Boli si tratamente

Totul despre emfizemul pulmonar, boala in care obosesti chiar si numai respirand

Publicat: 22 feb. 2011
7

Emfizemul pulmonar este o afectiune difuza caracterizata prin alterarea matricei de elastina a plamanului si distrugerea peretilor alveolari. Cand boala este avansata, efortul expirator este atat de mare, incat simplul act al respiratiei poate conduce foarte usor la epuizare. In mod normal, aerul inspirat strabate o retea de cai aeriene ce se ramifica asemenea crengilor unui copac, de la cele cu diametrul cel mai mare (traheea, bronhiile principale), la cele mai mici (bronhiolele terminale) si, in final, ajunge in sacii alveolari si in alveole. In peretii sacilor alveolari exista vase sangvine mici care preiau oxigenul din aerul inspirat si lasa dioxidul de carbon, rezultat din metabolism, in aerul ce va fi expirat. In emfizem, inflamatia distruge peretii fragili ai sacilor alveolari, iar bronhiolele isi pierd elasticitatea, nu mai raman deschise in timpul expiratului, iar aerul ramane blocat in sacii alveolari.

Principalele manifestari ale emfizemului sunt scurtarea respiratiei si reducerea capacitatii de efort. In timp, respiratia este dificila chiar si in repaus, iar infectiile pulmonare agraveaza si mai mult starea pacientului. Alte semne ale emfizemului pulmonar: Tuse cronica moderata. Tusea nu este comuna in randul parcientilor cu emfizem. Atunci cand apare, este uscata, fara  expectoratie. O tuse cronica productiva poate indica o alta afectiune obstructiva – bronsita cronica. Scaderea apetitului, pierderea in greutate si oboseala.

La bolnavii cu emfizem sever, din cauza epuizarii musculaturii expiratorii, in pozitie orizontala are loc suprasolicitarea diafragmului, de aceea ei sunt nevoiti sa doarma in pozitie semisezanda. Iata cauzele care duc la aparitia emfizemului:

Fumatul. Cea mai frecventa cauza a emfizemului este fumatul. Fumul de tigara distruge cilii din mucoasa respiratorie a arborelui respirator. Acestia au rolul de a curata caile aeriene si a preveni patrunderea in alveole a microbilor, substantelor poluante. In lipsa unor cili sanatosi, substantele iritante raman in caile aeriene si o parte patrund in alveole generand inflamatie si in cele din urma distrugerea tesutului elastic din peretii sacilor alveolari si a bronhiolelor. Deficienta unei proteine. La un procent mic de bolnavi, emfizemul este consecinta unui defect genetic. Este vorba de deficienta proteinei alfa 1 antitripsina. Acesta are rolul de a proteja tesutul elastic din plamani de actiunea unor enzime. Deficitul de alfa 1 antitripsina conduce la distrugerea progresiva a tesutului pulmonar si in cele din urma la aparitia emfizemului.

Diagnosticul emfizemului pulmonar include examinarea clinica si anumite teste ce pot indica afectarea pulmonara. Medicul poate recomanda efectuarea testelor respiratorii functionale, a radiografiei toracice, examen de sputa, CT etc. Tratamentul emfizemului urmareste reducerea progresiei bolii, ameliorarea simptomelor si preventia complicatiilor. Terapia emfizemului cuprinde folosirea bronhodilatatoarelor, a steroizilor inhalatori, suplimentarea cu oxigen, antibioticelor si vaccinurilor pentru evitarea infectiilor. In unele cazuri este necesar tratamentul chirurgical pentru inlaturarea zonele pulmonare distruse de emfizem si a bulelor de emfizem. Exercitiile fizice regulate sunt indicate pentru a mentine mobilitatea, iar fizioterapia se recomanda in scopul ameliorarii expectoratiei din exacerbari.

Cel mai important aspect al preventiei este renuntarea la fumat. Desi fumul de tigara este principala cauza a acestei boli, evitarea mediilor poluate si limitarea expunerii la diferite substante chimice scad riscul de a devolta acesta boala.

 

Adauga un comentariu