Eveniment-Social

Totul despre Sarbatorile Iasului. Lista artistilor, strazile inchise si programul evenimentelor. Zeci de mii de credinciosi sunt asteptati in oras

Publicat: 02 oct. 2019
1

@ In perioada urmatoare, municipiul Iasi va imbraca haine de sarbatoare @ Sarbatorile Iasului vor veni la pachet cu cele organizate de hramul Cuvioasei Parascheva, cand sute de mii de credinciosi din tara si strainatate sunt asteptati in urbea moldava @ Concertul din zona Palatului Culturii va avea loc in data de 15 octombrie, pe scena urmand a urca mai multi artisti consacrati din tara @ Mai multe strazi vor fi inchise, iar zona pietonalului din centru va fi extinsa pe o perioada mai indelungata

In cursul saptamanii viitoare, municipiul Iasi se pregateste de sarbatoare. Zeci de mii de pelerini din tara si nu numai, dar si numerosi turisti si agenti economici sunt asteptati sa ajunga in aceasta perioada in urbea moldava pentru a asista la manifestarile prilejuite de Sarbatorile Iasului, dar si cele ale Sfintei Cuvioase Parascheva.

Sarbatorile Iasului vor cuprinde mai multe manifestari intre 11 si 16 octombrie, manifestari atat culturale, artistice, cat si religioase. In afara evenimentelor religioase, ce tin de hramul Cuvioasei Parascheva, iesenii se vor putea bucura si de concerte in cartiere, targuri in zona centrala, dar si alte evenimente.

Sarbatorile orasului vor aduce o serie de schimbari in ceea ce priveste circulatia rutiera. Astfel, circulatia pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant se va inchide pe portiunea dintre Casa Modei si I.C. Bratianu intre 7 si 17 octombrie, ca o extensie a actualului pietonal, portiune unde se vor amplasa casutele pentru participantii la targul de sarbatorile orasului.

In plus, se va inchide si circulatia in piata Palatului Culturii, intre liniile de tramvai si strada A. Panu. Aceasta decizie intra in vigoare din 12 octombrie, ora 7:00, pana pe 16 octombrie, ora 24:00. Decizia a fost luata ca urmare a amplasarii scenei pentru concertul de Sarbatorile orasului. Tot in aceasta perioada se va inchide circulatia auto pe strada A. Panu si strada Palat, intre strada Achim Stoia (zona Moldova center) si strada Sf. Andrei (zona Bancii Transilvania), decizie care va intra in vigoare in 15 octombrie intre orele 15:00 si 24:00, de asemenea pentru derularea concertului de la Palat.

In anumite cazuri, circulatia pe strada A. Panu poate fi inchisa de la intersectia cu strada Sf. lazar. Tot pe 15 octombrie, ziua concertului, va fi inchisa circulatia tramvaielor intre orele 16:00 si 24:00. Pentru ca acel concert din fata Palatului sa se desfasoare in conditii optime, in ziua de 15 octombrie, intre orele 15:00 si 24:00 vor fi amplasate patru autobuze CTP Iasi intre A. Panu si strada Palat.

Pentru ca si cei veniti la hramul Cuvioasei Parascheva sa fie in siguranta, s-a luat decizia inchiderii circulatiei auto pe strazile pe care se formeaza traseul pelerinilor, intre 10 octombrie, ora 24:00, si 15 octombrie, ora 24:00, in vederea amplasarii unor ecrane de mari dimensiuni. Tot in aceasta perioada se va restrictiona si circulatia rutiera in zona strazii Basarabi si a aleilor din jurul Bisericii "Sf. Apostol Toma" pentru sfintirea lacasului de cult in ziua de 13 octombrie, restrictii impuse intre orele 7:00 si 15:00.

Cine va urca pe scena de la Palat

Municipalitatea a derulat o procedura publica in valoare de 638 de mii de lei privind concertul din fata Palatului Culturii. Concertul va debuta pe 15 octombrie, de la ora 17:00 pana la ora 19:00, cu prestatia mai multor tineri interpreti ieseni. Ulterior, superconcertul de la Palat va avea loc intre orele 19:00 si 23:00, la final spectacolul urmand a se incheia cu un spectacol pirotehnic.

Conform procedurii, vor concerta Stefan Banica Jr., Golden Gang, Pasarea Rock, Mircea Eremia, dar si Ioana Ignat, toti artistii urmand a avea un recital de minim 45 de minute. Prezentatorii evenimentului vor fi Dan Negru si George Zafiu.

"Nu au fost finalizate inca inscrierile, urmeaza ca in aceste zile sa finalizam si invitatiile. Nu vom depasi bugetul de anul trecut, suma va fi chiar ceva mai mica. Totul se va definitiva in aceste zile. Ne-am dus chiar spre jumatate din suma cheltuita in anii anteriori", a mentionat primarul Mihai Chirica.

Pe de alta parte, pe esplanada de la Hala Centrala, vor fi circa 50 de comercianti de blanuri, zona in care vor fi si cei care vor comercializa vinuri si produse din carne.

In data de 14 octombrie, duminica, la Sala "Vasile Pogor" a Palatului Roznovanu, va avea loc "Seara Valorilor", eveniment care se desfasoara an de an de Sarbatorile Iasului si care reuneste artisti, scriitori, dar si alte personalitati laolalta, oameni care au facut cinste orasului si care vor fi premiati de municipalitate. Pentru organizarea evenimentului, servicii de catering, Primaria va pune la bataie 33 de mii de lei, suma ce cuprinde serviciile pentru 300 de persoane. Ofertele pot fi depuse pana pe 7 octombrie. Evenimentul se va derula pe 14 octombrie, intre orele 17:00 si 21:00.

Vezi si: UPDATE – Sarbatorile Iasului au ajuns la final! Iesenii s-au bucurat de concertul din fata Palatului Culturii – FOTO/LIVE VIDEO

Zeci de mii de credinciosi, asteptati in oras

Si Mitropolia Moldovei si Bucovinei a definitivat programul de hramul Cuvioasei Parascheva. Anul acesta, pe langa moastele Cuvioasei, credinciosii se pot ruga si la moastele Sf. Ierarh Spiridon, aduse din insula Corfu. Astfel, vineri, 11 octombrie, de la ora 6:30, va avea loc procesiunea cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si depunerea lor pe platoul din fata Caminului preotesc "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", pentru închinare.

Sambata, 12 octombrie, intre orele 19:00 si 20:30, va avea loc Pelerinajul "Calea Sfintilor", procesiune cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva. Se va iesi pe poarta de lânga Casa Nicodim spre strada I. C. Bratianu – strada Cuza Voda – strada Armeana – Biserica "Sfântul Sava cel Sfintit" – strada Costache Negri – Manastirea "Sfintii Trei Ierarhi" – Catedrala Mitropolitana.

Vezi si: S-a stabilit programul pentru Sarbatorile Iasului. Zeci de evenimente au fost lansate

Duminica, 13 octombrie 2019, intre orele 9:00 si 12:00, va avea loc sfintirea bisericii "Sfântul Apostol Toma" din cartierul Alexandru cel Bun. Luni, 14 octombrie, intre orele 9:30 si 13:00, va avea loc Sfânta Liturghie arhiereasca pe podiumul din Bulevardul Stefan cel Mare si Sfânt. Seara, la ora 18:30, va avea loc un concert dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva, sustinut de Corul academic "Gavriil Musicescu" al Filarmonicii din Iasi, condus de maestrul Doru Petru Morariu (în Catedrala Mitropolitana). Moastele Cuvioasei vor fi introduse inapoi in catedrala Mitropolitana in 15 octombrie, dupa ce ultimul pelerin care va sta la coada va trece prin fata raclei cu sfintele moaste. In data de 11 octombrie, la Iasi sunt asteptati si miile de pelerini de la Voluntari. Acestia vor ajunge in Iasi cu cateva zeci de autocare.

Adauga un comentariu