Stiri medicale

Totul despre mamografie

Publicat: 19 ian. 2011

Mamografia este o investigatie ce permite depistarea tumorilor canceroase la sani, care nu pot fi simitite prin palpare. La ora actuala, este cea mai buna metoda pe care o avem pentru a descoperi din timp cancerul mamar, la care trebuie sa apeleze orice femeie trecuta de 35 de ani.

Acest examen este preferabil sa fie facut in timpul primei jumatati a ciclului menstrual. Medicul radiolog va va aseza in fata aparatului si va comprima sanul intre placa de port-film si o placa transparenta. In timpul investigatiei se realizeaza cel putin doua clisee ale fiecarui san, din fata si din profil. Uneori se realizeaza 3 clisee, al treilea fiind oblic si permite explorarea scobiturii axiale.

Acuratete scazuta la femeile cu implant  

Mamografia nu dureaza mult, aproximativ 20 de minute, iar developarea se face pe loc. Unele femei pot resimti un usor disconfort, in momentul presarii sanului, dar trebuie sa rabdam, pentru ca doar asa vom avea o imagine clara.

Lucruri care influenteaza sanatatea sanilor  

Tinerele trebuie sa fie sigure ca nu sunt insarcinate inainte de a face o mamografie, deoarece exista un risc potential in ceea ce priveste expunerea. In cazul femeilor care au implant mamar, abilitatea aparatului de a detecta anomaliile sanului scad de la 93% la 33%.

Medicul trebuie sa recomande mamografia in special daca femeia prezinta un risc crescut de cancer de san – antecedente personale, familie cu risc, mastoza fibrochistica. O mamografie speciala este ductografia. Este ceruta de medic in cazul in care sunt necesare imagini aditionale. Ductografia consta in plasarea unui tub de plastic la nivelul deschiderii ductului de la nivelul (baza) mamelonului, prin care se administreaza substanta de contrast.

4 cauze ale durerilor de sani 

Analize obligatorii pentru femei  

Cand e bine sa facem o mamografie

Cu ajutorul mamografiei se depisteaza peste 85% din tumorile la san. Societatea americana pentru cancer recomanda tuturor femeilor care nu prezinta niciun fel de simtome si care nu detecteaza noduli mamari sa urmeze aceste indicatii:

1. Dupa 20 de ani sa-si palpeze sanii lunar
2. Femeile cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani trebuie sa fie examinate de catre un medic la fiecare 3 ani si anual după ce implinesc 40 de ani
3. Prima mamografie se efectueaza intre 35-40 de ani
4. Femeile cu varste cuprinse intre 40-49 de ani mamografia se efectueaza la fiecare 1-2 ani
5. Dupa 50 de ani, mamografia trebuie sa se facă anual.

Citeste si: 

Alimente pentru sani sanatosi loading...

Adauga un comentariu