News Flash:

Tot timpul m-am intrebat de ce ouale pe care le cumpar au un „fir” albicios in interior. Cand am aflat ce este, m-am ingrozit! Nu am crezut asa ceva!

24 Aprilie 2018
2386 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6228 RON (0.0000)
USD: 3.9370 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Ouale sunt unul dintre alimentele de baza in numeroase zone ale lumii. Uneori le mancam ca atare, fierte, prajite sau omleta, iar alteori le folosim pentru a prepara aluaturi, blaturi pentru prajituri si alte minunatii.

De cate ori spargi un ou pentru a-l prepara, e imposibil sa nu te intrebi ce e chestia aceea albicioasa care arata ca un snur si sta lipita de galbenus. Suntem aici sa te lamurim: se numeste chalaza si, in ciuda aspectului, nu este un cordon ombilical.

Scopul principal al acestui “snur” este sa pastreze galbenusul in centrul oului, functionand ca o ancora.

Chalaza este uneori conectata atat cu albusul, cat si cu galbenusul, lucru care te va enerva cumplit daca ti-ai propus sa le separi pentru a le folosi pentru pandispanuri sau alte preparate care necesita doar albus sau doar galbenus.

In ciuda faptului ca arata destul de bizar, ca sa nu zicem gretos, chalaza este comestibila. De fapt, ar trebui sa te bucuri atunci cand ea este mai vizibila, pentru ca iti indica faptul ca oul este proaspat; odata cu “imbatranirea” acestuia, ea dispare.

CITESTE SI: Adaugati bicarbonat de sodiu atunci cand fierbeti oua- motivul este genial

Probabil stiti deja un truc sau doua pe care le puteti folosi in bucatarie pentru a va face sarcinile mult mai usoare si mai rapide.

Cu toate acestea, suntem siguri ca nu ati auzit de urmatoarele trucuri.

Ati observant deja ca unele oua se decojesc mai usor si altele mai greu, chiar daca se afla in acelasi pachet. Diferenta consta in prospetimea oualor.

Ouale care au coaja veche de 7-10 zile este mai usoara, in timp de ouale mai proaspete de 7 zile au coaja mai grea.

Pentru a preveni problemele in timpul curatarii oualor, adaugati o lingura de bicarbonat de sodiu in apa pe care o folositi la fierbere.

Coaja oualor proaspete este dificil de indepartat deoarece aceastea sunt mai putin alcaline decat ouale mai vechi. Bicarbonatul de sodiu face ca ouale sa fie mai alcaline, ceea ce inseamna ca va usura procesul de fierbere.

Cititi urmatoarele sfaturi pentru a afla cum sa faceti ouale fierte perfecte:

-Pentru a determina prospetimea oualor, inmuiati-le in apa. Ouale proaspete se scufunda, iar cele vechi ies la suprafata.

-Incalziti ouale inainte de a le fierbe pentru a le impiedica sa se sparga.

Lasati-le la temperature camerei pentru o perioada sau tineti-le sub apa calda timp de cateva minute.

-Daca doriti sa pregatiti ouale fierte tare, inmuiati-le in apa rece pentru cateva minute inainte de a le fierbe.

-Pentru un galbenus mai moale, fierbeti-le timp de aproximativ 3 minute.

-Pentru a va asigura ca ouale sunt gatite uniform, acoperiti-le complet cu apa. De asemenea, trebuie sa stiti ca fierberea oualor prea mult timp va face galbenusul sa devina verzui si textura alba de ou va deveni asemanatoare cu guma.

-Pentru a face fierberea mai usoara pune ouale fierte in apa rece mai intai.

Alte utilizari ale bicarbonatului de sodiu

O lingurita cu bicarbonat in apa florilor din vaza ajuta la mentinerea prospetimii acestora pe termen lung.

Un recipient mic cu bicarbonat pus infrigider ajuta la absorbtia mirosurilor neplacute de mancare.

Un amestec de 2 litri de apa, un sfert de ceasca de otet si o ceasca de bicarbonat de sodiu ajuta la inmuierea pensulelor intarite de vopsea. Se pune amestecul pe foc si se fierb pensulele.

Insecte precum furnicile sau gandacii sunt eliminate daca se presara bicarbonat de sodiu pe la colturile casei.

Vasul de toaleta si cada este mai usor de curatat si capata miros proaspat daca se adauga bicarbonat de sodiu, se lasa sa actioneze o ora si apoi se clateste.

Mirosul de tigari este inlaturat daca in scrumiera se pun cateva lingurite de bicarbonat de sodiu cu apa.

Grasimea de pe farfurii, oale, cuptor sau cea intarita din cuptorul cu microunde iese mult mai usor cu putin bicarbonat.

Culoarea covoarelor prinde viata iar praful din tesatura dispare daca presari putin bicarbonat, freci usor, lasi sa actioneze o ora si apoi aspiri.

Resturile de mancare ori sapun din canalizare pot fi usor indepartate cu bicarbonat. Se pune o ceasca de bicarbonat in canalizare, se lasa circa 15 minute sa actioneze si se toarna 3-4 litri de apa fiarta.

Mirosurile deranjante ale incaltamintei dispar daca presari putin bicarbonat seara si lasi pana dimineata.

Piatra depusa pe obiectele sanitare (bateriile de dus sau chiuveta) dispare daca freci cu o laveta si putin bicarbonat, apoi clatesti cu apa rece.

Amestecul de apa si bicarbonat este eficient si pentru curatarea geamurilor si oglinzilor.

Bicarbonatul in apa fierta are efect dezinfectant si poate fi folosit pentru a steriliza biberoanele bebelusului.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

6ec9babaeb16dd50a47f141ed120b75c_300x225
ouale galbenus chalaza ancora
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1571 (s) | 21 queries | Mysql time :0.025943 (s)