Magazin

Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mica. Ce poti face sa ai noroc

Publicat: 07 sept. 2013
1

Nasterea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sarbatori religioase, se celebreaza pe 8 septembrie. Din strabuni s-au mentinut traditii si obiceiuri pe care credinciosii sa le respecte pentru a se bucura de noroc si sanatate in urmatorul an.

De Sfanta Maria Mica nu se cade sa efectuam treburi gospodaresti, deoarece se crede ca va fi „rau de lovitura” pentru barbati, iar femeilor li se va arde mancarea pe foc sau se va varsa pentru copii.

De asemenea, cu aceasta ocazie se impart cele mai alese fructe ale toamnei (prune si struguri) pentru pomenirea sufletelor celor adormiti.

Pentru ca in duminica acestei sarbatori este dezlegare la peste, cei care vor sa fie sanatosi sau pentru femeile care vor sa ramane insarcinate este obligatoriu sa manance peste.

Pe de alta parte, un gest pe placul lui Dumnezeu este aprinderea candelelor in casele crestinilor, in dreptul icoanei Maici Domnului. Se spune ca acea casa va primi binecuvantarea lui Dumnezeu si va fi la adapost de urgia naturii, dar si de foc si alte rele.

O traditie mostenita din batrani spune ca este interzis sa faci focul in vatra in zilele de 7 si 8 septembrie daca nu vrei sa atragi asupra ta necazurile si bolile.

Comentarii
 • ma intreb cum pot romanii sa creada asemenea povesti,asemenea aberatii,in loc sa creada ce spune dumnezeu in biblie, auzi sa nu faci focul ca atragi boala, ce prosii ce idiotenii ,care pot sa le creada doar niste oameni inculti needucati din pacate sunt multi in romania

  • Mai Iohanis,nu ai inteles traditiile si obiceiuri transmise din generatie in generatie prin viu grai,de la stramosi,de la strabuni,de la batrani,de la bunicii si strabunicii nostri! Daca ei spun sa nu faci focul in vatra pentru a face mancare sau pt a incalzi in zi de sarbatoare mare sau mai ales Duminica,asa este pentru ca batranii au experienta si ei au trecut prin multe in viata si au invatat din greselile lor,de asta ne sfatuiesc ce sa faci si ce sa nu faci si sa respecti cu sfintenie sfaturi privind obiceiuri si traditii pentru binele tau!Ai face bine sa te duci la Biserica si sa asculti Sfanta Liturghie si ascultati predica parintelui la sfarsitul slujbei! O zi buna!

 • Stimati credinciosi, vedeti ca maine vin sa va miruiesc. Tarifele sunt dupa cum urmeaza:
  1. 100 de lei – Evanghelia, patrafirul, crucea si mana dreapta, plus bonus de tamaiere all-inclusive;
  2. 80 de lei – Patrafirul, mana dreapta si somoiogul de busuioc cu care va dau in freza;
  3. 50 de lei – Patrafirul si crucea plus mana stanga cu care ma scarpin la cơaie;
  4. 20 de lei – Doar patrafirul, zgarcitilor. Sa nu va imaginati ca intrati in rai cu banii ascunsi in chiloti;
  5. 10 lei – Va dau sa pupati salamul barbos, ca altceva nu meritati, paduchilor;
  6. 5 lei – Ma sterg la cųr cu mutrele voastre diforme;
  7. Moca – Sa mergeti la biserica sa va agheasrnuiasca parintele Cocalarie, pampalailor.

Adauga un comentariu