Secretele istoriei

Traditii pentru spor si sanatate Praznicul Cuviosului Antonie cel Mare

Publicat: 16 ian. 2015
3

Sfantul Antonie cel Mare, unul dintre sfintii cei mai mai venerati de Biserica Ortodoxa, indragiti si de romani, este praznuit in fiecare an, in toate traditiile crestine, la data de 17 ianuarie.

Traitor in secolul al III-lea si la inceputul secolului al IV-lea.

Sfantul Cuvios Antonie cel Mare este considerat de traditia monastica drept cel mai popular ascet. Totodata, impreuna cu Sfantul Cuvios Pahomie cel Mare, Cuviosul Antonie este apreciat ca fiind intemeietorul monahismului crestin.  

„Parintele monahilor”care a trait 85 de ani in pustiu, marele pusnic Antonie, tamaduia bolnavii si-i vindeca pe cei demonizati. In zilele noastre, ca si in secolul al IV-lea, Sfantul Antonie este considerat ocrotitorul orfanilor si al oamenilor saraci, ajutandu-i de graba pe cei care se roaga cu credinta si-l cheama in ajutor.

Se practica postul

Pentru implinirea unei dorinte, in mediul rural mai ales, se posteste timp de trei zile, iar in ziua praznicului se practica postul negru.

Pentru vindecarea de boli grave, se practica postul in fiecare zi de miercuri, ziua care aminteste de convertirea Cuviosului. 

In fiecare zi de marti, Biserica Sfantul Antonie cel Mare, situata langa Curtea Veche din Bucuresti, este neincapatoare. Aici vin sa se roage mii de credinciosi, majoritatea tineri. Biserica este cel mai vechi lacas de cult, construit in Capitala de domnitorul Mircea Ciobanul, prin anul 1559.

Mai tarziu, in anul 1847, in timpul unui incendiu, o buna parte din constructie a fost afectata. Cam in aceeasi vreme, o bisericuta cu hramul Sfantul Antonie, situata in apropiere, unde se inchinau puscariasii, a fost distrusa complet de un incendiu.

Martorii oculari din acea vreme spun ca dintre ruine a fost salvata o icoana a Sfantului Antonie, intr-o zi de marti. Sfantul odor a fost dus la biserica situata langa Curtea Veche care, pe atunci, se numea Buna Vestire. Acum, la icoana Sfantului Antonie, facatoare de minuni, asezata langa catapeteasma, se roaga mii de credinciosi si poarta hramul Sfantului Anton, hramul bisericutei arse odinioara.

Biserica Domneasca de la Curtea Veche (Paraclis Patriarhal) din Bucuresti isi cinsteste sambata, 17 ianuarie, pe Sfantul Cuvios Antonie cel Mare, al doilea ocrotitor al Bisericii Sfantul Curtea Veche, dupa incendiul din 23 martie 1847. Atunci, Biserica Sfantul Anton – Puscarie, situata atunci in apropierea Bisericii Domnesti, a ars in intregime.…Din incendiul devastator, printr-un miracol, a fost salvata icoana facatoare de minuni a Cuviosului Antonie si  sfantul odor a fost adus la Biserica Domneasca

Novenele atrag bucuriile in casele crestinilor

Rugaciunile facute in sfantul lacas timp de noua saptamani ajuta la implinirea celor mai arzatoare dorinte. Cei care au facut acest ritual, de novene, s-au rugat pentru sanatate, pentru vindecarea de boli grave, pentru spargerea farmecelor, ca sporul si linistea sufleteasca sa revina in casa lor.

De aceea, in fiecare zi de marti, numarul crestinilor care vin la Biserica  Sfantul Antonie cel Mare, langa Curtea Veche din Bucuresti, sa-i ceara ajutorul Cuviosului, este impresionant.
Adauga un comentariu