News Flash:

Toti candidatii au ales schimbarea. Numai Simirad a votat tot cu el

5 Iunie 2000
996 Vizualizari | 0 Comentarii
Intamplarea a facut ca in acest an alegerile locale sa aiba loc intr-o noua "duminica a orbului". Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand vad ca istoria se repeta, ma intreb care sunt resorturile ascunse ale acestei lumi.
Daca privesti in jur, vezi un oras tot mai sarac si oameni din ce in ce mai disperati. Din pacate, putini si-au dat seama ca, de zece ani incoace, puterea le apartine cu adevarat, ca pot, prin votul pe care il aplica pe o banala foaie de hartie, sa schimbe fata acestei lumi. Dar oamenilor le este frica de schimbare. Pentru cei mai multi dintre romani, 1989 si 1996 au insemnat doar dezamagire si gustul amar al promisiunilor incalcate. Este o boala mai veche a noastra aceea de a nu sti sa ne alegem conducatorii. Preferam pasivitatea si-i lasam pe altii sa hotarasca pentru noi. Uitam ca numai indraznetii inving.

Costel Bejenariu - Partidul National Roman
Nu trebuie uitate propunerile lansate in campania electorala

Cel mai tanar dintre candidatii la Primarie crede ca ne vom prezenta la vot si pe data de 18 iunie. Principala preocupare a viitoarei administratii locale trebuie sa se indrepte - a spus Bejenariu - catre dezvoltarea mediului de afaceri local, singurul in masura sa duca la cresterea numarului locurilor de munca si - implicit - la ameliorarea situatiei disperate a iesenilor. Acest lucru il poate face, mai ales, un autentic consiliu municipal alcatuit din oameni de valoare. Daca, in plus, viitorii consilieri nu-si vor uita propriile propuneri pe care le-au prezentat in timpul campaniei electorale, rezultatele vor fi benefice. Daca nu, vom asista la o si mai accentuata cadere economica.

Eugen Benea - Partidul Social Democrat Roman
Sa renuntam la "dulcegaria moldoveneasca"

Din punctul de vedere al candidatului social democrat este neaparata nevoie de o schimbare la nivelul administratiei locale. In primul rand, primarul trebuie sa reinvie mediul economic prin cateva masuri urgente care sa insemne facilitati pentru investitori si taxe si impozite mai mici. De asemenea, este obligatorie finalizarea constructiei Aeroportului international. La fel, numai restructurarea regiilor autonome poate duce la o imbunatatire a vietii iesenilor. Benea a atras atentia ca daca nu se renunta la "dulcegaria moldoveneasca" vom avea in continuare parte doar de statui.

Tiberiu Brailean - Uniunea Fortelor de Dreapta
Un consiliu local slab va duce la o explozie sociala

Candidatul ufedist s-a intalnit cu o situatie mai putin obisnuita. Una din sectiile de votare gazduite de Facultatea de Constructii (Platforma Universitatii Tehnice) nu fusese vizitata, pana la ora 10, de nici un alegator. Misterul a fost dezlegat in momentul in care s-a descoperit ca respectiva sectie (nr.189) avea trecute pe listele de alegatori doar trei nume. Cele trei persoane (era vorba de trei studenti) erau asteptate de o comisie formata din 11 membri si cinci cabine de vot!
In ceea ce priveste eventualitatea unui tur al doilea, Brailean a spus ca este greu sa se vina cu un pronostic. Din datele culese de UFD, pana la ora 12 votasera mult prea putini ieseni pentru a fi posibila o evaluare a situatiei finale.
Reprezentantul Uniunii Fortelor de Dreapta l-a sfatuit pe viitorul primar sa se ocupe de ceea ce-i doare cu adevarat pe ieseni. Pentru aceasta, viitorul sef al administratiei locale trebuie sa vina cu o viziune moderna; sa reduca impozitele si taxele locale si sa micsoreze chiriile spatiilor comerciale; sa restructureze serviciile publice; sa aduca fonduri suplimentare, care pot fi obtinute prin atragerea unor finantari externe; sa deschida Iasul catre mediul economic etc.
Pentru ca, in opinia lui Brailean, exista sansa ca viitorul Consiliu Municipal sa fie de o calitate net superioara celui anterior, urmatorii ani se vor caracteriza printr-un echilibru intre executivul si legislativul Primariei. In caz contrar, in mai putin de un an, vom asista la o explozie sociala cu consecinte greu de imaginat pentru soarta Iasului.

Dan Carlan - Partidul National Liberal
Un viitor mai bun doar fara Simirad

In cele cinci minute cate a avut nevoie pentru a-si exercita dreptul de vot, candidatul liberal nu a depistat nici o neregula in cadrul sectiei de votare.
Dupa parerea lui Carlan, in mod normal, n-ar trebui sa avem un al doilea tur de scrutin; dar pentru ca populatia Iasului pare a veni in numar destul de mic spre sectiile de votare, iar cei care totusi se prezinta la vot sunt in mare parte dezorientati si dezamagiti, nu este exclusa si aceasta posibilitate.
Reprezentantul PNL il sfatuieste pe viitorul primar (indiferent cine va fi acesta) sa se dovedeasca un om onest si sa nu uite emotiile acestor alegeri, caci numai atunci va putea sa-si faca cu adevarat datoria fata de ieseni.
Pentru Dan Carlan, o Primarie condusa de acelasi primar ca si pana acum va avea rezultate la fel de "marete" precum cele din ultimii ani. Dimpotriva, daca Simirad va fi indepartat din administratia locala, exista toate conditiile sa se intample lucruri remarcabile pentru Iasi si pentru cetatenii acestui oras.

Vasile Spiridon Danale - Conventia Democrata
Cheia problemelor este data de cele mai bune idei din programele electorale

Reprezentantul CDR nu este sigur daca vom avea parte de alegeri locale si pe data de 18 iunie.
Sfatul lui Danale adresat viitorului primar este sa asculte de Consiliul Municipal, nu sa-l determine sa ia hotarari impotriva intereselor cetatenilor, asa cum s-a intamplat in ultimii 8 ani.
Candidatul Conventiei Democrate s-a aratat ferm convis ca, indiferent de castigatorul fotoliului de primar, perspectivele pentru municipiul Iasi vor fi altele. Danale si-a intemeiat afirmatia pe calitatea viitorilor membri ai CM si pe ofertele electorale ale partidelor care i-au lansat. Taranistul crede ca este de ajuns sa fie duse la indeplinire doar o parte din ideile lansate, pentru ca lucrurile sa inceapa sa evolueze spre bine.

Traian Dobre - Partidul Democratiei Sociale din Romania
Iasul poate muri pentru totdeauna

Cel mai bine cotat dintre adversarii lui Constantin Simirad s-a aratat nemultumit de o serie de nereguli intalnite la sectiile de votare. Faptul ca tinerii care realizau pentru ISOMAR un sondaj electoral se aflau chiar in incintele unde avea loc procesul de vot si nu la 50 de metri departare (asa cum prevede legea) l-a determinat pe Dobre sa spuna ca avem de-a face cu o manipulare foarte abila a electoratului din partea actualei administratii. Este de ajuns ca unul dintre votantii care se prezinta la vot sa auda raspunsurile unui elector care pleaca, pentru ca intentiile primului sa sufere o oarecare influenta. O alta neregula se dovedeste a fi si numarul foarte mare de oameni de pe listele suplimentare, precum si aspectul ca s-a votat des avand la indemana pasapoartele obisnuite.
Daca romanului i-a venit mintea cea de pe urma - a spus candidatul pedeserist - atunci Simirad va fi invins chiar din primul tur. In caz contrar, ceea ce denota o necunoastere a propriilor interese de catre cetateni, se va proceda la un al doilea tur de scrutin.
Pentru Traian Dobre important este ca primarul sa vegheze la bunastarea oamenilor pe care-i conduce. Acesta trebuie sa fie scopul si piatra de temelie pe care se va inalta viitoarea administratie locala.
"Daca voi ajunge primar, Iasul se va bucura de o evolutie spectaculoasa. Daca nu, orasul nostru va muri pentru totdeauna din punct de vedere economic", a declarat Dobre.

Constantin Neculau - Partidul Romania Mare
Viitorii consilieri vor fi caini si nu catei

Constantin Neculau crede ca primarul este obligat sa aiba grija de oameni. Numai in acest caz, treburile vor merge bine. Altfel, in urmatorii ani nu vom avea decat aceeasi Marie cu alta palarie.
Marea speranta a candidatului PRM este legata de noul Consiliu Municipal. "Sunt sigur ca nu va mai exista acea masina de vot, expresie a unui dezinteres total fata de ceea ce are nevoie Iasul. Viitorul primar va intra cu retinere in sala de consiliu, pentru ca vom fi, de a aceasta data, adevarati caini si nu catei ca pana acum", a afirmat Neculau.
Cu toate acestea, candidatul peremist si-a manifestat si o indoiala. Intr-un consiliu cu prea multi profesori, e posibil ca Simirad (pe care Neculau il da ca invingator) sa nu intalneasca o prea mare opozitie.

Gheorghe Nichita - Partidul Democrat
Pretul apei reci e in continua crestere

Candidatul democrat a fost singurul care s-a aratat absolut sigur de victorie. Aceasta se va sarbatori pe data de 18 iunie, in ciuda unor nereguli depistate pe la sectiile de votare. Drept urmare, Nichita se sfatuieste pe sine sa-si duca la indeplinire programul electoral si sa vina in intampinarea oamenilor nevoiasi. Dupa parerea reprezentantului PD, care indeplineste functia de manager RAJAC, numele Nichita este sinonim cu rentabilitatea. Cu toate acestea, iesenii beau o apa rece cotata ca una dintre cele mai scumpe din tara.

Lupta pentru consilii este la fel de acerba

Desi confruntarea candidatilor la Primarie pare mai interesanta, nu trebuie neglijata nici lupta pentru locurile din cele doua consilii.
Consiliul Judetean ramane "poarta" prin care intra banii in judetul Iasi. Dominat de forte ostile sau doar opuse Primariei, CJ poate deveni un veritabil factor de risc pentru administratia ieseana. Mai mult, cine va conduce respectiva institutie va putea sa-si faca propria politica in toate comunele de pe raza judetului. Este si motivul pentru care partidele au aruncat in lupta cateva nume mari, menite a "trage" lista dupa ele. (Vezi exemplul taranistilor care il au in capul listei pe deputatul Vasile Lupu).
Consiliul Municipal reprezinta legislativul local, un soi de miniparlament al municipiului Iasi. Prestatia penibila a fostului CM este cunoscuta. Cauza ce a stat la baza acestei stari de lucruri este reprezentata de numarul mare de membri ai Partidului Moldovenilor, care, presati de Simirad, au votat fara sa se uite ce voteaza. Merita reamintita doar opozitia pe care au facut-o primarului un Dan Carlan sau un Constantin Neculau. Din fericire, in pofida stradaniilor actualului primar, viitorul Consiliu Municipal va avea alta fata.

Scurte prospectiuni

Cum este si firesc, scopul oricarui partid politic este de a obtine un scor cat mai mare la aceste alegeri locale. Chiar daca nu s-a recunoscut de fiecare data, actualele alegeri sunt, de fapt, o repetitie generala pentru alegerile cele mari din toamna. Adevaratii castigatori vor fi cunoscuti abia in noiembrie; dar functie de rezultatele de acum, oamenii politici vor sti ce modificari sa aduca programelor electorale si strategiei cu care vor aborda alegerile generale.
Partidul National Liberal a mers pe liste separate. Scopul acestui gest este simplu de intuit. Liberalii vor sa scape de umbra aruncata in jurul lor de Conventia Democrata. Un posibil (dar improbabil) 10% la nivelul judetului, ii va face pe liberali sa se rupa definitiv de CDR si sa viseze cu ochii deschisi la o participare si la viitoarea guvernare. PNL a mai facut cartel cu PDSR, dar a iesit mai mult mort decat viu din acest concubinaj.
Partidul Democratiei Sociale din Romania se afla la momentul adevarului. Sondajele de opinie arata faptul ca acest partid poate domina net cele doua consilii, impunandu-si punctele de vedere cam in toate problemele care vor fi discutate de acum incolo. Din pacate (pentru pedeseristi), intre concret si abstract apare o discrepanta generatoare de confuzie si de semne de intrebare. Oamenii voteaza partidul (care este o abstractiune), dar nu-i voteaza la fel de mult si pe membrii de partid (care, pana la proba contrarie, sunt ceva mai concreti). Acest lucru se vede cel mai clar in cazul candidatului PDSR la Primarie, care nu se bucura (inca?) de toate voturile pe care le va aduna partidul lui Ion Iliescu in Iasi. Faptul ar trebui sa-i puna pe jar pe liderii respectivei formatiuni politice si sa explice cerbicia cu care pedeseristii refuza votul uninominal.
PNTCD ca si PD se afla in cadere libera. Rezultatele alegerilor de la 4 iunie vor avertiza clar conducerile celor doua partide ca a venit vremea sa renunte la oportunistii care le-au ingrosat randurile (precum colesterolul vasele de sange) si sa se apuce serios de treaba.
Cea mai paradoxala situatie o traieste Alianta pentru Romania. Pana acum doua luni parea ca nimic nu poate opri formatiunea lui Melescanu de a creste precum viteazul din poveste si de a deveni a doua forta politica din tara. Cazul Costea si mai ales descoperirea in randul membrilor acestui partid a unor adevarati cameleoni politici, care au schimbat partidul precum ciorapii, au dat o lovitura grava imaginii respectivei formatiuni politice.
UFD si PRM, desi se afla intr-un profund antagonism in ceea ce priveste oferta politica, continua sa se dezvolte; dar, daca partidul lui Corneliu Vadim Tudor pare sa-si fi atins limitele de crestere (nu trebuie uitat ca alegatorii PRM sunt fostii "fani" ai PUNR), formatiunea condusa de Varujan Vosganian este abia la inceput de drum. Daca ufedistii vor sti sa atraga de partea lor generatia tanara, in cativa ani UFD se va bate de la egal la egal cu mai marii zilei.
PUNR, PSM si PS mai pot fi salvate de la moarte doar de o minune. Au fost in Parlament si au dezamagit cumplit. In scurt timp, politicienii din aceste partide ne vor arata cum trebuie condusa Romania strigand de la tribunele altor partide. "Numai boii sunt consecventi", a zis odata un parlamentar. Se referea la oamenii politici.
Catalin ONOFREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1344 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013859 (s)