Secretele istoriei

Traditii si superstitii de 1 Mai! Ce sa faci ca sa ai noroc si bani

Publicat: 30 apr. 2018
3

Traditii si superstitii de 1 Mai. 1 Mai inseamna, pentru oamenii de la tara, sarbatoarea recoltei. „Armidenul”, asa cum este cunoscuta aceasta zi in mediul rural, se celebreaza ca pamanturile sa fie roditoare, sa nu bata grindina si plantele sa infloreasca frumos.

In dimineata zile de 1 Mai, oamenii trebuie sa se spele cu roua pe fata pentru ca aceasta simbolizeaza belsugul, bogatia si sanatatea. Ritualul trebuie facut in primele trei zile din luna mai, potrivit Adevarul.

Armindenul, una dintre cele mai complexe sarbatori din calendarul popular romanesc, cu multiple semnificatii. Armindenul este considerat protectorul vegetatiei, al animalelor, al holdelor semanate, viilor si livezilor, precum si al oamenilor

Traditii si superstitii de 1 Mai. La sate, fiecare gospodar isi va impodobi portile cu ramuri verzi pentru bunastare. In functie de regiunea tarii, Armindenul este cunoscuta sub diverse denumiri – Ziua Pelinului, Ziua Betivului, Maiul, Baui sau Paui , care au la baza fie anumite practici ritualice sau aspecte inspirate din natura. Numele de Armindeni provine de la cuvantul de origine slava ierminden, care inseamna ziua Sfantului Ieremia.

In trecut, ziua de Armindeni era respectata cu sfintenie, „pentru a fi sanatosi tot anul”. In aceasta zi nu se lucreaza nici acasa, nici la camp pentru ca recoltele sa fie ferite de furtuni si grindina.

Potrivit etnologului Dan Ravaru, obiceiurile si traditiile legate de Armindeni difera de la o zona a tarii la alta. In Transilvania si Banat taranii infing in pamant un copac in fata caselor unde sunt fete de maritat. Crengile acestuia sunt taiate pana la varf, ele se vestejesc, dar trunchiul uscat ramane pe loc pana la urmatoarea recolta. Din lemnului lui se face apoi un foc in cuptor pentru coacerea painii din noua recolta.

Adauga un comentariu