Actualitate

Totul a fost pus la punct dupa o intrevedere a profesorului Tudorel Toader, rectorul de la Cuza. Iata la ce s-a ajuns

Publicat: 24 iul. 2016
1

@ La finalul saptamanii trecute, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC), a pus la punct un nou proiect international de anvergura pentru institutia pe care o coordoneaza @ Acesta ar putea avea efecte extrem de importante pentru intreaga comunitate cuzista

Zilele trecute, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, a avut o intrevedere cu Directorul Biroului pentru Europa centrala si de est al Agentiei Universitare a Francofoniei (AUF), Fabien Flori. Aceasta a avut ca scop identificarea posibilitatilor de noi colaborari active dintre cele doua institutii, precum si finalizarea unui important proiect francofon. Concret, Universitatea Cuza va beneficia de sustinerea totala a AUF pentru punerea bazelor unei filiere francofone la Facultatea de Drept.

„Aceasta va fi organizata împreuna cu Universitatea din Bordeaux, Franta, cursurile fiind predate exclusiv în Limba franceza, de catre o echipa mixta de profesori de la cele doua universitati. Absolventii programului francofon al Facultatii de Drept vor primi, pe lânga diploma UAIC, si o diploma din partea Universitatii din Bordeaux. Cu sprijinul AUF, documentatia pentru linia de studii în Limba franceza va fi finalizata si depusa pentru acreditare în toamna acestui an, filiera urmând sa functioneze începând din anul universitar 2017 – 2018″, au aratat oficialii de la Cuza.

Citeste si:  Universitatea Cuza se va schimba radical. Profesorul si judecatorul Tudorel Toader este noul rector

Pe de alta parte, rectorul Toader si oficialul francez au discutat despre colaborarile deja existente, precum si altele noi, dintre AUF si cea mai veche institutie moderna din Romania. Totul in contextul in care Cuza este membra a Agentiei Universitare a Francofoniei înca din anul 2002, colaborând în proiecte precum bursele „Eugen Ionescu”, proiecte de cercetare cu finantare franceza, dar si diferse manifestari stiintifice organizate în parteneriat.

Citeste si:  Ultimele noutati administrative de la Universitatea Cuza. Anuntul a facut de rectorul Tudorel Toader – FOTO,VIDEO

„Sub auspiciul francofon, în luna august 2016 se va desfasura la UAIC – Colocviul Franco-Român de Matematici Aplicate, iar în luna decembrie, tot anul acesta, va avea loc la Facultatea de Drept a treia editie a Conferintei Internationale Francofone a doctoranzilor în drept penal”, au mai transmis reprezentantii universitatii iesene. Ca istoric, e relevant ca AUF e o institutie cu dublu statut: asociatie ce reuneste peste 770 universitati din intreaga lume si, în acelasi timp, operator al Francofoniei pentru învatamântul superior si cercetare.

Citeste si:  Cum a decurs intalnirea dintre rectorul Universitatii Cuza Iasi si presedintele Republicii Moldova – FOTO

„Înca din 1961, AUF pune în practica actiuni în beneficiul institutiilor de învatamânt superior care ofera studii despre sau în Limba franceza: programe de burse, proiecte de cooperare, cercetare si guvernanta, sustinerea manifestarilor stiintifice, sprijin pentru profesionalizarea învatamântului, interventii în vederea reconstructiei sistemelor de învatamânt în tarile unde acest lucru este necesar. Raspunzând nevoilor definite de membrii sai, actiunile AUF acopera în prezent 98 de tari de pe cinci continente, se reliefeaza in datele despre organismul academic international.

Citeste si:  Reuniune academica la nivel inalt Romania – Republica Moldova, la Universitatea Cuza din Iasi

Adauga un comentariu