Eveniment

Traditii si superstitii de Rusalii. Ce semnificatie are aceasta sarbatoare

Publicat: 16 iun. 2019

Rusaliile mai sunt cunoscute si ca sarbatoarea Cincizecimii, pentru ca este praznuita la 50 de zile dupa Pasti si are o semnificatie extrem de importanta pentru milioanele de crestini din intreaga lume. De asemenea, in cele doua zile de Rusalii oamenii respecta cu sfintenie si numeroasele traditii, superstitii care sunt in jurul acestei sarbatori de sute si chiar mii de ani.

Rusaliile reprezinta cea mai veche sarbatoare crestina impreuna cu cea a Invierii Lui Iisus Hristos si simbolizeaza Pogorarea Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli si nasterea bisericii. Potrivit specialistilor, sarbatoarea Cincizecimii este cea care a determinat formarea primelor comunitati crestine dupa inaltarea Mantuitorului la cer. Pogorarea Duhului Sfant a fost atunci ca o ploaie insufletitoare care a curs peste toti cei care au crezut in Iisus Hristos si s-au botezat in numele Lui.

Promisiunea Fiului Lui Dumnezeu a fost ca atunci cand se va ridica El de pe pamant la Cer, va trimite pe Duhul Sfant ca sa-i imbrace pe apostoli cu putere de sus spre a propovadui in toata lumea cuvantul adevarului, adica Evanghelia Lui Hristos.

In ziua Cincizecimii, toti apostolii erau adunati in acelasi loc. Deodata a venit din cer un sunet ca vajaitul unui vant puternic si a umplut toata casa unde sedeau ei. Niste limbi ca de foc au fost vazute impartindu-se printre ei, si s-au asezat cate una pe fiecare din ei. Toti s-au umplut de Duh Sfant. Si au inceput sa vobeasca in alte limbi, dupa cum le dadea Duhul sa vorbeasca, relateaza lataifas.ro. Noua, romanilor, ne-a revenit cinstea de a fi increstinati de Sfantul Apostol Andrei, cel intai chemat.

Rugaciune catre Sfantul Duh

“O, Duhule Sfinte! Cela ce umpli intreaga lume si daruiesti viata tuturor, indepartandu-te de oamenii cei intinati. Cu umilinta ma rog Tie. Nu te mania de necuratia sufletului meu, ci vino si Te salasluieste intru mine si ma curateste de toata intinaciunea pacatului, ca prin ajutorul Tau sa petrec cealalta vreme a vietii mele intru pocainta si in lucrarea faptelor bune, si asa sa Te preamaresc impreuna cu Tatal si Fiul, in vecii vecilor. Amin”.

In credinta populara, Rusaliile reprezinta spiritele mortilor, numite in popor Iele sau zane rele

Cuvantul Rusalii provine din latinescul “rosalia”, care simbolizeaza sarbatoarea trandafirilor, dar reprezinta si fetele imparatului Rusalim, despre care se credea ca aveau puteri magice si seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

In credinta populara, Rusaliile sunt spiritele mortilor care, dupa ce au parasit mormintele la Joimari si au petrecut Pastile cu cei vii, refuza sa se mai intoarca in locurile lor de sub pamant si incep sa faca rele oamenilor.

Pentru a le imbuna, oamenii, care evitau sa le spuna Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zane sau frumoase. Exista superstitia ca aceste spirite stau pe langa izvoare si pot, prin cantecele lor, sa ia mintile oamenilor si sa-i imbolnaveasca. Boala seamana, se spune in popor, cu o transa ce nu poate fi inlaturata decat de puterea dansului calusarilor.

Obiceiul calusarilor de Rusalii, foarte vechi, este cunoscut mai ales in localitatile Contesti, Lisa, Nasturelu, Bragadiru si Zimnicea. Batranii satelor cred ca, daca esti bolnav, de Rusalii te poti face bine dupa ce vataful calusarilor trece cu pasul peste tine.

In Oltenia, grupuri de cate sapte-opt calusani merg din casa in casa pentru a colinda si a alunga spiritele rele, iar oamenii ii intampina cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, apa si sare.

Traditii si obiceiuri de Rusalii

Rusalii 2019, traditii, obiceiuri si superstitii. De Rusalii, se leaga si alte traditii si obiceiuri, care difera de la o regiune la alta. In unele zone, oamenii isi impdobesc casele si gospodariile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga raul si bolile. Ramurile de tei au o simbolistica aparte in aceasta sarbatoare: se crede ca teiul fereste gospodariile de grindina sau de duhurile rele ale zanelor. Flacaii le aduc din paduri, dupa care se sfintesc la biserica, iar credinciosii le iau acasa si le pun la icoane.loading...

Adauga un comentariu