Eveniment-Social

Tot mai putine femei vin sa-si faca testul gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin

Publicat: 04 sept. 2014
1

@ Din cele 3400 de femei care au completat la medicul de familie formularul de recoltare a probei privind testarea pentru depistarea cancerului de col uterin, numai 1840 si-au facut testul @ Chiar daca beneficiaza de gratuitate, femeile nu se inghesuie la cabinetele medicilor

La 1 septembrie s-au implinit doi ani de cand se desfasoara Programul national de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin. Daca la debutul acestui program femeile se prezentau in numar mare pentru testarea gratuita, de luni de zile se observa o scadere a adresabilitatii. Medicii nu au o explicatie pentru numarul mic de femei care se prezinta la medicul de specialitate pentru efectuarea testarii prin metoda frotiului cervico-vaginal Babes-Papanicolau. In primele sase luni ale acestui an, 3400 de iesence s-au prezentat la medicul de familie unde au completat formularul in vederea recoltarii probelor, dar numai 1850 au mers sa-si faca testul.

Din cele 1850 de paciente care si-au facut testul, 134 au avut rezultat pozitiv. Asta nu inseamna ca au cancer de col uterin. De exemplu, este posibil sa aiba o infectie. Toate cele 134 de paciente au fost trimise pentru investigatii aprofundate. In evidentele Institutului de Oncologie sunt 1157 de femei diagnosticate cu cancer de col uterin. Unele dintre ele sunt in evidenta de ani de zile care revin pentru controale periodice, tratament. Asta nu inseamna ca toate aceste paciente au fost depistate cu cancer de col uterin in cadrul acestui program„, a declarat ec. Mirela Grosu, manager la Institutul Regional de Oncologie din Iasi.

O pacienta pe saptamana

Si in maternitati se observa o scadere a pacientelor care vin cu formularul de la medicul de familie pentru a se testa gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. „Acum mai bine de jumatate de an pacientele erau interesate si veneau sa-si faca acest test. Aveam cate doua-trei paciente pe saptamana. Acum daca avem o pacienta saptamanal si cele care solicita testul au varsta peste 40 de ani„, a spus unul dintre medicii de la Maternitatea Elena Doamna. Programul se adreseaza femeilor cu varsta cuprinsa intre 24 si 64 de ani si se desfasoara pe o perioada de 5 ani.

Mai putine femei cu cancer de san

Conform datelor statistice de la Institutul Regional de Oncologie din Iasi, numarul femeilor diagnosticate cu cancer de san este in scadere. „In evidenta institutului sunt 2486 de femei diagnosticate cu cancer de san. Anul trecut, 388 depistate cu cancer de san au fost luate in evidenta, iar in primele sase luni ale acestui an s-au inregistrat 77 de cazuri noi. Putem spune ca se observa o scadere. Nu toate pacientele au fost diagnosticate la noi in institut sau maternitatile iesene. Ele urmeaza un tratament la institut, dar unele sunt depistate cu aceasta boala si in alte judete„, a precizat ec. Mirela Grosu.

Comentarii
  • eu am acel formular pentru a efectua testul gratuit,din pacate de fiecare data cand sun la clinica mi se spune ca nu se fac programari,si deci nu pot face analiza…daca nu scoti bani din buzunar sa platesti ,stai si astepti mult si bine…..degeaba platim asigurari de sanatate

Adauga un comentariu