:format(jpeg):quality(80)/http://www.bzi.ro/wp-content/uploads/2021/01/Bogdan-Corduneanu.jpg)
Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de bauturi sau alimente contaminate agenti infectiosi, Salmonella fiind cel mai intalnit, si apare frecvent pe timp de vara. Care sunt simptomele si tratamentul
Toxiinfectia alimentara cu Salmonella se produce de cele mai multe ori din cauza alimentelor sau apei contaminate. Perioada de incubatie variaza intre cateva ore si 2 zile.
Daca sunt prezente in alimente, bacteriile din speciile Salmonella nu afecteaza de obicei gustul, mirosul sau aspectul alimentelor.
Bacteria Salmonella traieste in tractul intestinal al animalelor infectate si la om. De obicei, infectiile cu Salmonella sunt cauzate de consumul de carne, oua sau produse din oua, crude (ex. maioneza) sau insuficient preparate termic.
De asemenea, fructele si legumele proaspete pot determina aceasta infectie, daca sunt irigate sau spalate cu apa contaminata cu Salmonella in timpul procesarii.
Semnele si simptomele infectiei cu Salmonella dureaza, de obicei, intre 4 si 7 zile, desi ar putea sa treaca chiar cateva luni pana cand intestinele sa isi revina de fapt la normal dupa aceea.
Majoritatea oamenilor sufera de o forma blanda de toxiinfectie alimentara ce poate dura de la cateva ore la cateva zile. Exista totusi si cazuri in care spitalizarea e necesara, aparand complicatii pe o perioada indelungata.
In cazuri rare, toxiinfectia alimentara cu Salmonella poate duce la agravarea starii de sanatate a unei persoane, implicand deshidratarea.
Intoxicatia alimentara cu Salmonella poate sa declanseze complicatii grave la persoanele cu un sistem imunitar slabit, din cauza diverselor boli cum ar fi HIV/SIDA, cancer, diabet sau care urmeaza tratamente cu diverse medicamente, steroizi sau chimioterapie.
Simptomele intoxicatiei alimentare cu Salmonella debuteaza in general in decurs de 8-72 de ore de la ingerarea alimentelor sau bauturilor contaminate cu bacterii. Diagnosticarea si tratamentul precoce pot diminua disconfortul provocat de boala si pot scadea riscul de complicatii, ajutand la prevenirea raspandirii intoxicatiei alimentare cu Salmonella.
Deoarece infectia cu salmonella poate cauza deshidratare, pe primul plan in tratament este corectarea pierderilor de lichide si electroliti. Aceasta se realizeaza prin:
Tratamentul cu antibiotic in cazul infectiei cu Salmonella se prescrie de medic numai in cazuri extreme, daca acesta constata ca imunitatea persoanei afectate este scazuta au ca bacteria a patruns in sange.
Pentru calmarea durerilor abdominale se pot utiliza antispastice (numai la recomandarea medicului), aplicatii de caldura pe abdomen. Pot fi folosite medicamente de combatere a greturilor si varsaturilor, precum si diferite antidiareice, dar numai la indicatia medicului si in dozaj corespunzator, in caz contrar putand aparera efecte adverse nedorite.
Alimente recomandate in tratamentul infectiei cu Salmonella
In tratamentul infectiei cu Salmonella si al enterocolitei este foarte importanta dieta alimentara. Se recomanda:
Sunt contraindicate: legume si fructe crude, sucuri de fructe, prajeli, dulciuri, bauturi gazoase, alcool de orice fel, condimente, lapte, smantana, unt, cascaval gras, grasimi, slanina, costita, carne de porc, varza, fasole, tocaturi, oua.
Prevenirea toxiinfectiilor alimentare cu salmonella sau alte tipuri de agenti infectiosi
Pe langa Salmonella, toxiinfectile alimentare mai pot fi provocate si de alti agenti infectiosi destul de frecvent intalniti precum: E.Coli, Listeria, Norovirus, Campylobacter, Botulism.
Curatenia:
Alimente separate
Gatit suficient si la temperatura potrivita
Mancarea este gatita corect cand temperatura la care aceasta ajunge este suficient de ridicata incat sa distruga bacteriile care ar putea cauza infectii.