Eveniment-Social

„Tradiții pe Ulița Lăpușneanu”, ediție aniversară, la Iași

Publicat: 07 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tradiții pe Ulița Lăpușneanu ediție aniversară la Iași

La finalul săptămânii viitoare, anume de joi, 12 decembrie 2019, și până duminică, 15 decembrie 2019, ieșenii și nu doar ei vor avea parte de un eveniment special. Pe istorica stradă Lăpușneanu este programată cea de-a X-a ediție, aniversară, a momentului intitulat „Tradiții pe Ulița Lăpușneanu”. Deschiderea oficială va avea loc pe 12 decembrie (în ziua Sfântului Spiridon, patronul curelarilor și blănarilor), de la ora 11:00. Organizatorii își propun să sugereze atmosfera Sărbătorilor de Iarnă de altădată, cu ajutorul celor peste 35 de meșteri populari din România și Republica Moldova.

De joi, 12 decembrie 2019, și până duminică, 15 decembrie 2019, pe strada Lăpușneanu este programată cea de-a X-a ediție, aniversară, a momentului intitulat „Tradiții pe Ulița Lăpușneanu”. Primăria Municipiului, împreună cu Muzeul Municipal „Regina Maria”, Asociația Meșterilor Populari din Moldova, Asociația ART-Meșteșugurile Prutului, Ateneul Național, Asociația Communio, „Iași. Fotografii vechi” organizează evenimentul.

Măști și măscuțe, căprițe, dobe sau tobe, pârâitori, harapnice, bâte, stele și steluțe, sorcove, clopoței, buhaie

Organizatorii își propun să sugereze atmosfera Sărbătorilor de Iarnă de altădată, cu ajutorul celor circa 35 de meșteri populari din România și Republica Moldova. Aceștia vor expune spre vânzare cu precădere obiecte specifice acestei perioade a anului. Vor fi măști și măscuțe, căprițe, dobe sau tobe, pârâitori, harapnice, bâte, stele și steluțe, sorcove, clopoței, buhaie, ornamente lucrate manual.

„Toate acestea ar putea să fie de folos părinților ce încă își educă copiii în spiritul tradițiilor românești, obiectele meșterilor fiind ideale la împodobirea cât mai originală a Pomului de Crăciun, dar și la umplerea sacului cu daruri al lui Moș Crăciun. Dar asta nu e tot; meșterii noștri vor aduce la Iași și icoane, covoare, cojoace, bondițe, căciuli, curele, genți și trăistuțe, cămăși, oale și ulcele, linguri, coșuri din nuiele, instrumente muzicale de altădată, plante medicinale, vin fiert, julfă și alte multe, multe obiecte și produse lucrate cu migală și mult suflet”, arată organizatorii.

Principalii artizani ai activității sunt: dr. Aurica Ichim, coordonator Muzeul Municipal „Regina Maria”, etnograf Marcel Lutic, președinte Asociația Meșterilor Populari din Moldova și ref. Silvia Cozmîncă, președinte Asociația ART-Meșteșugurile Prutului. Această ediție aniversară a manifestării dedicată tradițiilor de iarnă are un pronunțat caracter cultural-educativ. Ea este destinată menținerii și promovării, cu precădere în rândul tinerilor, a valorilor specifice sărbătorilor tradiționale românești de iarnă.

Adauga un comentariu