Local

Tot mai multi studenti ieseni lucreaza in SUA pe parcursul verii

Publicat: 20 iun. 2012
1

@ Destinatiile din SUA preferate de studenti sunt New York, Ocean City, Florida, Massachusetts si Maine @ Anul trecut 3.500 de studenti romani au ajuns sa lucreze si sa se distreze in SUA, dintre care peste 1.000 au plecat prin intermediul firmelor din Iasi

S-a dublat numarul studentilor care muncesc in aceasta vara pentru americani. Mii de studenti ieseni au plecat deja sa lucreze in lunile de vara in strainatate prin programele Work and Travel„. Dupa trei, patru luni de munca, ei se pot intoarce cu cateva mii de euro in bunzunare si cu experienta americana. Majoritatea job-urilor oferite sunt de vanzator, chelner, ajutor de bucatar sau cele din industria hoteliera. Destinatiile din SUA preferate de studenti sunt New York, Ocean City, Florida, Massachusetts si Maine. La mare cautare sunt si destinatiile europene precum Grecia sau Spania.
„De la an la an creste numarul de studenti. Anul acesta numarul lor a crescut cu 200 la suta. A crescut increderea studentilor, acum se cunoaste foarte bine programul, studentii stiu exact ce vor. Mai mult de atat, se pleaca in grupuri. Foarte multi vin prin recomandari. Un student care a fost in anii precedenti poate aduce cu el alti 10 studenti. Doar 60 la suta dintre cei inscrisi pleaca anul acesta pentru prima oara”, declara Gabriela Jugariu, reprezentanta US Travel.
Anul trecut au plecat 3.500 de studenti romani sa lucreze si sa se distreze in SUA, dintre care peste 1.000 au plecat prin intermediul firmelor din Iasi. Salariile pe care le pot primi studentii care lucreaza in strainatate variaza intre 7 si 12 dolari pe ora, si pot ajunge la 500 de euro pe luna in Grecia si 300 de euro in Spania, pentru sase zile de munca si una libera. In plus, dupa lunile de munca stabilite, studentii au o luna de zile la dispozitie sa viziteze tara. Pentru a putea pleca prin intermediul unui astfel de program, studentii trebuie sa fie inscrisi la zi, la o facultate acreditata si sa nu aibe restante. Studentii din anii terminali au nevoie de o recomandare din partea unui profesor si trebuie sa promita ca se inscriu la cursuri de masterat sau la doctorat, ori fac dovada ca au pentru ce se intoarce, chiar daca si-au finalizat studiile. Pentru a trece cu brio de interviul de la Ambasada, cei care doresc sa plece in SUA trebuie sa demonstreze ca sunt atasati de familie, au o afacere inceputa in tara sau au planuri de casatorie. Chiar daca suna bizar, motivele economice nu trebuie invocate in nicio situatie.

„Anul acesta vizele s-au dat foarte usor. Motivele de respingere sunt legate de restantele acumulate, studentii nu cunosc limba la un nivel conversational sau nu prezinta garantia ca se vor intoarce”, precizeaza reprezentantul Student Travel Romania.

Doritorii mai au posibilitatea de a pleca in Grecia. Pentru Spania, majoritatea locurilor ce au fost puse la dispozitie sunt deja ocupate. La sfarsitul lunii septembrie, sunt asteptati sa se intoarca primii studenti din SUA.

Adauga un comentariu