Boli si tratamente

Totul despre osteomielita, inflamatia maduvei osoase – cauze, simptome si tratament

Publicat: 19 dec. 2012

Osteomielita este o infectie a oaselor. Boala se declanseaza cand infectiile din corp ajung in oase, prin intermediul sangelui sau prin contaminarea de la tesuturile vecine. De asemenea, osteomielita poate aparea si de la sine, daca un os a fost fracturat si expus germenilor. La copii, osteomielita afecteaza in general oasele picioarelor si ale bratelor, in timp ce la adulti afecteaza maduva osoasa. Persoanele care sufera de diabet sunt mult mai expuse riscului de osteomielita, in special daca sufera si de ulcer la picior.

In zilele noastre, osteomielita se trateaza cu succes, prin intermediul tratamentelor cu antibiotice puternice si al interventiilor chirugicale.

Simptomele osteomielitei
Printre simptomele osteomielitei se numara:
• febra
• frisoane
• iritabilitate
• letargie
• durere in zona infectiei
• inflamarea si inrosirea zonei cu infectie

Trebuie sa mergi de urgenta la medic daca te confrunti cu dureri severe ale oaselor si febra mare.

Cauzele osteomielitei
Majoritatea cazurilor de osteomielita este cauzata de infectia cu stafilococ, un tip de germen care se gaseste in mod normal in pielea si nasul oamenilor. Germenii pot patrunde in oase prin mai multe cai:

Prin sange: Germeni din alte zone ale organismului, precum plamanii sau tractul urinar, ajung in sange si de aici in zonele mai sensibile ale oaselor.

De la o infectie existenta in organism: Ranile severe transporta germeni in tot organismul, inclusiv in zona oaselor.

Prin contaminare directa: Aceasta infectie apare in cazurile unor fracturi severe, cand rana este expusa direct la germeni.

Complicatii ale osteomielitei
Osteonecroza. Infectia oaselor impiedica circulatia sangelui catre oase, ceea ce duce la moartea acestora. Oasele se vindeca doar dupa interventia chirurgicala care indeparteaza sectiuni mici din osul mort.

Artrita septica. In unele cazuri, infectia oaselor se poate raspandi si la alte tesuturi din jur.

Dezvoltarea defectuoasa. La copii, osteomielita inhiba dezvoltarea corespunzatoare a sistemului osos.

Cancer de piele. Daca osteomielita a fost cauzata de expunerea directa la infectii, riscul de cancer de piele este foarte mare.

Tratamentul osteomielitei
Cele mai comune tratamente pentru osteomielita includ administrarea de antibiotice si operatiile chirurgicale de indepartare a portiunilor infectate. O biopsie a oaselor indica tipul de germeni care au cauzat infectia, astfel ca medicul poate prescrie antibioticele potrivite.

De obicei, antibioticele sunt administrate intravenos, iar tratamentul dureaza cel putin sase saptamani. Efectele secundare ale tratamentelor cu antibiotice includ greata, voma sau diarea.

Masuri de preventie a osteomielitei
In general, masurile pe care le poti lua pentru a preveni osteomielita sunt evitarea taieturilor si accidentarilor, care favorizeaza expunerea directa la germeni si infectarea zonelor expuse. Daca te-ai taiat sau accidentat, este indicat sa cureti si sa dezinfectezi cat mai bine zona afectata si sa bandajezi. Verifica apoi zona, pentru a depista la timp semne ale infectiei.

 

 loading...

Adauga un comentariu