Eveniment

Traditii, obiceiuri si superstitii romanesti de Craciun. Ce nu trebuie sa faci in Ajunul Craciunului

Publicat: 24 dec. 2018

Traditii si obiceiuri de Ajunul Craciunului. Ziua de Ajun este celebrata in data de 24 decembrie. Aceasta este o zi incarcata de traditii, obiceiuri si superstitii, atat in lumea ortodoxa, cat si in cea catolica.

Ajunul Craciunului are numeroase traditii si obiceiuri in toate colturile lumii. Poate ca cel mai popular obicei este este mersul la biserica pentru a sarbatori Nasterea Domnului Iisus Hristos.

Traditii romanesti de Ajunul Craciunului

In Romania, exista mai multe traditii si obiceiuri de Craciun, transmise din generatie in generatie. In satele din Oltenia, in Ajunul Craciunului, gospodarii se trezesc dis-de-dimineata, aprind focul in soba si atata jarul cu ajutorul unui vreasc, in timp ce rostesc o urare de Craciun: "Buna dimineata lui Ajun! / C-a venit intr-un ceas bun / Sa ne-aduca: porcii grasi si unturosi / Si oamenii sanatosi, / Vacile cu vitei, oile cu miei, scroafele cu purcei, clostile cu pui, gainile cu oua. La anul si la multi ani!".

Obiceiul colindatului

Una dintre cele mai indragite traditii de Craciun este mersul cu colindul. In prima zi de Craciun, colindatorii merg din casa in casa cu steaua in mana si le vestesc oamenilor nasterea lui Iisus prin cantece si poezii. Se spune ca acela care nu le deschide poarta colindatorilor va avea parte de un an neroditor si de ghinioane in casa, cauzate de zgarcenia de care a dat dovada.

In Maramures, la colindat merg si adultii, nu numai copiii. Ei sunt primiti de gazde si cinstiti cu cozonac, sarmalute, preparate din carne de porc, colaci si vin.

Iin data de 25 decembrie, oamenii le trimit urari si mesaje de Craciun celor dragi, carora le transmit gandurile lor bune.

De asemenea, in ziua de Ajun, cei care voiau sa afle cum vor sta cu sanatatea in anul care urmeaza taiau pe jumatate un mar. Daca fructul avea viermi la interior, credinta era ca omul va fi urmarit de boala. Un mar putred insa anunta moartea.

Gospodinele stiu ca toata casa trebuie curatata luna inainte de Ajun, cand nu mai au voie sa dea cu matura, pentru ca o veche superstitie spune ca asa se alunga norocul din casa. Iar crestinii nu au voie sa bea rachiu in Ajunul Craciunului.

In Bucovina exista obiceiul conform caruia pe masa de Ajun se pune doar grau fiert. Dupa ce preotul va pleca, gazda va imparti cateva turte celor din casa, dupa care trebuie sa mearga cu ele prin vecini si sa le imparta pentru sufletul mortilor, pentru sanatatea celor vii si pentru rodul campului.

O superstitie ne invata ca in noaptea dintre Ajun si Craciun nu trebuie sa deschidem usa nimanui pentru ca ne va zbura norocul din casa.

Nucile si merele purtate de colindatori se vor descanta dupa care femeile care nu pot avea copii vor manca din ele. Se zice ca in curand acestea vor da nastere la prunci sanatosi

De asemenea, in Ajun de Craciun este bine sa li se dea copiilor sa manance bostan. Astfel, ei vor fi sanatosi tot anul.

In seara de Ajun copiii merg cu colinda si primesc bani, mere sau covrigi in schimbul cantecelor crestine cu care bucura familiile la care ajung. Exista supersitii cum ca la mijlocul noptii, animalele ingenuncheaza pentru a-l slavi pe Iisus care se naste.loading...

Adauga un comentariu