Eveniment-Social

Tot mai multi ieseni opteaza pentru centrala termica

Publicat: 18 aug. 2008
1

Numarul iesenilor care isi monteaza centrale termice este in continua crestere • De la inceputul anului, 3.400 de ieseni au renuntat la sistemul centralizat de termoficare si au optat pentru centrala termica • „Evolutia numarului clientilor E.ON Gaz Romania din municipiul Iasi este intr-o continua crestere. Astfel, de la inceputul anului 2008 si pana la sfarsitul lunii iunie au fost inregistrate multe cereri de bransamente noi provenind de la cei care-si monteaza centrale de apartament”, a precizat Corneliu Zait

In ultimii ani, tot mai multi ieseni au renuntat la sistemul centralizat de termoficare in favoarea instalarii de centrale termice. Din 2000 pana in prezent, peste 25 mii ieseni si-au montat centrale de apartament, dintre care 3.400 numai in acest an. „Evolutia numarului clientilor E.ON Gaz Romania din municipiul Iasi este intr-o continua crestere. Astfel, de la inceputul anului 2008 si pana la sfarsitul lunii iunie au fost inregistrate multe cereri de bransamente noi provenind de la cei care-si monteaza centrale de apartament”, a precizat Corneliu Zait, purtator de cuvant al E.ON Gaz SA. Din punct de vedere legal insa, dupa data de 15 august iesenii nu se mai pot debransa de la CET Iasi SA si, implicit, nu-si mai pot instala centrale termice. „Cererile de debransare de la sistemul centralizat de termoficare se puteau depune pana la data de 15 august. Ca in fiecare an insa, vor exista locatari care se vor debransa ilegal si dupa aceasta perioada, prin intermediul firmelor private”, a aratat Ovidiu Mihaiuc, purtatorul de cuvant al CET Iasi SA.

Avantaje

Preturile practicate de firmele iesene autorizate de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) pentru montarea centralelor termice se situeaza intre 5.500 si 6.000 lei pentru un apartament cu doua camere, respectiv intre 6.300 si 7000 lei pentru un apartament cu trei camere. „Montarea unei centrale pentru un apartament cu trei camere ajunge cam 2.800 lei, la care se adauga instalatiile de gaz, in valoare de aproximativ 1.500 lei si centrala propriu-zisa, care costa in jur de 2.000 lei. Firma noastra nu executa debransari, locatarii trebuie sa se ocupe de acest lucru”, a aratat Dragos Stasie, din cadrul firmei iesene Solaris Design SRL, specializata in proiectarea tehnica a instalatiilor termice si de climatizare. Preturile gazului metan, exprimate in lei/MWh, sunt cuprinse intre 104,40 lei/MWh, pentru categoria de consum B1, si 97,85 lei/MWh, pentru categoria de consum B6. „Calitatea gazelor naturale, respectiv continutul de energie al acestora, difera in functie de campul de extractie al gazelor naturale. Fiecare consumator este situat intr-o zona de calitate stabilita de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), zona care se regaseste si pe factura. In Romania, de exemplu, sunt stabilite 321 zone de calitate”, a mai precizat purtatorul de cuvant al E.ON Gaz SA. Conform reprezentantilor E.ON Gaz SA, intr-o luna de iarna, consumul la un apartament cu doua camere variaza intre 200 si 250 metri cubi gaze, aici fiind inclusa atat apa calda, cat si confortul termic. Practic, iesenii cu centrale termice platesc pentru un apartament cu doua camere, intr-o luna de iarna, sume cuprinse intre 280 si 350 lei. Pe de alta parte, calculele demonstreaza ca iesenii racordati la sistemul centralizat de incalzire trebuie sa scoata din buzunar sume cu aproape 100 lei mai mari pentru aceleasi facilitati. Principala cauza o reprezinta triplarea pretului pentru o tona de huila fata de anul trecut, de la 97 dolari la peste 320 dolari. Practic, in aceasta iarna, incalzirea pentru un apartament cu doua camere racordat la SC CET Iasi SA ar ajunge in jur de 400 lei, la care se adauga aproximativ cinci metri cubi de apa calda, in valoare de 60 lei.

Tags:
Comentarii
 • Locatarii si administratorii ar trebui sa stie ca debransarile si montarea repartitoarelor si robinetelor termostatate, conduc la dezachilibrarea sistemului find necesara reechilibrarea acestuia.
  Actul normativ prin care este apreciat dezechilibrul hidraulic produs de catre cei care inchid robinetele caloriferelor a aparut inca din 2003. Hotarirea de Guvern nr. 400/2003 arata la art. 42, al. 3, ca „modificarile instalatiilor de distributie a utilitatilor in interiorul unui condominiu sau al unui apartament din cadrul unui condominiu poate fi facuta numai pe baza referatului tehnic de specialitate, emis de furnizorul de utilitati, in care se arata efectele modificarii instalatiei respective”. Mai deprate, la articolul 24, din Anexa 3, se arata ca „in cadrul echilibrarii hidraulice sint obligatorii verificarea si, eventual, inlocuirea , impreuna cu furnizorul de energie termica, a diafragmei de pe bransamentul termic sau montarea regulatoarelor de presiune, astfel incit cu robinetele de reglaj montate pe corpurile de incalzire deschise complet si cu vanele de separare de la bransamentul termic deschise complet sa se asigure debitul termic nominal prin corpurile de incalzire, indiferent de variatiile de debit si de presiune din reteaua de distributie”.
  Cel mai eficient sistem cu sau fara centrala termica este sistemul de distributie pe orizontala in apartamente cu montarea de contoare termice , intrucit acest sistem rezolva problemele divergente dintre locatari, singura problema ramasa fiind costul energiei termice. In plus sistemul permite folosirea de alte resurse de producere a energiei termice care pot fi utilizate in comun cu cele existente.
  Se cunoaste ca persoanele care fac economii la consumul de energie termica se trezesc cu facturi mari, din cauza debransarilor , a metodologiei de calcul si lipsei unor reguli clare .
  Costul unei distributii pe orizontala pe scara blocului costa mai putin decit costul echilibrarilor coloanelor , repartitoarelor si robinetelor termostatate.
  In plus energia termica este masurata de aparatura metrologica si nu ” repartizata” dupa cum considera presedintele asociatiei de proprietari.
  In conditiile maririi fondului de ajutoare pentru incalzire , ar trebui ca primaria sa urmareasca aplicarea acestui sistem, mai ales ca ar plati mai putin .
  Deasemenea acest sistem trebuie aplicat obligatoriu la blocurile planificate pentru reabilitare termica.
  Ceea ce se intimpla cu pretul carbunelui arata ca s-a ajuns la fundul sacului si ce nu s-aa facut atita timp cu greu se mai poate face in timp

 • Interesant de ce nu se instaleza pe Centrle termice pe scari sau bloc, care sa se functioneze in comun cu CET-ul.
  Pentru un bloc cu 30 apartamente costul centrlelor termice ( fara instalatia interioara) este de 5000*30/3.5= 42.800 euro fata de costul centrlei de scara si coloanele de distributie pe orizontala.Contorizarea se poate efectua centrlizat tip ICPE , si s-ar elimina discutiile dintre locatari, iar rau platnicii li s-ar suspenda furnizarea energiei termice.
  In plus se pot monta module termice, instalatii solare sau alte tehnologii moderne iar costul energiei s-ar reduce .
  Stie cineva un proiect intocmit si in derulare pentru accesare de fonduri europene pentru reabilitare termica a blocurilor cu aplicarea noilor tehnologii???.

 • Apropo de tehnologii a se vedea realiyarea intr-comuna:

  Cladirea este dotata cu pompe geotermale nepoluante, care folosesc caldura din adancul pamantului In comuna Sancraiu de Mures a fost inaugurat primul imobil incalzit ecologic.
  Edificiul foloseste caldura solului pentru incalzire.
  Blocul, ridicat in comuna Sancraiu de Mures, judetul Mures, este construit pe structura metalica.
  Pentru incalzirea acestei cladiri s-a aplicat o tehnologie noua si ecologica. Este vorba despre pompele geotermale care folosesc caldura solului si care nu polueaza.
  Tehnologie „verde”
  Constructia este finantata prin ANL, in cadrul unui program-pilot de realizare a unor locuinte pentru tineri, eficiente din punctul de vedere al consumului energetic. Pentru construirea blocului de locuinte s-au folosit doua tehnologii noi.
  Blocul a fost ridicat pe o structura metalica din materiale usoare. De asemenea, s-a folosit o tehnologie noua si ecologica pentru incalzire. Este vorba despre pompele geotermale care folosesc caldura solului si care nu polueaza.
  Procedeu mai ieftin
  Incalzirea prin instalarea unor astfel de pompe a necesitat montarea, in fiecare incapere, a unor calorifere cu dimensiuni mai mari decat cele obisnuite, pentru ca se foloseste o pompa de caldura pentru care se foreaza chiar si pana la 150 de metri.
  Aerul cald care se pompeaza din adancime ajuta la incalzirea incaperilor si nu polueaza deloc. Pe langa acest avantaj, modalitatea de incalzire a blocurilor de locuinte cu pompe de caldura este mai ieftina in comparatie cu procedeul clasic.
  Proiect de viitor
  Noul bloc pentru tineri construit pe baza tehnologiilor „verzi” are 20 de locuinte, dintre care 12 garsoniere si opt apartamente. Valoarea investitiei s-a ridicat la peste 2,4 milioane de lei.
  Proiectul din care face parte si blocul de la Sancraiu de Mures va fi implementat in alte zece localitati, unde se vor construi in total 204 apartamente, prin doua solutii tehnologice noi: pe structura metalica si cu diafragme de beton armat turnate in cofraje pierdute din polistiren extrudat.

Adauga un comentariu