Eveniment-Social

Tot mai putini ieseni sunt dispusi sa riste cu o afacere proprie

Publicat: 26 iun. 1999

•Extrem de mediatizatele disponibilizari prin Ordonanta de Guvern 9/1997, prin care executivul se obliga la plata unor salarii compensatorii au avut ca principal scop reorientarea a unei mari parti din populatie catre creearea unor mici afaceri. De cele mai multe ori, banii au fost cheltuiti in cu totul alte scopuri, astfel ca, la ora actuala, acelasi executiv se vede pus fata in fata cu o problema delicata.

Exemplul cel mai nimerit il constituie disponibilizarile din Valea Jiului, care au dus in cele din urma chiar la reactii violente din partea fostilor angajati. Majoritatea somerilor care au primit salarii compensatorii sint prea putin dispusi sa porneasca o afacere datorita atit lipsei de informare cit, mai ales, nivelului foarte scazut de pregatire in domeniul afacerilor de care dau dovada. Desi s-au infiintat numeroase centre de pregatire si recalificare, rezultatele inca nu se vad. Aceasta situatie poate fi intilnita si in orasul nostru, in ciuda eforturilor care se depun.

CENTERCONS – o posibila solutie

Din 1994 functioneaza la Iasi Centrul de Consultanta pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii Iasi (CENTERCONS), un proiect initiat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si al Agentiei Romane de Dezvoltare. Una din activitatile a acestui program o constituie oferirea unor servicii de consultanta, adresate in special personalului disponibilizat prin Ordonentele Guvernamentale 9, 22, 69 si 7, privind reorientarea somerilor. In urma unor cursuri de pregatire, se asigura servicii de ocupare si mutare, precum si servicii de consultanta pentru infiintarea de mici intreprinderi.

Cum poate un somer sa-si porneasca propria afacere

Beneficiind de un buget de peste 260 milioane de lei, CENTERCONS asigura pregatirea necesara a 95 de disponibilizati, astfel incit, la sfirsitul celor sase luni de seminarii, cel putin 7,8 la suta dintre cursanti sa-si porneasca propria afacere. Candidatii sunt selectati in functie de listele de disponibilizati oferite de Fortele de Munca sau de diferitele firme iesene. Participantii vor putea astfel urma un curs gratuit, pe parcursul celor sase luni ale derularii proiectului, ei primind toate informatiile necesare pentru infiintarea unei societati comerciale sau a unei asociatii familiale. „Din pacate”, ne-a declarat Adrian Pieptu, directorul acestui proiect, „putini dintre cei care beneficiaza de serviciile noastre sunt dispusi sa-si riste salariile compensatorii primite pentru a-si porni propria afacere. Oamenii sunt foarte prudenti, astfel incit cererile cele mai mari sunt cele pentru plasarea la alte locuri de munca. Urmarim in special ca ei sa-si recapete increderea in propria persoana, caci, de cele mai multe ori, avem de-a face cu cazuri disperate”.

Cum se desfasoara un astfel de curs

Odata inscris, pe o perioada de sase luni, cursantul va participa la o serie de seminarii, plecindu-se de la oferirea unui pachet de informatii teoretice (un fel de manual), pentru ca, la final, acesta sa-si creeze propriul plan de afaceri. Spatiul de miscare este extrem de larg: de la prezentarea cadrului legal in vigoare pentru organizarea activitatilor private, a formelor juridice sub care se pot desfasura aceste afaceri private, pina la notiuni generale de marketing si tehnici de comunicare si de imbunatatire a interactiunilor socio-profesionale. Pe parcursul prezentarii acestor informatii, completate de discutii interactive, se fac trei forme de evaluare, precum si o complexa testare psihologica. Se lucreaza pe grupe de cite 17 persoane, precum si individual. Dupa evaluarea finala, se trece propriu-zis la partea practica a acestui proiect, in care cursantul isi poate porni propria afacere, beneficiind timp de sase luni de consultanta gratuita din partea CENTEROCONS.

Lipsa unui sediu – una din principalele probleme

Pentru buna desfasurare a acestui curs, esentiala este problema gasirii unui spatiu adecvat. „Desi Primaria Iasi se afla printre initiatorii acestui Centru, pina in acest moment, desi functionam de mai bine de cinci ani, nu am gasit deloc intelegere in vederea obtinerii unui sediu.”, ne-a declarat Adrian Pieptu. „Recent a trebuit sa parasim vechiul spatiu, datorita faptului ca noul proprietar a marit chiria exagerat de mult, desi in contractul incheiat era stipulat faptul ca acest lucru nu se poate intimpla”. In prezent, CENTEROCONS functioneaza in doua camere de hotel, plus o sala pusa la dispozitie pentru sustinerea seminariilor.
„Bani se pot obtine doar pentru renovarea unui spatiu, nu si pentru achizitionarea lui, astfel ca trebuie sa ne multumim doar cu ce avem”, a adaugat Pieptu.

Necesitatea unor astfel de proiecte

Dupa cum se stie, lipsa unei reorientari a disponibilizatilor din Valea Jiului a dus la numeroase miscari sociale. Practic, fostii angajati si-au primit salariile compensatorii, le-au cheltuit, iar apoi au solicitat reincadrarea la vechiul loc de munca. Existenta unor centre care sa preia acesti disponibilizati se dovedeste a fi mai mult decit necesara, in caz contrar putindu-se inregistra proteste similare celor ale fostilor mineri.
Finantate de catre Banca Mondiala sau de catre statul roman, aceste centre au ca principala preocupare formarea unei paturi mijlocii, de afaceristi, independenti financiar. Aici intervin insa doua probleme: pe de o parte, nivelul foarte scazut de pregatire al acestor viitori „patroni”, in ciuda eforturilor care se fac, iar pe de alta, aceea a disperarii care a cuprins, de cele mai multe ori, viitoarea noastra patura de mijloc.
Mihai ANDREIloading...

Adauga un comentariu