Eveniment

Traditii si obiceiuri pentru Inaltarea Domnului. Ce nu ai voie sa faci in aceasta zi

Publicat: 05 iun. 2019

Joi, 6 iunie 2019, crestinii ortodocsi si greco-catolici celebreaza Inaltarea Domnului. Astfe, acum se incheie perioada in care crestinii se adreseaza unii altora cu formula "Hristos a inviat" si "Adevarat a inviat", inlocuindu-se in aceasta zi cu "Hristos s-a inaltat" si "Adevarat s-a inaltat", cu mentiunea ca se folosesc aceste adresari doar in aceasta zi.

De Inaltare, exista o serie de practici de care crestinii trebuie sa tina seama, mai ales legate de cultul mortilor. Aceasta zi mai este cunoscuta si ca Ispas. Acesta ar fi fost martor la Inaltarea Domnului si la ridicarea sufletelor celor morti, asa ca sarbatoarea ii poarta numele.

Specialistii in etnografie si folclor de la Muzeul Dunarii de Jos din Calarasi au explicat acest mit stravechi.

"Intrucat ar fi fost un om vesel, credinciosii cauta sa fie si ei binedispusi de ziua acestuia. Este praznuit ca un adevarat sfant sau patron al casei si i se respecta ziua cu interdictii severe de munca in Muntenia, Moldova si Oltenia

In noaptea si ziua de Ispas au loc numeroase obiceiuri si practici magice de aparare: culegerea si sfintirea florilor, frunzelor si ramurilor de alun, nuc, leustean, paltin, lovirea vitelor si oamenilor cu leustean, incingerea peste mijloc (brau) a fetelor si femeilor cu leustean, imbunarea spiritelor mortilor cu ofrande bogate, vraji si descantece", explica specialistii.

In Joia Inaltarii, in ziua in care se spune ca Domnul Iisus Hristos s-a urcat la ceruri, crestinii se ingrijesc de cei care nu mai sunt printre noi.

Astfel, este o zi in care se face coliva si se duce la biserica si se impart alimente celor sarmani. In plus, mormintele se impodobesc cu flori, dar si cu frunze si ramuri de paltin.

Ce nu ai voie sa faci in aceasta zi

De Inaltare, este interzis sa instrainezi lucruri din gospodarie si din casa, pentru ca toata familia sa aiba parte de sanatate si bunastare.

De asemenea, nu ai voie sa imprumuti lucruri, sa speli, sa cosi ori sa faci curatenie.loading...

Adauga un comentariu

Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit