la DGASPC, indiferent ca e vorba de sefi, manageri de caz, asistete sociale, chiar si asistenti maternali sau asistenti sociali din primarii, trimiteti email la madalina.turza@mmuncii.gov.ro , sefa Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități Copii și Adopții (ANDPDCA). Si la DNA. Trebuie sa faceti cunoscute interesele obscure si abuzurile facute de angajatii de la DGASPC. Nu-i acoperiti, nu tainuiti.

  • Ce face CJ Iasi, for superior? Ce face Costel Alexe inafara de intelegerea cu Florin Ion sa-l mai lase 2 ani sa iasa cu pensioara babana? Marius Danga, Afloarei,Lacramioara Vernica presedinta CA de la DGASPC , chiar nu va intereseaza ce se intampla la Protectia Copilului? Chiar toata lumea urla degeaba ca se fac abuzuri in centre si prin dosarele instrumentate de manageri de caz care-si fac propriile interese? O sa va ajunga lacrimile copiilor, dnilor care-i acoperiti pe cei de la DGASPC prin nepasarea si dezinteresul pe care le manifestati.

  • Sau trimiteti email cu detalii la Recorder.ro, acolo unde s- a scris de Petru Avram si angajarile de la Apele Romane. O sa dea cu ei de pereti si vor face publice cazurile. Nu-i acoperiti!

  • Dati cateva cazuri la Sosoaca si chemati-o cu tot cu sustinatori sub geam la Alexe la CJ si la Florin Ion. Face aia un tambalau de nu va mai trebuie nici avocati, nici ziare si afla toata tara ce se petrece la DGASPC .

  • Dar de dosarele penale ale lui Florin Ion si altii din conducere ce se mai aude? In BZI din 25 aug 2016 e descris pe larg ce e cu dosarele. Si comentariile sunt…. savuroase! Bune pt DNA de completare.

Adauga un comentariu