Eveniment-Social

Totul despre inscrierea la clasa pregatitoare, la Iasi – FOTO,VIDEO

Publicat: 21 mart. 2016
Comisia Judeteana din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Iasi a monitorizat in permanenta procesul de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare, a consiliat si monitorizat conducerea unitatilor scolare, in vederea eficientizarii procesului de inscriere a elevilor, cu accent pe afisarea in unitatea scolara la loc vizibil a situatiilor in care se impune realizarea evaluarii psihosomatice, respectarea programului de lucru cu publicul in intervalul orar 8:00 – 18:00 (luni-vineri), respectiv 9:00 – 13:00 (sambata), comunicare institutionala telefonica sau directa cu parintii/publicul interesat si organizarea, la nivelul fiecarei unitati scolare, a Zilei portilor deschise pentru prezentarea ofertei educationale a scolii.
In urma acestor actiuni s-a constatat ca un numar semnificativ de elevi s-au inscris in aceasta prima etapa, fiind vorba de 96.3% dintre copiii recenzati din mediul urban si din mediul rural. In invatamantul special, precum si in cel privat se constata un procent mai mic de elevi inscrisi in aceasta prima etapa, respectiv de 26.6% in  invatamantul special si de 44% in invatamantul particular. S-au facut si suplimentari de clase pregatitoare, cate o clasa la Colegiul National de Arta „Octav Bancila”, respectiv la Liceul Waldorf.
Pentru inscrierea la clasa pregatitoare s-au facut 1.266 evaluari psihosomatice (100%), din care 1.152 (91%) copii au fost directionati catre clasa pregatitoare, 105 (8.3%) catre gradinita, grupa mare, respinsi au fost 79 si amanati 26. In evaluari au fost implicati 95 de persoane, din care 76 profesori consilieri scolari si 19 profesori logopezi. Potrivit ISJ, se constata o mai eficienta inscriere a copiilor in aceasta etapa datorita cunoasterii de catre parinti a metodologiei si a modului transparent de organizare a procesului la nivelul invatamantului iesean. Desfasurarea in bune conditii a inscrierii copiilor in invatamantul primar s-a produs si ca urmare a autoreglarii activitatilor specifice in cei patru ani de experienta, precum si a parteneriatelor constante cu parintii, dar si cu gradinitele in abordari transinstitutionale eficiente.
S-a realizat o informare pertinenta si prompta oferita tuturor categoriilor de beneficiari (conduceri de unitati de invatamant, cadre didactice, parinti). Reprezentantii ISJ considera ca este necesara schimbarea metodologiei de inscriere prin eliminarea sintagmei „prin domiciliu se intelege inclusiv resedinta”, fapt ce determina orientarea parintilor din afara circumscriptiilor scolare spre un numar limitat de unitati de invatamant, avand ca rezultat supraincarcarea sau sufocarea scolii din lipsa de spatiu.
Adauga un comentariu