Magazin

Traditii si obiceiuri. Iata de ce ciocnim oule de Pasti

Publicat: 01 mai 2016
1
De Paste, la romani, exista obiceiul ciocnirii oualor. Oul este asociat in general creatiei, iar oul de Pasti il simbolieaza pe Iisus in mormant. Coaja oului este piatra mormantului din care Iisus a iesit inviind, iar ciocnirea oualor semnifica deschiderea Sfantului Mormant si Invierea.

Vezi si HRISTOS A INVIAT! Sute de ieseni participa la Sfanta Liturghie savarsita de Invierea Domnului Iisus Hristos – FOTO,VIDEO

„Semnificatia adevarata o oualor de Paste este aceasta a oualor rosii, care amintesc de sangele lui Hristos, sange cu care, iata, noi ne impartasim. Si ciocnirea oualor, in care noi salutam cu Hristos a Inviat!  si Adevarat a Inviat!, semnifica deschiderea mormantului din care a inviat Hristos”, explica preotul Marian Vatamanescu. Potrivit traditiei, Maica Domnului, care venise sa-si planga fiul rastignit, a asezat langa cruce un cos cu oua. Acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Iisus. De atunci, in amintirea rastignirii, femeile vopsesc oua in preajma Pastelui. Se ciocnesc numai oua rosii, dupa un anumit ceremonial care in comunitatile rurale se pastreaza fara abatere. Ca regula generala, primul care ciocneste este cel mai varstnic barbat de la masa sau o persoana mai in varsta, care ciocneste capul oului de capul oului tinut in mana de un comesean, in timp ce rosteste formula „Hristos a Inviat!”, la care se raspunde cu: „Adevarat a inviat!”.

In traditia populara romaneasca, se crede ca ouale de Pasti sunt purtatoare de puteri miraculoase: ele vindeca boli si protejeaza animalele din gospodarie. In dimineata primei zile de Pasti, copiii sunt pusi sa se spele pe fata cu apa dintr-un vas in care s-au pus inainte un ou rosu si un ban de argint, pentru ca astfel copiii sa fie tot anul sanatosi si rumeni la fata, precum oul de Pasti si curati precum argintul.
Adauga un comentariu