Eveniment

Traditii si obiceiuri de Izvorul Tamaduirii. Ce nu ai voie sa faci sub nicio forma in aceasta zi

Publicat: 03 mai 2019

Izvorul Tamaduirii. In prima vineri de dupa Pasti, crestinii praznuiesc Izvorul Tamaduirii. In aceasta zi, preotii sfintesc apa, pentru izbavirea de pacate si farmece.

Sarbatoarea se refera la vindecarea unui orb dupa ce Fecioara Maria i-a spus imparatului bizantin Leon I sa-l duca sa se spele cu apa dintr-un izvor de langa Constantinopol. Ulterior, pe acel loc, imparatul Leon a ridicat o biserica, aceasta primind hramul "Izvorul Tamaduirii".

Din batrani se spune ca de Izvorul Tamaduirii este bine ca oamenii sa se spele cu roua si sa bea agheasma, pentru a se feri de boli sau chiar pentru a se vindeca. Totodata, pe vremuri se mai credea ca femeile care lasau in biserica, peste noapte, in joia din Saptamana Luminata, un vas cu apa, si il recuperau dupa slujba de vineri, aveau norocul de a se spala cu acea apa de numeroase necazuri.

Traditia populara spune ca sarbatoarea este norocoasa si spornica pentru sapatorii de fantani, caci numai in aceasta zi apele sunt mai zgomotoase si zbuciumate, astfel ca zgomotul apei ii ajuta pe fantanari sa gaseasca repede o sursa de apa in gradina casei ori in zone de deal si campie.

In ziua de vineri nu se face nici o treaba casnica. Nu se spala si nici nu se calca rufe. Se spune ca cine respecta acest obicei, va avea un loc asigurat in Rai.

Gospodinele respecta ziua de praznuire si nu spala, nu calca rufe si nu croiesc un lucru de imbracamite, pentru ca acesta nu va fi de folos si nu va fi terminat niciodata.loading...

Adauga un comentariu