Eveniment-Social

Tot mai putine iesence se vaccineaza impotriva cancerului de col uterin

Publicat: 27 mai 2013
1

Conform evidentelor detinute de Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi, numarul iesencelor care solicita sa se vaccineze impotriva cancerului de col uterin scade de la un an la altul. In prezent, vaccinul impotriva HPV (Human Papilloma Virus – virusul care provoaca infectia) este administrat gratuit prin cabinetele medicilor de familie.
„Vaccinul se administreaza de medicul de familie la cerere. Anul trecut, 395 de iesence, cu varsta peste 15 ani, s-au vaccinat impotriva HPV. Dintre acestea, 332 au finalizat schema de vaccinare. Vaccinul se realizeaza in trei doze, de-a lungul unei perioade de 6 luni. Cea de-a doua doza se face la doua luni distanta de prima, iar cea de-a treia, la sase luni de la prima vaccinare. Celelalte paciente au inceput vaccinarea. De la inceputul acestui an si pana in prezent, s-au administrat 89 de doze. Un numar de 18 paciente au incheiat schema de vaccinare. In prezent, la Directia de Sanatate Publica exista in stoc 80 de doze”, a declarat Marius Voicescu, purtator de cuvant la DSP Iasi.
Vaccinul protejeaza femeile de virusul uman papiloma, cel mai raspandit virus cu transmitere sexuala. Acesta se transmite cu usurinta prin contact sexual, chiar daca este folosit prezervativul. Cea mai mare parte a cazurilor de cancer de col uterin sunt cauzate de infectia cu virusul HPV. Vaccinul protejeaza impotriva a patru radacini de HPV. Vaccinarea poate fi benefica si pentru fetele care au deja viata sexuala. Asta penrtu ca viata sexuala duce la leziuni precanceroase si la cancer de col uterin numai daca are loc infectia cu HPV, cu tipuri de risc crescut si este persistenta. Medicii de specialitate spun ca inceperea vietii sexuale nu inseamna neaparat infectie si chiar daca este vorba de infectie de risc crescut persistenta, de cele mai multe ori se vindeca in mod natural. Exista sanse mari ca o tanara cu viata sexuala activa sa nu fie infectata, dar sa poata evita infectarea prin vaccinare anti HPV.

Adauga un comentariu