National

Tot mai multi romani, afectati de viroze din cauza valului de frig care a patruns in tara noastra

Publicat: 08 ian. 2016
1

A crescut numarul de viroze dupa valul de frig. Saptamanal, la sectiile de primire urgente vin 60 – 70 ‎de pacienti cu simptome de gripa. In aceste conditii, Ministerul Sanatatii a suplimentat numarul de vaccinuri antigripale gratuite cu peste 140.000 de doze pentru a impiedica raspandirea virusului. Frigul face ca in aceasta perioada sa creasca numarul virozelor. La cabinetele medicilor de familie, in fiecare zi, vin cel putin zece pacienti cu simptome. „Pacientii se prezinta cu dureri de gat, stranut, nas infundat, secretii nazale abundente, dureri de cap si febra. Noi le recomandam tratament simptomatic. Sunt oameni de toate varstele, mai frecvent copii si persoane varstnice pentru ca au imunitatea scazuta”, a declarat dr. Vali Gangu, medic de familie, care recomanda oamenilor sa fie atenti cu sanatatea lor si sa tina cont de slabiciunile corpului.

Vezi si Iesenii nu vor administrarea vaccinului antigripal! Medicii infectionisti trag un semnal

„Cea mai importanta este igiena. Sa se spele pe maini cat de des se poate, sa se odihneasca, sa consume foarte multe lichide, sa evite aglomeratia si sa evite consumul lichidelor prea fierbinti sau prea reci”, a mai spus medicul. In conditiile in care a crescut numarul virozelor, pentru sezonul 2015 — 2016, Ministerul Sanatatii a achizitionat initial 500.000 de doze de vaccin antigripal, care au fost in totalitate distribuite catre directiile de sanatate publica la nivel local. Numarul de doze a fost suplimentat la sfarsitul anului trecut, potrivit unui comunicat de presa. „La cererea directiilor de sanatate publica, am luat decizia de a suplimenta cantitatea de vaccin gripal cu inca 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor la risc, astfel incat sa evitam cresterea numarului de imbolnaviri prin viroze de sezon. Recomandam persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire sa se adreseze medicilor de familie pentru a obtine gratuit acest vaccin”, a declarat ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, potrivit comunicatului. Peste 461.000 de persoane au fost vaccinate de la demararea de catre MS a campaniei de vaccinare gratuita impotriva gripei de sezon, care a inceput anul trecut, la jumatatea lunii noiembrie. Pana in prezent, specialistii in sanatate publica au informat MS ca activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasa, fara raspandire geografica larga si fara tendinta de crestere semnificativa. „De la inceputul sezonului de supraveghere a infectiilor respiratorii acute, gripei si SARI s-au inregistrat 3 cazuri de gripa confirmate in laborator”, precizeaza MS. Campania de vaccinare a Ministerului Sanatatii se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie si in spitale.

Sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de imbolnavire — cele cu varsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, in special respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrani institutionalizati, personal medical, gravide, conform strategiei MS si recomandarilor OMS si ECDC. Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei ca vaccinarea este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa si recomanda tuturor celor care sunt in categoriile cu risc crescut de imbolnavire sa solicite vaccinul gratuit. Masurile de igiena personala (spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos — alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare) sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii si in special prin gripa. De asemenea, medicatia antigripala (antivirala) existenta in stoc la fiecare sectie/ spital de boli infectioase se administreaza doar la indicatia medicului, in cazurile grave sau in prezenta bolii la persoane cu factor de risc cu complicatii, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripa. Ministerul Sanatatii atrage atentia ca, pentru evitarea riscului aparitiei de focare in colectivitati, la prima ora de curs, o importanta majora o reprezinta triajul efectuat de catre cadrele didactice in clasa, prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricarui elev care prezinta febra sau semn de boala respiratorie acuta.

Adauga un comentariu