Eveniment

Traditii si obiceiuri de Sfantul Stefan. Ce nu ai voie sa faci in aceasta mare zi de sarbatoare

Publicat: 26 dec. 2018

La 27 decembrie, in cea de-a treia zi de Craciun, are loc o mare sarbatoare pentru crestini. Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Stefan, primul diacon si martir al Bisericii. Numele sfantului inseamna "cununa lui Dumnezeu".

De Sfantul Stefan, pe 27 decembrie, se fac pomeniri pentru cei care au murit in imprejurari dramatice. In unele zone din Muntenia se prepara Painicile lui Stefan. Dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac painici in forme rotunde. Aceste dulciuri, ce amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfantul Stefan, se sfintesc la biserica in ziua praznicului si se impart copiilor saraci.

Se spune ca, pentru sporul casei si pentru rudele cu probleme mari de sanatate, trebuie sa-l cinstim pe Sfantul Stefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite in aceasta zi.

Iata ce nu ai voie sa faci de Sfantul Stefan:

– Nu face excursii la munte! Aventurile montane nu sunt recomandate in ziua Sfantului Stefan. Se spune ca sfantul ne protejeaza in aceste zile, insa nu este de acord cu calatoriile hai-hui deoarece acestea sunt considerate o sfidare la adresa sa.

– Nu uita de cei morti! Pe 27 decembrie se face pomenirea celor care au murit in imprejurari dramatice. Se impart pachete cu mancare tinerilor care poarta numele Stefan, Stefania, Fanica, Fanel etc.

– Nu uita de rugaciunea eliberatoare de necazuri! Crestinii care au probleme in familie ori de sanatate este bine sa duca in casa o icoana sfintita cu Sfantul Stefan.

– Nu purta dusmanie cu cei din jur! Daca nu te-ai impacat in Ajun de Craciun cu cei cu care ai avut probleme tot anul, mai ai o sansa de Sfantul Stefan. Reconcilierele sunt mai puternice si mai durabile daca se fac in aceasta zi.

– Nu certa pe nimeni! Daca te enerveaza cineva in aceasta zi sfanta, ignora-l. Nu alimenta conflictele, nu pune paie pe foc. Este o zi in care trebuie sa primeze buna intelegere intre oameni.

– Nu face curatenie, nu spala haine! Munca prin casa nu este bine vazuta de mai marii Bisericii. Este o zi in care trebuie sa ne odihnim si sa il cinstim pe Intaiul Mucenic Arhidiacon Stefan.

Peste 500.000 de romani isi serbeaza ziua onomastica pe 27 decembrie. Sfantul Stefan a avut rolul de predicator al cuvantului Evangheliei, acesta ajuta la desfasurarea cultului de care apartineau organele de conducere ale Bisericii din Ierusalim.loading...

Adauga un comentariu