News Flash:

Tot personalul bugetar va fi reincadrat

31 Decembrie 2009
3532 Vizualizari | 4 Comentarii
Tot personalul bugetar va fi reincadrat de la 1 ianuarie 2010, masura fiind necesara pentru trecerea la noua grila de ierarhizare prevazuta in Legea unica de salarizare, care intra in vigoare de vineri, a declarat secretarul de stat din Ministerul Muncii Valentin Mocanu. Secretarul de stat a precizat ca masura reincadrarii personalului bugetar este "absolut necesara" pentru a se putea trece la noua grila de ierarhizare, care presupune, printre altele, si scaderea numarului de grade sau introducerea unor sporuri in salariul de baza.
Valentin Mocanu a mai spus ca in anul 2010 vor fi aplicate majorari salariale doar in cazul bugetarilor care au salariul de baza cuprins intre 600 si 705 lei, urmand ca, in functie de alocarile bugetare, comisia sa stabileasca la finalul anului viitor ce majorari vor putea fi facute in 2011 si pe ce algoritm. "Ierarhizarea se va face etapizat, prin majorari succesive, astfel incat sa se poata vorbi de aplicarea grilei din 2015", a declarat, miercuri, secretarul de stat Valentin Mocanu. In ce priveste nivelul salariului minim in 2010, secretarul de stat a precizat ca desi au fost declansate consultari cu partenerii sociali, salariul minim garantat in plata va ramane la nivelul de 600 de lei, iar valoarea coeficientului I din Legea salarizarii unitare in sistemul bugetar, la 705 lei. Mocanu a mai spus ca, la inceputul anului viitor, consultarile cu partenerii sociali vor fi reluate, chiar daca patronatele au afirmat deja ca nu sunt dispuse sa accepte o majorare substantiala a salariului minim in prima jumatate din 2010. Legea de salarizare unitara in sectorul bugetar va fi aplicata incepand cu 1 ianuarie 2010. Potrivit legii salarizarii, niciun bugetar nu va inregistra o diminuare a salariului brut de care beneficiaza. Trecerea de la actualul sistem de salarizare la noul sistem se va realiza etapizat, in perioada 2010-2015. Raportul intre salariul de baza minim si cel maxim in sectorul bugetar este de 1 la 12. In anul 2010, majorarea salariilor, soldelor si indemnizatiilor se va face numai pentru acelea care au un nivel mai mic de 705 lei lunar si fara a depasi aceasta valoare. Valoarea coeficientului de ierarhizare 1,00 pentru anul 2010 este de 705 lei. Salariul minim prevazut in legea de salarizare unitara va creste dupa 2010 peste nivelul de 705 lei, stabilit pentru anul viitor, doar daca numarul de angajati va fi redus astfel incat sa permita respectarea tintelor anuale privind ponderea cheltuielilor de personal in Produsul Intern Brut. Suma sporurilor si indemnizatiilor individuale nu va depasi 30% pentru fiecare angajat din sectorul bugetar, dar Guvernul poate aproba depasiri ale acestei limite pentru anumite categorii de personal si conditii temporare de munca ce fac necesare acordarea unei plati suplimentare.

Sporuri invizibile

Incepand cu 1 ianuarie 2010, sporurile, acordate prin legi sau hotarari ale Guvernului si indemnizatiile de conducere care faceau parte din salariul de baza, din solde, respectiv din indemnizatiile lunare de incadrare se introduc in salariul de baza, in solde, respectiv in indemnizatiile lunare de incadrare "corespunzatoare functiilor din luna decembrie 2009", atat pentru personalul de executie, cat si pentru functiile de conducere. Ponderea in PIB a cheltuielilor salariale va fi redusa progresiv de la 9,40% in 2009 la 8,70% in 2010 si la 8,16% in 2011. De asemenea, pana in 30 iunie 2010 pot fi formulate propuneri de imbunatatire si simplificare a anexelor din Legea salarizarii unitare, ce vor fi analizate de o comisie formata din specialisti ai unor ministere si cate un reprezentant desemnat de fiecare confederatie sindicala reprezentativa la nivel national. Comisia bipartita trebuie sa simplifice sistemul public de salarizare si ierarhizare prin evaluarea unui esantion reprezentativ al posturilor din sistemul bugetar care sa aiba la baza ocupatia si responsabilitatile postului, sa analizeze grila unica de salarizare si sa o coreleze cu rezultatele evaluarii, sa redefineasca sistemul de posturi corespunzator atributiilor si responsabilitatilor, precum si sa stabileasca un sistem reformat si simplificat de ierarhizare in sectorul bugetar care sa cuprinda grupuri ocupationale si grade. De asemenea, Comisia va trebui sa reduca numarul de functii pe domenii de activitate bugetara, cu precadere a functiilor comune, sa reevalueze sporurile si bonusurile acordate si sa elaboreze un raport care sa descrie in detaliu structura grupurilor ocupationale si a gradelor, grila unica, dispozitiile revizuite pentru sporuri si alte stimulente financiare. Membrii comisiei mai au ca atributii elaborarea cerintelor unui sistem centralizat si automatizat de administrare a salariilor, pe termen lung, pe autoritati, posturi, functii si structura salariului, elaborarea propunerilor in vederea simplificarii si imbunatatirii sistemului de salarizare in sectorul public si evaluarea financiara a impactului aplicarii legii in anul 2011. Comisia va trebui sa realizeze o analiza comparativa a evolutiei drepturilor salariale din sectorul public si sectorul privat, pe categorii ocupationale sau asimilate. Comisia interministeriala va publica un raport pana in 30 iunie 2010, care va descrie in detaliu structura claselor si a categoriilor de functii, grila unica, dispozitiile revizuite pentru bonusuri, cerintele noului sistem centralizat si automatizat de administrare a salariilor, precum si orice alte aspecte conexe. De asemenea, pana la 30 septembrie 2010, dupa luarea in considerare a raportului Comisiei, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerul Finantelor Publice trebuie sa prezinte Parlamentului spre aprobare un proiect de lege simplificat al salarizarii in sectorul public pentru anul 2011.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sporuri invizibile
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (4)

marcel  | #90928
la tg frumos consilierii deja i-au reincadrat....pentru o amarata functie de viceprimar,morti dupa spaga care sunteti...MOJICI
tot AGURITZA  | #90929
Angajatii din administratia Targu Frumos si in special cetatenii mai au de suportat inca 2 ani de dictatura Tatareasca, pentru ca au fost prost inspirati la alegerile din 2008.
Securistul e capabil de interventii la diverse institutii si persoane `sus puse` pentru a scapa de oamenii incomozi, care i-au fost alaturi intr-o zi. Despre reincadrari - doar peste cadavrul sau!
Gheorghita T  | #90930
Doar daca vine ordin de la presedinte (special pentru Targu Frumos) sa reincadreze personalul cu care `domnia sa nu mai poate lucra`.
Altfel, doar umilinte si atitudine militieneasca din partea lui si a consilierilor PDl-isti si PNL-isti. Toate in viata se platesc si le va veni randul intr-o zi.
alina  | #90931
Da, reincadrari....e o definitie eleganta pt actiunile atotputernice ale sefilor locali de pretutindeni.
Ce e mai rau, este ca nu se va tine cont de specializarea fiecaruia, si va fi trimis un economist la un birou de asistenta sociala sau mai stiu eu ce.... Foarte rare sunt cazurile in care se actioneaza intelept in administratia publica romnaneasca.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4192 (s) | 22 queries | Mysql time :0.278537 (s)