Magazin

Toxiinfectia alimentara cu Salmonella. Cum o recunosti si care este tratamentul

Publicat: 05 iul. 2019
1

Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de bauturi sau alimente contaminate agenti infectiosi, Salmonella fiind cel mai intalnit, si apare frecvent pe timp de vara. Care sunt simptomele si tratamentul

Toxiinfectia alimentara cu Salmonella se produce de cele mai multe ori din cauza alimentelor sau apei contaminate. Perioada de incubatie variaza intre cateva ore si 2 zile. 

Daca sunt prezente in alimente, bacteriile din speciile Salmonella nu afecteaza de obicei gustul, mirosul sau aspectul alimentelor. 

Bacteria Salmonella traieste in tractul intestinal al animalelor infectate si la om.  De obicei, infectiile cu Salmonella sunt cauzate de consumul de carne, oua  sau produse din oua, crude (ex. maioneza) sau insuficient preparate termic. 

De asemenea, fructele si legumele proaspete pot determina aceasta infectie, daca sunt irigate  sau spalate cu apa contaminata cu Salmonella in timpul procesarii.  

Simptomele infectiei cu Salmonella

Semnele si simptomele infectiei cu Salmonella dureaza, de obicei, intre 4 si 7 zile, desi ar putea sa treaca chiar cateva luni pana cand intestinele sa isi revina de fapt la normal dupa aceea.  

Majoritatea oamenilor sufera de o forma blanda de toxiinfectie alimentara ce poate dura de la cateva ore la cateva zile. Exista totusi si cazuri in care spitalizarea e necesara, aparand complicatii pe o perioada indelungata.

 Simptomele intoxicatiei alimentare cu Salmonella includ: 

  • febra si frisoane; 
  • dureri de cap; 
  • episoade diareice, dintre care unele pot contine diaree cu sange; 
  • greata si varsaturi; 
  • dureri abdominale severe si crampe. 

In cazuri rare, toxiinfectia alimentara cu Salmonella poate duce la agravarea starii de sanatate a unei persoane, implicand deshidratarea.

Intoxicatia alimentara cu Salmonella poate sa declanseze complicatii grave la persoanele cu un sistem imunitar slabit, din cauza diverselor boli cum ar fi HIV/SIDA, cancer, diabet sau care urmeaza tratamente cu diverse medicamente, steroizi sau chimioterapie. 

Infectia cu Salmonella. Tratament

Simptomele intoxicatiei alimentare cu Salmonella debuteaza in general in decurs de 8-72 de ore de la ingerarea alimentelor sau bauturilor contaminate cu bacterii. Diagnosticarea si tratamentul precoce pot diminua disconfortul provocat de boala si pot scadea riscul de complicatii, ajutand la prevenirea raspandirii intoxicatiei alimentare cu Salmonella. 

Deoarece infectia cu salmonella poate cauza deshidratare, pe primul plan in tratament este corectarea pierderilor de lichide si electroliti.  Aceasta se realizeaza prin:

  • consumul de lichide – ceaiuri neindulcite, apa minerala (plata), zeama de orez, supa de morcov
  • administrarea de solutii de rehidratare orala sau intravenoasa in cazuri cu pierderi severe de lichide si electroliti. Sarurile de rehidratare orala se gasesc in farmacii, in pliculete cu dozaj corespunzator.

Tratamentul cu antibiotic in cazul infectiei cu Salmonella se prescrie de medic numai in cazuri extreme, daca acesta constata ca imunitatea persoanei afectate este scazuta au ca bacteria a patruns in sange.

Pentru calmarea durerilor abdominale se pot utiliza antispastice (numai la recomandarea medicului), aplicatii de caldura pe abdomen. Pot fi folosite medicamente de combatere a greturilor si varsaturilor, precum si diferite antidiareice, dar numai la indicatia medicului si in dozaj corespunzator, in caz contrar putand aparera efecte adverse nedorite.

Alimente recomandate in tratamentul infectiei cu Salmonella 
In tratamentul infectiei cu Salmonella si al enterocolitei este foarte importanta dieta alimentara. Se recomanda:

  • paine prajita,
  • ceai de menta neindulcit,
  • supa de orez si morcovi,
  • banane, mar copt,
  • sticksuri, grisine,
  • carne fiarta,
  • apa plata 

Sunt contraindicate: legume si fructe crude, sucuri de fructe, prajeli, dulciuri, bauturi gazoase, alcool de orice fel, condimente, lapte, smantana, unt, cascaval gras, grasimi, slanina, costita, carne de porc, varza, fasole, tocaturi, oua. 

Prevenirea toxiinfectiilor alimentare cu salmonella sau alte tipuri de agenti infectiosi
Pe langa Salmonella, toxiinfectile alimentare mai pot fi provocate si de alti agenti infectiosi destul de frecvent intalniti precum: E.Coli, Listeria, Norovirus, Campylobacter, Botulism. 

Curatenia:

  • spala mainile si zona in care prepari alimentele des! Germenii care provoaca infectia supravietuiesc si se inmultesc in special in zona bucatariei. 
  • Spala tacamurile, tocatorul si blaturile cu apa fierbinte si sapun de vase
  • Spala fructele si legumele. 

 Alimente separate 

  • Carnea cruda, pasarile de curte, fructele de mare si ouale pot raspandi germenii la alimentele care sunt deja pregatite sa fie consumate, daca nu le separati.  
  • Folositi tocatoare diferite pentru carne cruda, fructe de mare si pasari de curte. 
  • Urmati aceeasi regula de separare si in cazul depozitarii in frigider. 

Gatit suficient si la temperatura potrivita

Mancarea este gatita corect cand temperatura la care aceasta ajunge este suficient de ridicata incat sa distruga bacteriile care ar putea cauza infectii. 





Adauga un comentariu