Actualitate

Totul s-a intamplat pe strazile din Iasi. Majoritatea martorilor si-au pierdut viata – MEGA GALERIE FOTO

Publicat: 16 mart. 2015

@ Scenele surprinse in aceste imagini vor provoca emotii si tristete, in acelasi timp, in randul a mii de ieseni @ In aceasta perioada, foarte putini dintre martorii care au vazut totul mai sunt in stare sa povesteasca detalii pe acest subiect @ Multi dintre ei si-au pierdut viata @ Totul a fost imortalizat in cateva imagini care, astazi, sunt greu de crezut

Daca toate aceste cladiri monumentale ale Iasului ar mai exista, cu siguranta ca fosta capitala culturala a Romaniei ar impresiona si marca placut sute de mii de turisti, atat din Europa, cat si de pe alte continente! Din nefericire, imediat dupa instaurarea regimului comunist in tara noastra, majoritatea dintre ele au cazut prada buldozerelor si au fost demolate fara mila. Cu toate acestea, recent, prin aparitia volumului „Iasii în 78 de ilustratiuni adnotate”, publicata la Editura Junimea, cladirile-simbol ale urbei au fost readuse in prim-plan.

Citeste si: EXCLUSIV BZI! Iata o colectie superba de fotografii, vechi de secole, din arhiva de aur a Iasului

Faimoasa Alee a Principesei Maria

Un exemplu in acest sens este si fosta Alee a Principesei Maria, astazi intitulata Aleea Copou. Aceasta era amplasata chiar la intrarea de sud a Parcului Copou. Din nefericire, chiar daca reprezenta un important simbol arhitectural al orasului, acum se pastreaza doar aripa din dreapta din fostul monument, respectiv cel care face pasajul de trecere catre strada Vascauteanu. De precizat ca fostul corp de cladiri, din stanga Aleii Principesa Maria a disparut intr-un bombardament, in al Doilea Razboi Mondial. Drept consecinta, in anii ’50, in locul lor s-au construit doua blocuri cu o estetica extrem de nefericita.

Citeste si: Scene teribile petrecute intr-o serie de imobile din Iasi! Dovezile sunt uluitoare

Bustul primarului asasinat al Iasului

Mai departe, putini mai cunosc date despre Dimitrie Greceanu (nascut la 1860 si mort la 1920), om politic si fost ministru al Justitiei in anii 1906 si 1920. Acesta a fost si primar, respectiv prefect al Iasului. Bustul sau realizat de Richard de Hette, in 1930, a fost amplasat, initial, in parcul de la Teatrul National Vasile Alecsandri iar, mai apoi, reamplasat. Acum acesta a disparut. Urmas al unei vechi familii boieresti, Greceanu întrupa „frumoase calitati sufletesti cari odinioara faceau fala neamului moldovenesc”, cum îl caracteriza Ioan Dafin în cartea sa „Figuri iesene”, aparuta in 1928. În timpul scurt cat a fost edil-sef al orasului au fost terminate lucrarile de aductiune a apei de la Timisesti. Membru marcant al Partidului Conservator, acesta a murit la spital în urma exploziei unei bombe artizanale plasate la 8 decembrie 1920, în Senatul României de catre anarhistul Max Goldstein.

Citeste si: Scandalos! Simbolurile Iasului sunt lasate in paragina

Statuia liberalului Marzescu si Casa de Citire a lui Nicolae Iorga

Alte doua edificii monumentale ale urbei, de peste jumatate de secol disparute, ii au in prim-plan pe marii oameni de cultura, istorici si politicieni Nicolae Iorga si Gheorghe Marzescu. Astfel, Iorga inaugura in actualul cartier Tatarasi (la 1907), cu sprijinul primarului junimist Nicolae Gane, cea dintai biblioteca pentru public, cu titlul „Casa romaneasca de cetire pentru popor„, antrenand si fostele edituri Socec si Minerva. Aici se organizau intalniri cu personalitati culturale, se citeau pagini din autori consacrati sau aveau loc recitaluri vocale si instrumentale. Un alt frumos monument de for public, anume statuia lui Marzescu (nascut la 1876 si mort la 1926), mare om politic liberal al orasului si fost ministru de Justitiei, a fost ridicata de sculptorul Ernest Dubois la 1936. Situata in fata Hotelului Continental, aceasta a fost distrusa in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial. In fata acestor cateva exemple edificatoare, actualul coordonator al Directiei Judetene pentru Cultura (DJC) Iasi, Virgil Babii a tinut sa mentioneze faptul ca a sprijinit aparitia albumului „Iasii în 78 de ilustratiuni adnotate” tocmai pentru ca istoria Iasului sa nu fie uitata de actualele generatii. „Am contribuit financiar la realizarea acestui album tocmai pentru ca asa ceva nu mai exista pana acum. Scopul nostru, alaturi de Editura Junimea, a fost acela de a arata ceea ce au insemnat, in urma cu peste jumatate de secol, cladirile monumentale ale orasului si cat de mult infrumusetau acestea municipiul. De asemenea, este si un semnal de alarma catre autoritatile responsabile, atat de la nivel local, cat si de la nivel national, in a avea grija de trecutul Iasului”, a comentat Babii. Doar pe www.bzi.ro pot fi urmarite, intr-o galerie foto aparte, zecile de cladiri monumentale ale orasului Iasi, parte din ele existente si astazi, ce au o vechime, in unele cazuri, si de cateva sute de ani.

Adauga un comentariu