Boli si tratamente

Totul despre cancerul de san. Simptome, stadii si tratament

Publicat: 25 feb. 2011
7

Cancerul de san este cea mai intalnita forma de cancer la femei si principal cauza de deces a femeilor cu varste intre 40 si 55 de ani. El poate aparea la orice varsta insa riscul creste pe masura ce imbatraniti. De exemplu, riscul sa faceti cancer de san la 70 de ani este dubla fata de cel de la 50 de ani. Mai mult de 70% dintre femeile care au cancer de san nu au avut pe nimeni in familie bolnav de aceasta boala.

Diagnosticarea precoce (autoexaminarea lunara a sanilor este foarte importanta; mamografia facuta anual dupa varsta de 35-40 de ani) inseamna sanse mai bune de supravietuire. Cancerul de san nu ii ocoleste nici pe barbati.

Momentul ideal pentru a-ti controla sanii. Vezi si care sunt metodele de autoexaminare 

Totul despre mamografie 

Simptomele cancerului de san

In majoritatea cazurilor, prima manifestare a cancerului de san este un nodul descoperit de femeie sau de medic. Acest nodul este cel mai frecvent situat in portiunea superioara a sanului, in apropierea axilei. Celelalte simptome sunt secretia mamelonara si deformarea areolei sau a mamelonului (retractie). Uneori, cancerul de san nu prezinta nici un semn.

6 semne ale cancerului de san mai putin stiute 

7 cauze ale nodulilor la sani 

Stadiile cancerului de san

1. Stadiul 0, carcinomul in situ
Sunt doua tipuri de carcinom in situ:

a. Carcinomul ductal in situ

Este o tumora neinvaziva, un stadiu precanceros in care are loc proliferarea celulelor modificate ale stratului superficial ce captuseste ductele glandei mamare. Aceste celule modificate sunt limitate la nivelul ductelor, neraspandindu-se la alte tesuturi din san. Cu toate ca in prezent nu se cunosc factorii care predispun la transformarea carcinomului ductal in situ intr-o tumora invaziva, in unele cazuri, acesta poate deveni tumora invaziva si se poate raspandi la nivelul altor tesuturi

b. Carcinomul lobular in situ

Este stadiul tumorii in care celulele modificate au ca punct de plecare lobulii de la nivelul glandei mamare. In cazuri rare, carcinomul lobular in situ poate deveni o tumora invaziva, cu toate ca prezenta acestuia la nivelul unei glande mamare determina cresterea riscului de a dezvolta cancer de san si la nivelul celeilalte glande mamare. Dimensiunea tumorilor glandei mamare poate fi de marimea unui bob de mazare, a unei arahide, nuci sau lamai.

2. Stadiul I

Tumora este de 2 centimetri sau mai mica si este limitata la nivelul sanului

3. Stadiul IIA

– tumora nu este depistata la nivelul glandei mamare, dar este detectata la nivelul ganglionilor limfatici axilari;

– tumora este de 2 centimetri sau mai mica si s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici axilari;

– tumora este intre 2 si 5 centimetri si nu s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici axilari;

4. Stadiul IIB 

– tumora este mai mare de 5 centimetri, dar nu s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici axilari.

5. Stadiul IIIA

– tumora nu este depistata la nivelul sanilor, dar este detectata la nivelul ganglionilor limfatici axilari care sunt ca o masa conglomerata, atasati unul de celalalt sau sunt atasati de alte structuri

– tumora este de 5 centimetri sau mai mica si s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici care sunt ca o masa conglomerata, atasati unul de celalalt sau sunt atasati de alte structuri

– tumora este mai mare de 5 centimetri si s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici care pot forma o masa conglomerata, atasati unul de celalalt sau sunt atasati de alte structuri

6. Stadiul IIIB

Tumora poate avea orice dimensiune si:

– s-a raspandit la nivelul tesuturilor din apropierea sanilor (la nivelul pielii sau a peretelui toracic, inclusiv la nivelul coastelor si tesutului muscular al toracelui)

– se poate raspandi la nivelul ganglionilor limfatici din interiorul sanului sau de sub brat.

7. Stadiul IIIC

– tumora s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici subclaviculari si la nivelul ganglionilor limfatici din apropierea gatului

– se poate raspandi la nivelul ganglionilor limfatici din interiorul glandei mamare sau de sub brat (axilari) si la nivelul tesuturilor din apropierea sanului.

In stadiul IIIC operabil, tumora:

-este depistata la nivelul a 10 ganglioni limfatici sau mai multi de sub brat
-este depistata in ganglionii limfatici subclaviculari si in apropierea gatului de aceeasi parte a organismului cu tumora de san
-este depistata la nivelul ganglionilor limfatici din interiorul sanului afectat si la nivelul ganglionilor axilari sateliti.

In stadiul IIIC inoperabil, tumora s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici supraclaviculari si din apropierea gatului de aceeasi parte a organismului ca si sanul afectat de cancer.

8. Stadiul IV

Tumora s-a raspandit la nivelul altor organe din corp, cel mai adesea la nivelul oaselor si plamani. Este un stadiu inoperabil.

Tratamentul cancerului de san

Terapia consta in coroborarea urmatoarelor procedee:

1. Mastectomia totala
Prin interventie chirurgicala se va indeparta in intregime a glanda mamara, o portiune de tesut adiacent sanatos, de siguranta, si ganglionii limfatici afectati.

3. Reconstructia sanului pe baza implantului de silicon, solutii saline sau tesut autogen

4. Radioterapie
Are rolul de a distruge celulele canceroase (externa bazata pe radiatii X si interna folosind substante radioactive inoculate prin cateterism in regiunea tumorii)

5. Administrarea anticorpilor monoclonali

6. Chimioterapie
Se vor administra citostatice menite sa incetineasca rata proliferarii celulelor maligne

7. Terapia hormonala, pentru inhibarea receptorilor estrogenici.

Adauga un comentariu