Secretele istoriei

Traditii si obiceiuri la sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului (Santa Maria Mica)

Publicat: 06 sept. 2013
3
Duminica, 8 septembrie, crestinatatea celebreaza Nasterea Maicii Domnului, prima sarbatoare importanta din cursul Noului An Bisericesc, care incepe la data de 1 septembrie. Praznuirea Nasterii Fecioarei Maria este cunoscuta in traditia populara ca Santa Maria Mica si a fost randuita in ziua a opta din Anul Nou Bisericesc, cifra opt fiind simbolul vesniciei, al vietii fara de sfarsit.
In Noul Testament nu regasim amanunte referitoare la evenimentul nasterii Maicii Domnului. In schimb, informatii pretioase despre acest eveniment religios sunt relatate in evangheliile aprocrife, in special in Protoevanghelia lui Iacov, datand din secolul al II-lea . Cercetatorii acestei evanghelii relateaza intr-un capitol special al acestui document, scris in preajma anului 140, amanunte referitoare la originea Maicii Domnului si la copilaria acesteia. Potrivit acestor informatii, Nasterea Maicii Domnului s-a petrecut in mod miraculos. Parintii Fecioarei Maria, Ioachim si Ana, erau oameni cu credinta in Dumnezeu, trecuti de prima tinerete si traiau cu speranta ca Dumnezeu le va binecuvanta casa cu un prunc, potrivit click.ro.
„Tatal Maicii Domnului , Ioachim, era un urmas al regelui David, iar Mama sa, Ana, era fiica preotului Matthan, care descindea din familia preoteasca a lui Aaron. Prin acesti descendenti, se implinea profetia ca Mesia va avea o dubla descendenta: imparateasca dupa tata si preoteasca dupa mama”, precizeaza parintele Valentin Fotescu, Doctor in Teologie, preot la Biserica Sfanta Vineri Noua din Bucuresti ( Bulevardul Nicolae Titulescu)
Pentru ca nu aveau copii, Ioachim si Ana erau ironizati de oamenii comunitatii in care traiau, pentru ca in acea vreme lipsa urmasilor intr-o familie era considerata un blestem. Mai mult, documentele care semnaleaza aspecte din Viata Maicii Domnului, mentioneaza ca atunci cand Ioachim si Ana au implinit 50 de ani de casatorie, Marele Preot de la Templu le-a refuzat public jerfa, care se implinea dupa Legea Veche, numindu-i pe cei doi, blestemati. Totusi, Ioachim si Ana nu s-au resemnat si credeau ca vor mai avea o sansa, iar Dumnezeu le va binecuvanta casa cu un prunc. De aceea, ei au hotarat sa se roage, implorandu-l pe Dumnezeu sa fie parinti si sa le daruiasca un copil sanatos. Atunci, Ioachim i-a spus sotiei sale:” Ma duc la munte la niste pastori, iar acolo voi posti, rugandu-ma lui Dumnezeu sa ne daruiasca un copil”. In acelasi timp, Ana se ruga acasa, cu durere in suflet, adresandu-se lui Dumnezeu: „ Doamne , Atottiitorule, Cela ce numai cu cuvantul ai facut cerul si pamantul si toate cate se vad. Da-mi si mie roada pantecelui meu si nu ma lasa sa fiu de ocara intre oameni, ca de voi naste fiu sau fiica, il voi inchina Tie cu toata inima, si-l voi da sa slujeasca in biserica slavei Tale” (I, Regi 1, 11) .
La scurt timp, Arhanghelul Gavriil s-a aratat pe rand celor doi soti, spunandu-le ca rugaciunea lor a fost ascultata de Dumnezeu. Ioachim a aflat primul ca Tatal Ceresc le-a implinit dorinta si vor avea un prunc. Apoi, a fost vestita Ana:”Caci iata, vei zamisli si vei naste pe fiica cea binecuvantata, prin care se va da mantuire lumii. Si se va numi Maria”. Si tot Arhanghelul Gavriil le-a mai spus:”Acest prunc se va umple de Duh Sfant din pantecele mamei sale si va fi un vas ales lui Dumnezeu. (Luca 1,4-23). Pentru a-i multumi Tatalui Ceresc pentru milostenia pe care le-a aratat-o, cand Maria a implinit varsta de trei ani, Ioachim si Ana au dus-o la Templu si a fost consacrata serviciului religios, timp de 12 ani.
Traditii si obiceiuri pentru spor si sanatate
In jurul acestei sarbatori s-a impletit o salba de traditii care s-au transmis din generatie in generatie. In timp, mosii si stramosii nostri le-au respectat convinsi fiind ca vor fi mai sanatosi, ca vor avea spor in munca lor, iar in gospodarile lor se va aduna belsugul.
Se cinstesc „Zilele sacre”
In dimineata sarbatorii, se aprinde o candela langa icoana Maicii Domnului. Membrii familiei se roaga Maicii Domnului sa le daruiasca sanatate si sa le binecuvanteze caminul cu roadele recoltei din acel an.
In traditia populara intervalul 7-9 septembrie este cunoscut sub denumirea de „zilele sacre” sau „cercurile Sfintei Marii”. De aceea, femeile care vor sa nasca usor este bine sa se roage Fecioarei Maria si Dreptilor parinti Ioachim si Ana, praznuiti in ziua de 9 septembrie, pentru „dezlegare usoara a pantecului”.
Traditia spune ca aceste zile sacre trebuie cinstite prin rugaciune, insotite de fapte bune: acum se impart ofrande saracilor : struguri, nuci, paine preparata in casa, pentru ca in familia respectiva sa se adune sporul pana la recolta viitoare, iar membrii familiei sa fie sanatosi.
Potrivit traditiei, pentru a alunga ghinionul si boala, din ajunul sarbatorii, gospodinele nu trebuie sa aprinda focul in vatra in urmatoarele doua zile.
Cozonacul Maicii Domnului
Exista o traditie care se mai respecta in localitati din Sudul tarii: in ajunul sarbatorii, persoanele bolnave prepara in aceasta zi „Cozonacul Maicii Domnului”. Dupa ce acesta se coace, bolnavul il rupe in doua bucati. O parte o arunca in curtea casei, iar cealalta o mananca el. Totodata, bolnavul care rosteste un juramant sever: „Atata vreme cat voi trai, nu voi mai gusta carne de capra. Pentru boala un cozonac, pentru mine vindecare si sanatate! Ritualul se continua prin degustarea unui pahar de vin rosu. Dintr-o cana de lut, plina cu vin, bolnavul toarna un pahar cu vin pe pamant, iar cantitatea ramasa o bea treptat, rostind in gand o rugaciune pentru sanatate. Traditia spune ca suferinzii se vindeca, daca isi respecta juramantul.
Si o alta traditie, transmisa din batrani, este respectata cu sfintenie mai ales in lumea satelor: in ziua praznicului, mamele nu lasa pe foc o oala cu mancare. Se crede ca, respectand acest obicei, mamele isi apara copiii de nenorociri, de arsuri si de raceli.
Ce spune Calendarul popular
In calendarul popular, praznicul Nasterii Maicii Domnului reprezinta pragul dintre doua anotimpuri-sfarsitul verii si inceputul toamnei.
Randunelele pleaca spre tari mai calde, in timp ce serpii si gandacii se ascund in pamant, speriati de schimbarea vremii, care se raceste. De la aceasta data, in mediul rural incep lucrarile agricole de toamna.
De acum incepe culesul legumelor, se evalueaza recolta, se culeg si ultimele plante si fructe de leac. Pentru efectele lor terapeutice, aceste leacuri vor fi pastrate in farmacia casei.
De astazi incepe culesul viilor.
Praznicului de astazi i se mai atribuie un alt obicei agrar: jupuirea cojii de pe trunchiul ulmilor, urmand ca fibrele copacului sa fie pastrate pentru legarea vitei de vie, in primavara.
In ziua praznicului, incepe ritualul numit „batutul” nucilor.
Pentru ca nucul sa rodeasca si in anul viitor, nucul se bate sa cada nucile. Familiile care respecta ritualul, vor avea, cu siguranta, o recolta de nuci bogata si in anul viitor.
In acelasi timp, dupa aceasta data incepe semanatul graului, secarei si orzului. Traditia spune ca, in localitatea in care lucrarile agricole incep a doua zi dupa praznicul Nasterii Maicii Domnului, vor fi recolte bogate si se va aduna sporul casele tuturor gospodarilor. .
Potrivit traditiei, pentru a alunga ghinionul si boala, din ajunul sarbatorii, gospodinele nu trebuie sa aprinda focul in vatra in urmatoarele doua zile.
In aceasta zi, barbatii pun la pastrare palariile pana la praznicul Sfantului Gheorghe, in primavara anului viitor, iar in locul lor vor purta caciuli.
In ziua praznicului nu se fac treburi gospodaresti, pentru a tine departe de casa orice rau.
Binecuvantarea roadelor
Acum se sfintesc la biserica fructe de toamna si bucate traditionale: dupa slujba, o parte dintre ofrandele sfintite se impart in biserica saracilor, iar restul bunatatilor se consuma in familie, pentru ca armonia si sporul sa nu paraseasca acel camin.
Totodata, gospodinele sfintesc la biserica struguri si prune pe care le impart saracilor, sa fie „de sufletul mortilor”, pentru ca acestora sa li se ierte pacatele si sa primeasca si ei, pe lumea cealalta, bunatati din noua recolta. Adauga un comentariu