Actualitate

Totul a fost descoperit sub o strada din centrul Iasului. Anchetatorii au ramas blocati de ceea ce au vazut – GALERIE FOTO

Publicat: 05 oct. 2015

@ Descoperirea impresionanta a avut loc recent si pleaca de la un detaliu extrem de incitant! @ Este vorba de o scena pe care nimeni nu ar mai fi anticipat-o la Iasi @ Totul este legat de un fenomen extrem de spectaculos si cu implicatii senzationale @ O adevarata comoara a fost gasita, intr-un mod fabulos, chiar sub o mare strada din centrul orasului

La finalul acestei veri, muncitorii care au demarat lucrarile de reabilitare a strazii Lapusneanu din municipiul Iasi nu ar fi crezut ca vor ajunge sa descopere, intamplator si tocmai sub aceasta artera istorica a citadelei, asemenea vestigii. Mai mult, chemati de urgenta la fata locului, specialistii responsabili au ramas profund impresionati de cele scoase la iveala. 

Citeste si: EXCLUSIV! Tuneluri misterioase descoperite in centrul Iasului! Totul tine de un plan secret – GALERIE FOTO

Povestea spectaculoasa a pivnitelor din medievalitatea Iasului

Pe acest plan, cercetarea arheologica a fost condusa de expertul Stela Cheptea de la Academia Romana – filiala Iasi – Centrul de Istorie si Civilizatie Europeana. Ea a coordonat un grup format din Bobi Apavaloaei, din cadrul aceluiasi centru, alaturi de Cosmin Nita de la Complexul Muzeal National Moldova (CMNM). „Cercetarea de care vorbim are loc într-un areal cu o istorie foarte veche. Înca din anii  ’60 – ’70 ai secolului trecut, când s-a construit atat pasajul din Piata Unirii, cat si blocurile învecinate. Atunci, arheologul si istoricul Alexandru Andronic a descoperit mai multe cuptoare de ars ceramica, dispuse grupate în baterii de câte 4-5, datate în secolele XIV si XV. La vremea respectiva, el a lansat ipoteza existentei unui cartier al olarilor în aceasta zona centrala a orasului. Mai departe, in aceasta perioada de cercetare arheologica efectuata in parcarea Cinematografului Republica, chiar daca nu este una de amploare, adâncimea variind în jur de un metru, se urmareste evidentierea potentialului istoric si arheologic a zonei. Pe acest plan a fost descoperita o mare constructie cu fundatii de piatra, lungimea acesteia fiind de 33 metri, iar latimea de 11 metri. Aici, cercetarea este în curs si pot aparea noi surprize. Aici vorbim de o locuinta ce are mai multe camere cu demisoluri boltite cu caramida. Se remarca si existenta unei pivnite mari, cu ramuri ce se îndreapta pe sub Cinema Republica spre Muzeul Unirii, dar si spre Piata Unirii. Pivnita este dispusa pe mai multe nivele, dar deoarece este inundata cu apa, nu se poate cerceta, deocamdata, în profunzime”, dezvaluie Bobi Apavaloaei.

Citeste si: Dezvaluiri unice facute de un iesean! Nimeni nu credea ca exista asa ceva – GALERIE FOTO

Descoperiri cu impact urias pentru fosta capitala a Moldovei

Plecand de la aceste descrieri, arheologul iesean a tinut sa reliefeze valoare si impactul pe care le au vestigiile scoase la iveala pe strada Lapuseanu. „Cladirea de care vorbim, datata în secolul al XIX-lea, încorporeaza o constructie mai veche, din piatra, cu fundatie pe arce de descarcare, care a fost zidita în veacul al XVIII-lea! Toate constructiile din piatra gasite sectioneaza vechi locuinte din lemn, care au fost distruse într-un incendiu din secolul al XVII-lea. A mai fost descoperit si un fragment din reteaua de alimentare cu apa a orasului din secolele XVII – XVIII. Conductele din ceramica, protejate cu ziduri de piatra, sunt orientate în lungul actualei strazi Lapusneanu, vechea Ulita Sârbeasca. Având în vedere importanta descoperirilor arheologice, se impune în primul rând igienizarea si consolidarea pivnitelor descoperite, amenajarea unui acces corespunzator si apoi marcarea, în viitoarea parcare, a traseului fundatiilor descoperite. Valorificarea descoperirilor arheologice ar da o nota aparte fermecatoarei strazi Lapusneanu, a carei valoare de simbol pentru oras este de la sine înteleasa si care ar putea fi un atu în plus la dosarul orasului nostru pentru candidatura la obtinerea titulaturii de Capitala Culturala Europeana„, a mai reliefat Apavaloaei. In final, dr. Stela Cheptea a tinut sa traga cea mai importanta concluzie.

Citeste si: EXCLUSIV! Descoperire senzationala intr-o celebra biserica din Iasi – UPDATE GALERIE FOTO, VIDEO

„Ceea ce am gasit noi aici, cu siguranta, merita a fi pastrat si semnalat inclusiv intr-un circuit turistic al orasului. Desigur, nu vorbim de faptul ca se doreste oprirea lucrarilor de reabilitare a strazii in proiectul european obtinut de catre municipalitate, ci doar de marcare a acestuia, astfel incat sa stie toti ca aici s-au gasit vestigii valoroase. In acest sens, comunitatea ar trebui sa ne sprijine in derularea unei asemenea initiative”, a spus Cheptea.

Citeste si: Detalii inedite despre o celebra cladire din Iasi. Dovezile sunt fabuloase – FOTO

Comentarii
 • da prin 84-85 a fost pe tvr un jurnal unde arata cate tuneluri sunt sub strazile din iasi/….din pacurari au iesit la hala centrala undeva….documentativa si erau cu barca

  • nu este o surpriza faptul ca sunt descoperite tuneluri, mai ales in Iasi, era si va fi o chestiune de timp
   surpriza consta in faptul ca mereu sunt descoperite goale, fara absolut nimic de valoare in ele
   se stie prea bine ca tunelurile aveau multiple scopuri, printre care si scopul de depozitare a bunurilor
   pun pariu ca se ciordeste tot ce se gaseste, arheologii sunt mana in mana cu constructorii,
   nu intamplator este Romania tara hotilor si a coruptilor, si nu intamplator lipsesc manualele scolare din scoli

 • De acord, ca sunt vestigii si trebuie conservate cu toate ca cei care au contruit cinematograful nu s-au cramponat de asta ca altfel nu il mai faceau. Da cata grija avem de Cinematograful Republica. Ati vazut cum arata? Acea cladire nu e istorica sau asteptam sa se darame si apoi zicem ca e vestigiu altfel nu putem avea grija de el. Vai de el Cinematograful Tineretului o cladire mai plina de istorie. Romanii sunt ipocriti. E in acelasi registru cu a ajuta imigrantii. Sa primim 4000-6000 de imigranti dar bastinasii nostri din marginea orasului cine ii ajuta? Fratilor noi nu suntem in stare sa avem grija de ce e prezent daramite de trecut?

 • cinema Republica a fost renovat prin ’65-66 pe locul vechiului cinema si la vreme lui era unul din cinematografele moderne cu ecran panoramic si o sonorizare de elita ,erau cite 6 spectacole pe zi cu sala plina de spectatori….dar ca si in alte domenii noua tehnologie si-a spus cuvintul .Modernizarea vechiului centru al orasului Iasi la inceputul anilor 58-62 a fost dictat de PCR , insusi Dej a fost la Iasi si s a facut la repezeala si cu mari greseli…asa a fost demolata si bagata sub pamant Academia Mihaileana si alte cladirii istoriece.Greselii au fost si se vor mai face singura istoria le va sanctiona.

 • De ce nu se acopera cu sticla toata suprafata si sa poata fi vizitate aceste fundatii descoperite care fac parte din istoria Iasului.
  Daca tot vorbim de Iasi capitala Culturala 2021 de sa nu transformati aceste descoperiri arheologice intr-un muzeu sub o cupola de sticla cum s-au mai facut in tara la Constanta si partial in centrul Clujului.

Adauga un comentariu