Actualitate

Toti il invidiaza pe acest iesean. Are prima afacere ridicata cu fonduri europene

Publicat: 26 dec. 2014
1

@ A reusit o astfel de performanta in anul 2004 @ De mai bine de doua decenii detine o afacere profitabila intr-un domeniu in continua dezvoltare @ Inginerul din Iasi a pornit aventura in domeniul privat in anul 1990 @ De atunci, s-a mentinut pe piata ieseana si este unul dintre principalii furnizori de produse agricole @ A obtinut fonduri europene de peste doua milioane de euro pe care i-a investit in utilaje agricole performante

A inceput afacerea avand deja experienta necesara pentru a face acest pas. Dupa ce s-a specializat in agricultura, a pus bazele unei afaceri de succes pe care a reusit sa o consolideze prin intermediul fondurilor europene. Imediat ce a aflat ca este posibil sa dezvolte afacerea cu banii de la UE, nu a stat pe ganduri si a depus un proiect. Nu a durat mult si a obtinut finantarea nerambursabila. Este primul beneficiar de fonduri europene din judet care a primit in jur de 30.000 de euro prin programul SAPARD in anul 2004. In urmatorii ani, a mai depus proiecte eligibile, iar in prezent administeaza mii de hectare de teren agricol si detine o ferma de vaci de lapte.

Peste doua decenii de performanta

Sunt aproape 40 de ani de cand a absolvit cursurile de agricultura la Institutul Agronomic „Ion Ionescu de la Brad”. Aventura in domeniul privat a pornit-o imediat dupa 1990, când, împreuna cu mai multi proprietari, a preluat CAP-ul satesc, lucrând, pentru început, 2.000 ha. Astazi, firmele sale au în exploatare 5.000 ha de teren agricol în Tiganasi, Probota, Trifesti si Victoria si detine si o ferma zootehnica cu 200 de vacute de lapte. Aurel Placinschi, fermierul care a lucrat direct pe productie in ultimele doua decenii si a reusit sa inregistreze profituri considerabile de cateva milioane de lei.

Societatea Agricola Moldova Tiganasi, înregistrata înca din 1992 este prima care a obtinut fonduri europene prin programul SAPARD. Societatea a depus un proiect in anul 2003 iar un an mai tarziu a primit finantarea nerambursabila in valoare de 30.000 de euro. Banii au fost utilizati pentru achizitionarea de utilaje agricole. Firma a mai primit alta finantare in anul 2009 tot pentru achizitionarea de utilaje. In total, Aurel Placinschi a facut investitii cu bani europeni de peste 2 milioane de lei. Firma Moldova Tiganasi exploateaza peste 5.016 hectare de teren în judetul Iasi, pe care cultiva cereale. Agreu la inceput in ceea ce priveste obtinerea fondurilor europene, dar pe parcurs a reusit sa se mentina pe piata din Iasi. „Nu sunt singurul fermier care face agricultura de performanta insa intr-adevar, sunt printre primii din Iasi care am obtinut fonduri europene. Cu banii am cumparat utilaje iar pe parcurs am reusit sa consolidam afacerea cu banii nostri. A fost dificil sa obtinem fonduri europene pentru ca era la inceput cand se dadeau acesti bani dar am avut proiect eligibil si am primit banii. Era chiar in perioada de preaderare la Uniunea Europeana si ulterior, dupa ce am intrat in UE am mai depus un proiect in anul 2009 si am mai primit finantare” a spus omul de afaceri Aurel Placinschi, cel care detine societatea de la Tiganasi.

Firma are, potrivit datelor de la Finante, în jur de 230 de angajati. In 2013 a înregistrat o cifra de afaceri de aproape 33 de milioane de lei si un profit net de peste 3 milioane de lei.

Iasul, in topul judetelor care primesc fonduri europene

Iesenii au fost interesati mereu de accesarea fondurilor europene. Multi dintre beneficiari au avut proiecte bune, eligibile, care au primit finantarea europeana si au inregistrat profit la scurt timp dupa finalizarea proiectelor. Tocmai de aceea, Iasul a fost si este pe primul loc in ceea ce priveste obtinerea fondurilor europene. Directorul institutiei care acorda aceste sume nerambursabile sustine ca Iasul a inceput timid, dar pe parcurs a ajuns in top. „In perioada in care proiectele erau depuse pe SAPARD eram director. Atunci s-a dat startul accesarii fondurilor europene. Inceputul a fost mai timid, dar pana la sfarsitul programului SAPARD, am ajuns sa fim primii. Pe parcurs, Iasul a ajuns judetul care are cele mai mari sume la finantare, cu cei mai multi beneficiari eligibili si privati”, a declarat Eugen Ticau, director al Oficiului Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale Iasi.

Comentarii
  • Cititi aici cum functioneaza tzeapa cu angajarile: smartwoman.hotnews.ro/job-part-time-sau-full-time-la-domiciliu-nu-va-costa-decat-intre-35-si-7800-ron.html

  • interesant de stiut ca domnul Placinschi are firme private initial oamenii au crezut ca MOldova TIganasi e alor dar apoi si-au dat seama ca nu mai au nimic,nu contest faptul ca e un specialist foarte bun ,dar e bun si la luat

Adauga un comentariu