Stiri medicale

Tot mai multi romani sufera de hipertensiune arteriala: 1 din 5 nici nu stie

Publicat: 16 sept. 2016
7

Tot mai multi romani sufera de hipertensiune arteriala. Incidenta acestei afectiuni a crescut de la 40% la 45% in ultimii cinci ani.

Totodata, unul din cinci romani care sufera de aceasta afectiune nu stie asta, potrivit unui studiu SEPHAR III, coordonat de prof. dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune.

„Studiul SEPHAR III arata ca unul din cinci romani cu hipertensiune nu stie ca este hipertensiv. In Romania, 4,5 romani din zece adulti au hipertensiune. Cei mai multi pacienti cu hipertensiune au diabet, altii obezitate sau consuma sare in cantitate dubla fata de cat ar fi necesar, adica 12 grame in 24 de ore in loc de sase, cel mult, opt”, a spus Dorobantu, potrivit ziare.com.

De fapt, in ultimii zece ani s-a dublat si incidenta diabetului si a dislipidemiei (colesterol), factori de risc cardiovascular. „In Romania, hipertensiunea arteriala afecteaza 45,1 la suta din populatia adulta (…). Raportat la populatia Romaniei, inseamna ca, in 2016, un estimat de circa 7,4 milioane de persoane sufera de hipertensiune – principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, cele responsabile de cele mai multe decese atat global, cat si in tara noastra”, a explicat medicul.

Cu toate acestea, doar 80,9 la suta dintre adultii hipertensivi stiu ca sufera de aceasta boala, in timp ce restul de 19,1 la suta au fost diagnosticati cu ocazia studiului SEPHAR III.

Aceasta inseamna ca aproximativ unul din cinci romani hipertensivi nu stie ca are hipertensiune arteriala, fiind expus unor riscuri importante in ceea ce priveste starea de sanatate, generate de lipsa unei ingrijiri adecvate, care sa asigure controlul eficient al afectiunii.

In ciuda perspectivelor pozitive in ceea ce priveste diagnosticarea hipertensiunii arteriale, persoanele aflate sub tratament sau controlul afectiunii, rezultatele studiului citat arata ca factorii de risc cardiovascular raman o problema critica.

Dintre acestia, diabetul zaharat si dislipidemiile genereaza cele mai multe ingrijorari, dat fiind ca prevalenta celor doua afectiuni este de doua ori mai ridicata decat in 2006, fapt care creste riscul de aparitie a complicatiilor.

„Romania ramane in topul tarilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirma, inca o data, ca hipertensiunea arteriala, alaturi de ceilalti factori de risc cardiovascular, reprezinta probleme majore la nivelul sanatatii populationale.

Ne bucura, totusi, sa vedem ca numarul persoanelor care au hipertensiune arteriala si au fost diagnosticate, precum si al celor aflate sub tratament si sub control terapeutic creste de la an la an”, a aratat Dorobantu.

Si la nivel mondial bolile cardiovasculare raman principala cauza de deces. Se estimeaza ca doar complicatiile cauzate de presiunea arteriala crescuta au fost responsabile pentru 9,4 milioane de decese in 2010.

Studiul SEPHAR III a fost efectuat pe un esantion de 1.942 persoane, in perioada 16 octombrie 2015 – 25 aprilie 2016. Subiectii inclusi in studiu au fost masurati in greutate, inaltime, apoi acestora li s-au efectuat analize medicale specifice, inclusiv pentru factorii de risc.

La finalul studiului, fiecare subiect a primit un raport complet al starii sale de sanatate, care a fost inmanat medicului de familie.

Adauga un comentariu