Eveniment-Social

Totul s-a intamplat ieri la Iasi! Dezvaluirile unui grup de profesori socheaza intreaga tara – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 11 dec. 2014

@ Ieri, un grup de cercetatori si profesori valorosi au prezentat public o serie de dezvaluiri care ar putea schimba total mare parte din datele istorice pe care le cunosteau romanii pana acum! @ Totul ar putea lua o intorsatura uluitoare daca se va continua in aceasta maniera @ Dezvaluirile au fost facute la Iasi @ Zeci de tineri si de cercetatori au luat parte la acest moment

Secvente de un impact revolutionar istoriografic pentru tara noastra au avut loc, ieri, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) – Facultatea de Istorie. Totul pleaca de la faptul ca rezultatele ADN facute la Miami, Cluj dar si in Coreea de Sud deschid o ipoteza inedita: in mormantul cu numarul 10 de la Curtea de Arges nu se afla celebrul Vlaicu Voda. Astfel, cercetatorii prezenti la Iasi arata ca barbatul ingropat acolo ar fi murit la circa 40 de ani, intre 1.340 si 1350, ar fi avut ochii, parul si tenul inchise la culoare si ar fi fost catolic. In acest context, inclusiv istoricii ieseni valorosi pe zona medievala se pare ca isi vor schimba pozitia si ar putea rescrie, in lucrarile lor, datele despre persoanele si modul in care au fost intemeiate statele medievale: Moldova si Tara Romaneasca.

Citeste si: EXCLUSIV! A fost descoperit un loc din centrul Iasului, unde s-a petrecut o crima oribila – GALERIE FOTO, VIDEO

O premiera pentru Iasi

Aceasta discutie are loc in cadrul unui proiect unic in Romania, in care este implicata si Universitatea Cuza si care si-a propus sa stabileasca, folosind teste ADN, arborele genealogic al marilor voievozi romani, printre care Mircea cel Batran si Vlaicu Voda. Deja, la Vlaicu Voda mormantul a fost deschis, dupa aproape 700 de ani, iar oamenii de stiinta au prelevat un os de la picior, o falanga si o masea. Acum, datele gasite trebuie sa fie transpuse si prezentate intr-un anume mod deoarece totul tine de modificarea unor mentalitati si a unor lucruri pe care inca populatia nu este pregatita sa le accepte. „Varietatea metodologica si a surselor utilizate ofera noi deschideri… Avem o premiera, pentru care le multumesc colegilor de la Cluj si Bucuresti, pentru ca avem ocazia ca pentru prima data la Iasi sa se intample asa ceva”, a tinut sa arate lect. univ. dr. Neculai Bolohan. Pe de alta parte, tocmai in acest context, au si aparut controversele intre specialisti plecand de la rezultatele obtinute pana acum.

Citeste si: Scene de groaza surprinse pe strazile Iasului! Totul s-a petrecut intr-un mod teribil – GALERIE FOTO

„Datele oferite prezinta date spectaculoase despre perioada intemeierii statelor medievale romanesti si care arata ca, in cazul Tarii Romanesti, aceasta avea o pozitie de implicare foarte mare la acele vremuri. Se arata ca nu vorbim de «printi – tarani», ci de adevarati principi. Eu sper ca aceste cercetari vor continua si poate si catre Mircea cel Batran, asta daca se va putea”, a tinut sa precizeze prof. univ. dr. Laurentiu Radvan. Mai departe, un alt important cadru didactic al Facultatii de Istorie de la UAIC a afirmat ca nu crede ca datele prezentate pot fi corelate cu datele istorice existente si documentate pe acest subiect de catre istorici.

Citeste si: Marire si decadere! Iata cum arata acum locul unde-si dadeau intalnire bogatasii Iasului – FOTO

„Eu sunt sceptic in privinta analizei genetice in acest caz si nu vad cum aceste date ar putea fi corelate cu documentarea existenta pe aceasta tema istorica”, a replicat conf. univ. dr. Bogdan Petru Maleon. Totusi, cu toate ca reporterii BUNA ZIUA IASI (BZI) au incercat sa obtina mai multe date despre impactul pe care l-ar putea avea la nivel national aceasta noua deschidere de cercetare stiintifica, majoritatea celor implicati au fost extrem de rezervati in a oferi detalii suplimentare.

Bazele unui viitor Laborator ADN la Cuza 

Dincolo de toate acestea, important este de precizat ca UAIC, prin Facultatea de Istorie respectiv Laboratorul de Arheologie Teoretica va avea, in viitorul apropiat, un Laborator de analiza ADN. Totul plecand de la tema: „Evolutie Genetica: Dovezi noi în studiul unor structuri interconectate. O calatorie biomoleculara în jurul Carpatilor din Antichitate pâna în Evul Mediu (GENESIS). Totul este axat pe proiectului PCCA Tip 1, Program: Parteneriate in domenii prioritate PN-II-PT-PCCA-2011-3.1-1153. Datele introductive privind desfasurarea proiectului au ca tema «Printul Negru al Tarii Românesti – Mormântul 10 din Biserica Sf. Nicolae Domnesc de la Curtea de Arges». Obiectivul principal este acela de a se constitui o prima baza de date a DNA pentru regiunea de la Est de Carpati si analiza multipla a acesteia. „Este clar ca asistam la o completa modificare a tuturor datelor si informatiilor pe care le avem, inclusiv pentru Moldova, in legatura cu elemente de istorie extrem de sensibile si care ne-au fost induse si manipulate de istoriografia din perioada comunista. Ce ar fi daca am afla ca intemeietorii statelor noastre medievale aveau legaturi, origini poate, cu mediul maghiar, german sau sarb? Va dati seama ce sensibil ar fi pentru intreaga opinie publica sa se aduca informatii pe acest segment? Oricum, daca se va continua cercetarea pe linia probelor ADN si a celor cu C14, atunci sunt convins ca vom avea surprize uriase. Ca sa spun franc, multi dintre marii istorici ai nostri vor fi nevoiti sa modifice date inclusiv din ultimul tratat de Istoria Romanilor”, a dezvaluit, in concluzie, un valoros cercetator iesean.

VEZI AICI TOATE DATELE DESPRE PROIECTUL CARE AR PUTEA RESCRIE ISTORIA MEDIEVALA A TARILOR ROMANE

Adauga un comentariu