Secretele istoriei

TOTUL despre accidentul NUCLEAR de la Cernobil – FOTO/VIDEO

Publicat: 24 apr. 2013
Accidentul de la Cernobil de pe data de 26 aprilie 1986 a avut loc la ora 01:23 noaptea si s-a compus dintr-o explozie a centralei urmat de contaminarea radioactiva a zonei inconjuratoare
Centrala electrica se afla in apropiere de orasul parasit Pripiat, Ucraina. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitatii radioactive s-a indreptat spre partile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei si partile estice ale Americii de Nord. Suprafete mari din Ucraina, Belarus si Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60% din precipitatiile radioactive cad in Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale.

Accidentul a pus in discutie grija pentru siguranta industriei sovietice de energie nucleara, incetinind extinderea ei pentru multi ani si impunand guvernului sovietic sa devina mai putin secretos. Acum statele independente – Rusia, Ucraina si Belarus au fost supuse decontaminarii continue si substantiale. E dificil de estimat un numar precis al victimelor produse de evenimentele de la Cernobil, deoarece secretizarea din timpul sovietic a ingreunat numararea victimelor. Listele erau incomplete si ulterior autoritatile sovietice au interzis doctorilor citarea „radiatie” din certificatele de deces.
Raportul Forului Cernobil din anul 2005, condus de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), a atribuit 56 de decese directe (47 de lucratori si 9 copii cu cancer tiroidian) si a estimat ca mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul a citat 4.000 de cazuri de cancer tiroidian intre copiii diagnosticati in 2002.

Desi in Zona de Excludere a Cernobilului anumite zone restranse vor ramane inchise, majoritata teritoriilor afectate sunt acum deschise pentru stabilizare si activitate economica.
Sambata, 26 aprilie 1986, la 01:23:58 am, reactorul #4 a suferit o explozie catastrofala a cazanelor sub presiune de abur din componenta acestuia, care a declansat un incendiu, o serie de explozii aditionale si fluidizare nucleara. Accidentul poate fi gandit ca o versiune extrema a accidentului SL-1 in Statele Unite din 1961, unde centrul reactorului a fost distrus (omorand trei oameni), radioactivitatea raspandindu-se direct in interiorul cladirii unde se afla SL-1. In timpul accidentului de la Cernobil insa, aceasta a fost dusa prin vant spre frontierele internationale.
La data de 25 aprilie 1986, pe lumina, reactorul #4 a fost programat pentru a fi inchis pentru intretinere. S-a decis folosirea acelei ocazii ca o oportunitate pentru controlarea capacitatii generatorului turbinei de a produce putere electrica suficienta pentru alimentarea sistemelor de siguranta ale reactorului (mai ales pompele de apa) dupa pierderea puterii externe. Tipul RMBK al reactorului are nevoie de apa care sa circule continuu prin centru, atata vreme cat combustibilul nuclear este prezent. Reactoarele Cernobilului au avut o pereche de generatori diesel, disponibila, dar aceasta nu se activeaza imediat – reactorul a fost, deci, pregatit pentru a invarti jos turbina, punct la care ea ar fi fost deconectata si ar fi permis rasucireea sub elanul sau rotativ, iar scopul testului a fost acela de a se hotari daca turbinele in faza extenuata pot genera putere pentru pompe. Testul a fost facut cu succes la alta unitate (cu toate sistemele de siguranta active), avand, insa, rezultate negative – turbinele nu au generat puterea suficienta, dar au fost facute imbunatatiri aditionale, ceea ce a determinat efectuarea altui test.
Conditiile pentru inceperea acestui test au fost pregatite pe lumina la data de 25 aprilie si productia de energie a reactorului a fost redusa spre 50%. O statiune locala de putere a fost inchisa neasteptat. Coordonatorul retelei electrice a Kievului a cerut amanare scaderii aportului energetic al centralei in retea, pentru acoperirea varfului de consum al serii. Directorul centralei a consimtit si a amanat testul pentru mai tarziu. Testul de siguranta a fost amanat pana la schimbul de noapte, o echipa neexperimentata care ar fi trebuit sa lucreze la reactorul #4 noaptea aceea si urmatoarea.

La 11:00 noaptea, 25 aprilie, se permite inchiderea reactorului pentru continuarea testului. S-a prevazut ca din nominalul sau de 3,2 GW energie, aducerea reactorului spre 0,7-1,0 GW, cu scopul de a efectua testul la cel mai jos nivel de putere recomandat. 
Oricum, noua echipa a fost surprinsa de amanarea anterioara a incetinirii reactorului si a urmat protocolul original al testului. Urmarea a fost reducerea prea rapida a nivelului de putere. In acea situatie, reactorul a produs mult xenon-135, care a scazut si mai mult puterea (spre 30 MW – aproximativ 5% de valoare presupusa). Operatorii au crezut ca scaderea rapida a fost din cauza unui defect la unul dintre regulatorii de putere, scapand din vedere contaminarea reactorului. 
Cu scopul de a spori reactivitatea (nestiind ca scaderea drastica a puterii este cauzata de absorbtia in exces a neutronilor de xenon-135), au fost scoase celulele de control din reactor in ciuda faptului ca acest lucru este permis cu respectarea unor reguli stricte de siguranta. 

Cu toate acestea, puterea reactorului nu a crescut decat in jur de 200 MW putere ce reprezenta mai putin de o treime din minimul necesar pentru efectuarea experimentului. Mai mult, seful echipei alege continuarea experimentului. Ca si parte din experiment, la 1:05 a.m., pe 26 aprilie au fost pornite pompele de apa care erau actionate de turbina generatorului crescand fluxul de apa peste specificatiile regulilor de siguranta. 
Fluxul de apa creste spre ora 1:19 a.m. (in tot acest timp apa absorbind neutroni) si nivelul tot mai mare necesitand scoaterea manuala a celulelor de control. 
Acest aspect produce o functionare foarte instabila unde lichidul de racire si xenon-135 au substituit rolul celulelor de control din reactor.

sursa:wikipedia.com loading...

Adauga un comentariu