Eveniment

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Publicat: 07 nov. 2018

Ziua de 8 noiembrie este una de mare sarbatoare pentru crestinii ortodocsi. Acestia ii cinstesc pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, prilej cu care au aparut, de-a lungul timpului, unele traditii, obiceiuri si superstitii.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt vazuti drept capeteniile ingerilor, iar la aceasta sarbatoare sau in ajunul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil se obisnuieste sa se imparta pomana pentru sufletele mortilor, aceste ofrande numindu-se popular "Mosii de Arhangheli".

Totodata, un vechi obicei spune ca de sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavriil se aprind lumanari atat pentru oamenii in viata, cat si pentru cei trecuti in nefiinta fara lumanare sau disparuti in imprejurari naprasnice.

In traditia noastra, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt vazuti drept fiinte divine, prezente in permanenta printre noi, ce vegheaza asupra noastra nu doar din cer, ci si de pe pamant. Se spune ca Mihail si Gavriil au puterea de a ne scapa de pacatele marunte, avand grija sa ramanem curati cu sufletul.

Se spune despre Arhanghelul Gavriil ca a fost trimis de Dumnezeu catre Fecioara Maria pentru a-i vesti taina intruparii Domnului nostru Isus. "Bucura-te, Marie, cea plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau, Iisus."

Despre Arhanghelul Mihail se crede ca poarta cu el cheile Raiului, fiind totodata un luptator neinfricat impotriva diavolilor. Acesta se alatura de multe ori Sfantului Ilie, fenomen semnalat din cer cu fulgere si tunete.

Totodata, Arhanghelul Mihail vegheaza asupra celor bolnavi la cap atunci cand le este randuit sa moara si la picioare daca le este dat sa mai traiasca.

Traditia populara mai spune ca cei doi ingeri sunt considerati patronii casei si ii insotesc pe oameni pe tot parcursul vietii, de la nastere si pana la moarte, timp in care se roaga neincetat lui Dumnezeu pentru sanatatea celor de pe pamant.

In zonele muntoase, Arhanghelii Mihail si Gavriil sunt vazuti drept ocrotitori ai oilor, iar in ziua in care berbecii erau dati printre oi pentru imperechere, ciobanii faceau turte din malai pe care le aruncau in mijlocul animalelor. Daca turta pica pe pamant cu fata in sus era semn ca urma o primavara fertila, cu multi miei, iar daca aceasta pica cu fata in jos era semn rau, iar oile erau fara rod.loading...

Adauga un comentariu