Sanatate

Totul despre frisoane: Cauze și tratament

Publicat: 22 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Totul despre frisoane Cauze și tratament
Frisoanele sunt o serie de tremurături, care cresc progresiv în intensitate și, de cele mai multe ori, sunt asociate cu febra.

Aveți frisoane, dar nu știți din ce cauze au apărut? În acest articol veți afla totul despre ele și, mai mult decât atât, veți învăța cum să le tratați eficient.

Frisoanele sunt o serie de tremurături, care cresc progresiv în intensitate și, de cele mai multe ori, sunt asociate cu febra. Ele constau într-o senzație accentuată de frig, însă, în realitate sunt un răspuns reflex al organismului, manifestat printr-o serie de contracţii repetate ale muşchilor scheletici şi ale muşchilor din jurul organelor vitale.

Pot exista și frisoane fără febră, însă despre acestea am discutat deja într-un alt articol.

Frisoane: Din ce cauze apar

Este necesar să ne dăm seama că ceea ce simțim sunt frisoane. Ele se manifestă prin tremurături, spasme sau chiar convulsii și apar din mai multe cauze.

Cea mai cunoscută cauză a apariției frisoanelor o constituie răceala, viroza sau gripa. Important de știut este că cele mai frecvente cauze sunt cele infecțioase: pneumonia, anumite infecții ale tractului urinar sau bronșita. Acestea creează senzația excesivă de frig.

De asemenea, frisoanele sunt simptome colaterale, care pot anunța afecțiuni mult mai serioase, cum ar fi: bolile cu transmitere sexuală, boala inflamatorie pelvină sau tuberculoza. De aceea, frisoanele nu trebuie tratate cu indiferență.

Atunci când frisoanele sunt însoțite de stări și simptome, precum: paloare sau culoare violacee a unghiilor și a pielii, modificarea stării de conștientă până la leşin, durere de cap severă sau diaree apoasă este nevoie de intervenția urgentă a medicilor. Doar aceștia pot indica o schemă de tratament adecvată.

O categorie aparte de persoane predispuse la frisoane o constituie diabeticii. Ei pot simți o senzație de frig, atunci când au o rană care nu se vindecă sau atunci cțnd glicemia le scade brusc.

Totodată, persoanele supuse chimioterapiei, dar și cele care suferă de o boală autoimună, pot avea, periodic, frisoane.

Fiindcă frisoanele reprezintă doar un efect, este necesară tratarea cauzei care le generează. Astfel că, trebuie să apelați la ajutorul unui medic. Însă, dacă frisoanele vin însoțite de o febră ușoară, acestea pot fi rezolvate la domiciliu, cu ajutorul mai mult remedii.

De ajutor în ameliorarea frisoanelor poate fi o hidratare corespunzătoare, dar și o încălzire progresivă a corpului. Acest lucru se poate realiza prin intermediul unei băi calde, nu fierbinți și a consumului de băuturi și ceaiuri calde.

Frisoane la copii: Ce e de făcut?

Până ajungi să iei legătura cu un medic, poți ameliora frisoanele copiilor, urmând câteva sfaturi prețioase.

În primul rând, nu îmbrăca prea gros copilul și nici nu îl înveli cu pături prea groase. Este suficient să îl îmbraci lejer și să îl învelești cu o pătură subțire. În cazul în care este vorba de un bebeluș, frisoanele se pot accentua, dacă este supraîncălzit.

De asemenea, ai grijă să hidratezi corect copilul. Îi poți oferi ceaiuri, apă sau lapte, toate la temperatura camerei. Acestea îl vor ajuta să lupte cu febra.

Temperatura din cameră este foarte importantă. Nu trebuie sa fie foarte cald, deoarece va accentua febra, dar nici frig, deoarece frisoanele vor fi din ce in ce mai puternice. Mai mult, nu porni în niciun caz aerul condiționat sau vreun ventilator, dacă ți se pare prea cald. Poți deschide geamul, în cazul în care temperatura de afară nu este prea scăzută.

În concluzie, atunci când vă confruntați cu frisoane, nu le tratați cu superficialitate. Încercați să le găsiți cauza și, apoi să acționați. În cazul în care situația nu poate fi rezolvată la domiciliu, cereți sfatul unui medic.

Adauga un comentariu